Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vokalna skupina Solzice veličastno obeležila 30 let delovanja

Objavljeno: Nedelja, 08.05.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
vokalna_skupina_solzice_30_let (106)

Vokalna skupina Solzice deluje že več kot 30 let.

Vokalna skupina Solzice, ki deluje pod okriljem Glasbene šole Brežice, je v sobotnem večeru s koncertom pred nabito polno Viteško dvorano gradu Brežice proslavila 30 let delovanja. Začetek delovanja sega v leto 1991, a lani zaradi vsem znanih razmer jubileja niso mogle primerno obeležiti. 

V zadnjih petih letih veliko nastopov in uspehov

V treh desetletjih ustvarjanja VS Solzice, ki jih kot zborovodkinja vodi Marjetka Podgoršek Horžen, se je zapisalo veliko spominov, smeha, veselja in truda na eni strani pa tudi žalosti in razočaranj, tako kot je tudi v življenju. V zadnjih petih letih so Solzice poleg nastopov v okviru GŠ Brežice sodelovale še na srečanju starejših CSD Krško in na slavnostni seji občinskega sveta v Brežicah. Ponosno so nastopile v dvorani Vatroslava Lisinskega v Zagrebu s skupino Sudar Percussion, na skupnem koncertu gostile Komorni zbor Ipavska, sodelovale na počastitvi svetovnega dne srca, na državni proslavi ob dnevu sladkorne bolezni in na dobrodelnem koncertu Karitas Brežice.
vokalna_skupina_solzice_30_let (97)

Posebne besede zahvale so namenili zborovodkinji Marjetki Podgoršek Horžen.

Podale so se tudi na tekmovanja, na 12. mednarodni glasbeni festival Slovakia Cantat 2018 v Bratislavo, od koder so se vrnile bogatejše za dve zlati in eno srebrno nagrado. Z veseljem so se odzvale vabilu Špele Avsenak na avtorski večer Moj svet, prepevale pa so tudi v Vipavi skupaj s Komornim zborom Ipavska in sodelovale na Martinovem koncertu Tonija Sotoška. V zadnjih dveh letih je njihovo umetniško ustvarjanje narekovala pandemija, vztrajale so v delu na daljavo in komaj čakale na vrnitev srečanj v živo. In so tudi dočakale ta veličastni večer v prelepem ambientu, kjer so bili poslušalci obdani s pesmijo in radostjo.

vokalna_skupina_solzice_30_let (92)

Pevke z najdaljšim stažem pri Solzicah: (z leve) Stanka Zagmajster Narat, Mojca Lorber in Jožica Kodrič Komatar

VS Solzice sestavljajo: Katja Glas, Ana Horžen, Aleksandra Kravarič, Mojca Lorber, Stanka Zagmajster Narat (vse 1. sopran); Monika Abram, Darja Deržič, Brigita Glas, Jerneja Hotko, Petra Uršič Novaković, Barbara Vogrinc, Andreja Barič Kerin (vse 2. sopran); Melita Cerjak, Mojca Đorđević, Mojca Kač, Nataša Kočnar, Silvija Komočar, Andreja Pšeničnik, Natalija Tanodi, Tjaša Kramar, Sandra Žnideršič, Maja Weiss (1. alt); Cvetka Imperl Bizjak, Irena Janc, Jožica Kodrič Komatar, Jožica Kovačič, Ana Kunej, Katarina Slakonja, Hana Škaler, Eva Unetič in Zlata Zidanič (vse 2. alt). 

vokalna_skupina_solzice_30_let (40)

Diana Kosar (levo) in Simona Rožman Strnad sta trem pevkam podelili jubilejne Gallusove značke.

Vodja JSKD OI Brežice Simona Rožman Strnad in predsednica sveta JSKD OI Brežice Diana Kosar sta podelili jubilejne Gallusove značke za predano delo v ljubiteljski kulturi na področju petja. Bronasto (za vsaj deset let) je prejela Hana Škaler, srebrni (za več kot 20 let) pa sta šli v roke Andreje Pšeničnik in Zlate Zidanič. Rožman Strnad in Kosar sta pevkam čestitali za "čudovito ustvarjalnost, čudovite glasove, izjemno ubrano petje in vse koncertne užitke, ki nam jih v teh letih podarjate, vključno z današnjim", zborovodkinji Podgoršek Horžen pa izrekli globok poklon.

Izbrane besede za zborovodkinjo Marjetko Podgoršek Horžen

vokalna_skupina_solzice_30_let (18)

Solzice so navdušile po dolgem času spet do zadnjega sedeža napolnjeno Viteško dvorano.

Predsednica VS Solzice Petra Uršič Novaković je med številnimi zahvalami še posebej izpostavila zborovodkinjo, ki ji je namenila tudi te besede: "Ustvarjati glasbo s teboj je privilegij, je nekaj več. Biti Solzica je čast in hkrati odgovornost. Smo kot raznobarvni, pisan travnik, poln cvetlic različnih barv in značajev. S seboj prinaša vsaka svojo življenjsko zgodbo, različna pričakovanja in odgovornosti. Vendar pod tvojim vodstvom se začutimo, povežemo in zadihamo kot ena. Naša hotenja se približajo in uskladijo. Postanemo solzice in kot drobni biseri, nanizani na stebla, se povežemo v samo en šopek, šopek solzic, tvoja stvaritev že 30 let." Dodala je, da želijo Solzice še dolgo skupaj z njo tkati lepe spomine, ki jih bodo pogreli, kadar bo v srcu postalo hladno.

Ravnatelj GŠ Brežice mag. Daniel Ivša je ob čestitki pevkam tudi omenil, da so skladatelji v 30 letih delovanja Solzic slednjim zaupali več kot 30 krstnih izvedb različnih skladb in priredb. Ob tej priložnosti je izpostavil tri pevke, ki so prepevale že v prvi zasedbi Solzic, se pravi od samega začetka, to so Jožica Kodrič Komatar, Mojca Lorber in Stanka Zagmajster Narat, posebej pa se je zahvalil tudi zborovodkinji Podgoršek Horžen, ki je prav tako del te zgodbe že vseh 30 let, rekoč, da je zgled vsem, kaj pomeni biti glasbenik, dirigent, pedagog ter predvsem človek.
vokalna_skupina_solzice_30_let (124)

Članice Solzic so po koncu koncerta vsakemu obiskovalcu razdeljevale šmarnice.


V prvem delu koncerta so Solzice zapele Sonce že zahaja in štiri izvedbe Ave Marie, v drugem delu pa še Spes (Hope) ter ljudske Pesmi iz Benečije, Zreilo je žito, Prepelica se v detelci süče, Sem si vzela in za konec še Igraj kolce. Za klavirsko spremljavo je poskrbela Pierina Cavaliere Mršić, povezovalec koncerta je bil Aljaž Arh. Solzice bodo svoj jubilej obeležile še z enim koncertom 14. maja ob 19. uri v Viteški dvorani.

R. R.

#povezujemoposavje« Nazaj na seznam
»