Časopis za pokrajino Posavje
30.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Za kulturni praznik v slovensko prestolnico

Objavljeno: Sreda, 12.02.2020    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
KUD Budna vas v Ljubljani (2)

Tromostovje in Prešernov spomenik sta priljubljeni lokaciji za fotografiranje.

Že tradicionalno smo se članice in člani Kulturno umetniškega društva Budna vas ter prijateljice in prijatelji kulture na Prešernov dan, 8. februar, odločili, da obiščemo muzej ali dva. Letos smo obiskali Ljubljano.

Naša dogodivščina se je začela že na vlaku, z vstopi v Sevnici in Zidanem Mostu, kjer so v vožnji najbolj uživali naši najmlajši, saj so se nekateri peljali prvič z vlakom. Pot nas je najprej vodila na Prešernov trg kjer smo se pri kipu Franceta Prešerna fotografirali. Naj le omenimo, da so bile tisti dan tam tudi snemalne ekipe raznih TV postaj, saj vsako leto izbrani posamezniki berejo poezijo pri spomeniku, ostali so se poklonili velikemu pesniku. Po Čopovi ulici se je širil zvok lajne z melodijo naše himne, Zdravljice.

KUD Budna vas v Ljubljani (1)

Članice in člani KUD Budna vas so si ogledali tudi notranjost Narodne galerije.

Sončno in za ta čas razmeroma toplo vreme ter prost dan so napolnili ulice okoli Tromostovja. Naš prvi cilj je bil nekaj ulic naprej, in sicer Prirodoslovni muzej Slovenije. Po oddaji garderobe smo si najprej ogledali spodnje nadstropje, kasneje nas je radovednost peljala po veličastnih marmornih stopnicah nadstropje višje. Prirodoslovni muzej združuje naravoslovno, znanstveno in pedagoško vsebino. V njem so zoološke, botanične in geološke zbirke predvsem z ozemlja Slovenije. Vsakdo je zagotovo našel obdobje iz naše zgodovine, ki ga je bolj zanimal, ali si ogledal katero izmed živali, kot je na primer okostje mamuta, nagačene gozdne živali, ribe, ptice ali kače. Po kratki pavzi smo obiskali v sosednji ulici Narodno galerijo Slovenije. V osrednji galeriji slovenskih likovnih del je shranjena zbirka umetnin, ki so nastale na slovenskem ozemlju v obdobju med srednjim vekom in modernizmom. Elena Sigmund, dipl. likovna pedagoginja in vodja sekcije ART Lipa je svoje učence iz Male akademije vodila med razstavljenimi slikami, kjer so komentirali temo, opazovali kompozicijo ali le nemo opazovali slike. V galeriji so tudi gostujoče in stalne zbirke in prav slednje so med nami vzbudile največ zanimanja. Največje doživetje je bilo občudovati sliko, ki je znana in popularna, kot je na primer slikarsko delo Kofetarica in Poletje od Ivane Kobilice ali Sejalec Ivana Groharja. V osrednjem delu steklene galerije smo se sprehodili mimo originalnega baročnega Robbovega vodnjaka in pokukali v risbe umetnikov ter bodočih akademsko izobraženih umetnikov pri delu, ki niso prav nič sramežljivo ustvarjali.

Dan smo v popoldanskih urah zaključili s sprehodom nazaj do ljubljanske železniške postaje. Polni lepih vtisov smo si obljubili, da naslednje leto ponovimo - kulturni praznik spet v eni od kulturnih ustanov.

Vir: KUD Budna vas
« Nazaj na seznam