Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vzemimo si čas

Objavljeno: Nedelja, 20.12.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
2

Posnetke s spletne povezave je prispeval Branko Benčin.

V četrtek, 17. decembra, je Društvo ljubiteljev fotografije Krško na virtualni predstavitvi obelodanilo društveno fotografsko razstavo, ki so jo poimenovali Vzemimo si čas. Razstavljavci Branko Benčin, Jožica Mikek Veber, Boris Moškon, Hrvoje Teo Oršanič, Goran Rovan in Ljubislava Škibin so s svojim fotografskim pogledom v foto objektiv lovili in beležili foto utrinke na etnološko tematiko.

Kot podlago so si med drugim v razmislek vzeli tudi knjigo Petra Fistra Umetnost stavbarstva na Slovenskem, ki podaja, da človek ustvarja okolje, dom, a vse tisto, kar so ustvarili rodovi njegovih prednikov, hkrati ustvarja njega. Proučevali so še druge Fistrove knjižne podlage in v eni od njih tudi piše, da je: »… način življenja v prejšnjih časih oblikoval vrsto obrti, ki so spremljale kmetovo delo in različne dejavnosti, ki so prinašale dodaten zaslužek.«

Tudi letošnji čas je drugačen in bo za zanamce zapisan v drugačnih oblikah, kakor smo jih bili vajeni v zadnjih obdobjih, ko je bilo druženje na razstavah nekaj samo po sebi umevnega. Sedaj razstavni prostori s prisotnostjo obiskovalcev samevajo, vedno več pa je spletnih prikazov, kakor so to storili krški fotografi, ki »Vzemimo si čas« ponujajo na ogled na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=D9H51WYMDOQ&t=0.

M. H.
 
« Nazaj na seznam