Časopis za pokrajino Posavje
19.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vračanje in izposoja knjižničnega gradiva pod zaščitnimi pogoji

Objavljeno: Ponedeljek, 11.05.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Knjiznica, korona (43)

Pleksi steklo ločuje uporabnika in zaposleno v knjižnici.

4. maja so vrata odprle posavske knjižnice, kjer poteka vračilo in izposoja gradiva v skladu s priporočili NIJZ. To pomeni, da uporabniki vstopajo posamično, z masko na obrazu, ob vstopu si razkužijo roke. Izposojeno gradivo se vrača pri enem pultu, medtem ko izposoja novega gradiva poteka pri drugem.

Knjiznica, korona (45)

Ob vstopu v knjižnico si je treba razkužiti roke.

»Vrnjeno gradivo gre v sedemdnevno karanteno, saj želimo na ta način preprečiti morebitno širjenje virusa, ki na plastiki preživi sedem dni, na papirju pa bistveno manj,« pojasni direktorica sevniške knjižnice Anita Šiško in nadaljuje, da je prost dostop do gradiva bralkam in bralcem onemogočen. »Gradivo za izposojo pripravljajo knjižničarke, zato bralke in bralci sporočijo naslove želenega gradiva za izposojo preko telefona, elektronske pošte, spletnega servisa Moja knjižnica ali mobilne aplikacije mCobbis ali pa osebno v knjižnici,« pojasni potek izposoje in doda, da je izposojeno gradivo mogoče vrniti brez zamudnine do 30. maja. Čitalnice in igralni kotički ostajajo zaprti. Knjižnica Sevnica je odprta od ponedeljka do petka od 7. do 16. ure (enota v Krmelju in Loki pri Zidanem Mostu je zaprta).

Valvasorjeva knjižnica Krško-ponovno odprtje (8)

Prevzem knjig v krški knjižnici

Ponovnega odprtja knjižnice so se bralke in bralci razveselili in med je bila tudi Mojca Simončič iz Boštanja, ki je kmalu po odprtju knjižnice vrnila izposojene knjige ter si izbrala nove. »Zelo rada berem in knjiga s platnicami ter listi ima zame poseben čar, zato rada prihajam v knjižnico, kjer si izposojam predvsem leposlovna dela, strokovno literaturo imam na voljo v službi,« prijazno pojasni.

Na podoben način poteka tudi delo v krški Valvasorjevi knjižnici. Bralke in bralci gradivo vračajo v poseben nabiralnik pred vhodom v knjižnico, po predhodnem naročilu pa ga prevzamejo na knjižničnem pultu, seveda ob upoštevanju priporočene varnostne razdalje. Tudi če uporabnik knjižnice pride ne da bi pred tem naročil gradivo, mu ga na željo poiščejo in predajo, pri tem pa mora seveda počakati zunaj. In tudi pri njih imajo poseben prostor za shranjevanje knjig v sedemdnevni karanteni.
Knjiznica, korona (16)

Vrnjene knjige gredo v sedemdnevno karanteno.


Valvasorjeva knjižnica je zaenkrat odprta po spremenjenem delovnem času. Osrednja knjižnica in mladinski oddelek v Krškem sta odprta v ponedeljek in sredo od 10. do 18. ure, v torek, četrtek in petek pa od 8. do 16. ure, medtem ko sta v soboto zaprta. Izposojevališče Videm je odprto vsak torek od 15. do 18. ure, izposojevališče Kostanjevica na Krki vsak četrtek od 12. do 18. ure, izposojevališče Senovo pa vsak ponedeljek od 12. do 18. ure.

S. R., P. P.
« Nazaj na seznam
»