Časopis za pokrajino Posavje
20.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Z Almodóvarjevim filmom zaključili šesto sezono kina na grajskem dvorišču

Objavljeno: Sreda, 12.08.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
pmb_5_kino_na_grajskem_dvoriscu (3)

Pod šotorom na grajskem dvorišču v Brežicah si je zadnji film v tem poletju ogledalo več kot 50 obiskovalcev.

V torek zvečer se je na brežiškem grajskem dvorišču odvil še zadnji v nizu petih letošnjih poletnih filmskih večerov, ki jih v organizaciji Posavskega muzeja Brežice poznamo pod imenom Kino na grajskem dvorišču. Že šesto sezono torkovih filmskih večerov je zaključil španski film Bolečina in slava režiserja Pedra Almodóvarja.

Duhovita, čutna in ganljiva avtobiografska oda filmski ustvarjalnosti je glavnemu igralcu Antoniu Banderasu prinesla nagrado za najboljšega igralca v Cannesu in nominacijo za oskarja, film pa je prejel tudi nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec. Vinar večera je bilo Vino Graben, priznana in mednarodno uveljavljena blagovna znamka vrhunskih vin z Bizeljskega.

pmb_5_kino_na_grajskem_dvoriscu (10)

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj in Tobija Medved (Kino Brežice)

Sicer pa nam je direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj postregla s podatkom, da si je letošnjih pet predvajanih filmov skupno ogledalo 262 obiskovalcev, kar je več kot lani (219). Od leta 2015, ko so prvič skupaj s Kinom Brežice in Tobijo Medvedom iz Rogaške Slatine ter s podporo Občine Brežice začeli s kinom na grajskem dvorišču, so si številni rezervirali torkove večere in vsako leto redno prihajajo na ogled. "Nekateri filmi privabijo več obiskovalcev, ocenjujemo, da je to odvisno od več okoliščin – izbira filma je nekaterim pomembna, drugi pravijo, da jim je vseeno ter da sta pomembna prizorišče in lep večer. Če je mrzlo, je manj ljudi in vreme je že vsaj dve leti zelo muhasto – julij je bil kar mrzel oz. je vsak teden drugače. Imamo nekaj zvestih obiskovalcev, ki pridejo zaradi ambienta, vzdušja, kar ni povezano s tem, ali se še kaj dogaja, kateri film je in kakšno je vreme," je pojasnila in dodala, da so v tem poletju uspeli zagotoviti streho nad dvoriščem, zato so lahko uspešno izvedli vse načrtovane projekcije, prav tako so za vse pridobili tudi potrebna dovoljenja in poskrbeli za spoštovanje vseh ukrepov, ki so določeni za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Na njihov poziv se vsako leto rade volje odzovejo tudi različni posavski vinarji, ki kino na grajskem dvorišču izkoristijo tudi za promocijo svojih vin. "Večinoma sami predstavijo svoja vina in delo, ljudje jih spoznavajo, poteka promocija in komunikacija, tako se krepi tudi naše sodelovanje. Zelo smo jim hvaležni, glede na njihov odziv pa so tudi oni prepoznali 'vrednost' tega sodelovanja, je še povedala Černelič Krošljeva, ki verjame, da bodo tudi v naslednjem poletju znova pripravili filme, "ki nas vedno znova pretresejo in v nas pustijo sledi".

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte