Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Voščimo vam …

Objavljeno: Ponedeljek, 31.12.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCN0979 (2)

Folklorna skupina Blaž Jurko z Razborja pod Lisco je voščila vesele in srečne praznike z obuditvijo nekdanjih šeg in navad.

V Domu krajanov Razbor je bilo 22. decembra živahno, saj je domača folklorna skupina, ki deluje v okviru tamkajšnjega kulturnega, športnega in turističnega društva Blaž Jurko Razbor, pripravila šesti samostojni nastop s petjem, plesom, razstavo starih voščilnic in pripovedjo o nekdanjih časih, v katerih se je veliko več pisalo, kot se piše danes.

V pripovedni tok so nastopajoči vpletli tudi ljubezensko zgodbo o lepi Celjanki Sofiji Hess, v katero se je zaljubil preprost, a pošten ter deloven kmečki fant. V pismu, ki ga ji je napisal v času božičnih praznikov, je ljubljeni osebi razkril svoja globoka čustva, čeprav se je zavedal, da si dekle želi drugačnega, lagodnejšega življenja. Lepa Sofija, ki je delala kot prodajalka cvetja v eni izmed dunajskih cvetličarn, je v tistem času spoznala bogatega izumitelja Alfreda Nobela, ki je preko ženitvenega oglasa v časopisu iskal družico in odločil se je za mično in precej mlajšo Celjanko. To v pismu s prijaznim voščilom ob zaključku pisma sporoči Sofija zaljubljenemu fantu.

Folklorni večer, v katerem je bil na ogled tudi izbor razglednic z upodobitvijo prazničnih narodnih motivov slovenskega slikarja in ilustratorja Maksima Gasparija, se je začel in zaključil s prisrčnim voščilom za praznične dni.

S. R.
« Nazaj na seznam
»