Časopis za pokrajino Posavje
23.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vokalna skupina Plamen v Viteški dvorani

Objavljeno: Nedelja, 25.08.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
pmb-jskd-plamen (1)
Posavski muzej Brežice je v torek, 20. avgusta, v Viteški dvorani gostil Vokalno skupino Plamen iz Toronta; gostovanje je organizirala Območna izpostava JSKD Brežice. Članice Vokalne skupine Plamen so pripravile lep in bogat koncertni program ter Viteško dvorano napolnile do poslednjega mogočega kotička.

Vokalna skupina Plamen je prvič zapela, ko je Kanada priznala Slovenijo. Dekliško skupino je leta 1991 ustanovila Marija Ahačič Pollak z namenom širše promocije slovenskega glasbenega izročila v Kanadi in drugje po svetu. Pod vodstvom Ahačič Pollakove je Plamen združil srca mladih potomk slovenskega rodu in prvič javno silovito zagorel z nastopom v Torontu na slovenski kulturni prireditvi ob priznanju samostojnosti Republike Slovenije. Od tedaj ta plamen gori in razveseljuje ljubitelje glasbenih izročil po vseh celinah.
pmb-jskd-plamen (2)


Ob svojem srebrnem jubileju in slovenski 25-letnici je skupina gostovala s koncerti v Ljubljani, Brežicah in na Ptuju; 28-letno neprekinjeno delovanje, kar je izreden dosežek in hkrati priznanje dekletom Plamena in umetniški vodji skupine Mariji Ahačič Pollak, praznujejo dekleta s koncertno turnejo po Sloveniji, ki so jo po odmevnih koncertih v Brežicah in Rogaški Slatini sklenile s koncertom v Slovenski filharmoniji.
pmb-jskd-plamen (3)
Častni pokrovitelj turneje je bil predsednik RS Borut Pahor; koncerta v Brežicah sta se z lepimi pozdravnimi besedami gostujoči skupini udeležila direktor JSKD RS mag. Marko Repnik in brežiški župan Ivan Molan.

Gosta koncerta sta bila skladatelj in kitarist Timotej Kosovinc in pianistka Tanja Činč, koncert je povezoval Matjaž Merljak.

N. J. S., foto: JSKD Brežice
 
« Nazaj na seznam