Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vse mine in gre v spomine – tudi delovanje MePZ KUD Brežice

Objavljeno: Četrtek, 05.01.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_5792

Razstava v avli UE Brežice

V avli UE Brežice je še nekaj dni na ogled razstava ob zaključku delovanja Mešanega pevskega zbora KUD Brežice, ki je skoraj 40 let razveseljeval s svojim petjem in glasbo ter pripravil nešteto koncertov tako doma kot v tujini. Ob tej priložnosti so glavni akterji izrazili svoje misli in spomine na skupaj prehojeno pot.

Covid je razredčil njihove vrste, zato so končali z delovanjem

Predsednik KUD Brežice Janez Avšič je povedal, da je zboru v minulih dobrih dveh letih covid naredil veliko škode, tako da zelo težko še sestavijo svoje vrste in kaj zapojejo, zato so se tudi odločili, da končajo z delovanjem. »Misli na vse dogodke, ki so se zvrstili v naših 38 letih delovanja, prikličejo vrsto prekrasnih spominov,« je dodal. Vseh 38 let sta bila v delovanje zbora najbolj vpeta Elizabeta in Dragutin Križanić, ki sta ga tudi vodila. Elizabeta Križanić je poudarila, da skoraj 40 let dolga zgodba z zborom v njih budi mešane občutke.
KUD-_6

Z leve: Janez Avšič ter Elizabeta in Dragutin Križanić (foto: Davor Lipej)

»Po eni strani smo žalostni, ker se zaključuje ena zelo lepa zgodba, po drugi strani pa smo polni hvaležnosti, ker nam je bilo dano veliko lepega v vseh teh letih. Bili smo polni izzivov in neverjetno lepih doživetij,« je dejala in navedla, da so prepeli čez 300 pesmi in še mnogo narodnih, domačih zraven. Prepevali in predstavljali so brežiško občino doma in v tujini, npr. v Srbiji, Severni Makedoniji, Nemčiji, Avstriji, Italiji itd., bili deležni toplih objemov, iskrenih stiskov rok, zahval in aplavzov njihovih zvestih poslušalcev, ki so jim dajali pogum za nadaljevanje dela vsako leto znova. Zahvalila se je tudi vsem kronistom in zapisovalcem življenja v občini, saj bodo ravno zaradi tega ostale neizbrisljive sledi za njimi. »Naučili smo se tudi, kaj je to spoštovanje, prijateljstvo, pripadnost, ter spoznali, kaj v bistvu pomeni, ko več daš, več dobiš. Zelo dragoceni so spomini, ki smo jih pevke in pevci stkali skupaj v teh 38 letih in vsem njim sem hvaležna za tisto dragoceno, kar bo bogatilo moje življenje do konca,« se je zborovodkinja zahvalila vsem članicam in članom zbora. Dragutin Križanić je dejal, da so na razstavi zajeti spomini na 38 let prijateljstva in trenutkov, ki so njim in drugim krasili ta svet. »38 let smo trosili drobtinice lepote, dobrote po poteh in stezah ljudi, ki so jih v druženju z glasbo iskali in našli,« je izpostavil.

Zahvala zboru župana in predsednice Sveta KS Brežice

Nekaj besed je ob tem namenil tudi župan Ivan Molan in poudaril, da je imel MePZ KUD Brežice izjemen pomen pri razvoju ljubiteljske kulture v občini Brežice, njegovi zborovodji, zakonca Križanić, pa sta ga vodila na zelo visokem nivoju. Dodal je, da je bil zbor pravi ambasador občine, saj se je povezoval z različnimi drugimi zbori in društvi tako v kot izven meja občine in države, npr. tudi s Tamburaškim orkestrom KUD Oton Župančič Artiče, ko sta ga Elizabeta in Dragutin Križanić še vodila, in pobratenim češkim mestom Dobřany. Zboru se je za dolgoletno delo, oblikovanje mesta in njegove kulturne krajine ter širše zahvalila tudi predsednica Sveta KS Brežice Alenka Černelič Krošelj, ki je izrazila željo, naj ves svoj talent, ki jim je ob zaključku ostal, prenesejo še na kakšne druge sestave, ne samo v domačih okoljih, ampak še kje drugje. Kot direktorica Posavskega muzeja Brežice pa je tudi izrazila veselje, da je bila Viteška dvorana, v kateri je imel MePZ KUD Brežice nešteto koncertov, že kot njegov dom.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam