Časopis za pokrajino Posavje
27.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Za šesti rojstni dan slikarska razstava ustvarjalke z Jesenic

Objavljeno: Petek, 06.09.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Jasmina Mrsic (3)

Gorenjka Jasmina Mršić razstavlja v kavarni starega sevniškega mestnega jedra.

Prav na današnji dan, 6. septembra, pred šestimi leti je potekalo v starem sevniškem mestnem jedru odprtje majhne kavarne, ki jo je najemnik prostorov Matej Govekar poimenoval Špica. V gostinskem lokalu se pogosto odvijajo različni tematski večeri, a stalnica je odprtje razstav in na tokratni, ki je v kavarni na ogled od 30. avgusta, se predstavlja Jasmina Mršić z Gorenjske, iz najbolj znanega slovenskega železarskega mesta.

Spica, Matej Govekar (4)

Matej Govekar se je pred šestimi leti odločil za samostojno pot in odprl kavarno Špica, v kateri so že mnogi ljubitelji slikarstva postavili na ogled svoja dela.

To je druga samostojna razstava likovne ustvarjalke, ki se izraža v tehnikah risbe in akrila. Razstavljena dela pod skupnim naslovom Čutenja prinašajo oseben avtoričin izraz, saj ustvarjalka formalno in vsebinsko ostaja blizu osrednjemu toku tiste redko pristne in neomadeževane samorastniške tvornosti, običajno dobro sprejete pri širši publiki, a skoraj nikoli dovolj cenjene in upoštevane v strokovnih krogih.

Njena izraznost je avtonomna, neodvisna od strogih stilskih omejitev, profesionalnih zamejitev in sodobnih trendov ali, kot je zapisal umetnostni zgodovinar Boštjan Soklič: »Razstava Jasmine Mršić je kot niz intimnih pripetljajev – iskrenih, a v skrivnostno kopreno odetih sporočil, presegajočih običajne likovne zapise ali skice. Stilno heterogene, a po sklopih enovite podobe, so kode za branje avtoričinega vizualnega dnevnika, izpolnjenega tako z realističnimi kot domišljijskimi prizori ter drobnimi organskimi strukturami. Umetnica nas sooča s figuralnimi in abstraktnimi motivi, pri katerih je oblika zgolj pripomoček. Poglavitna ostaja namreč pripoved, ta pa terja od gledalca kanček pozornosti in razmislek. Risarski drobci Jasmine Mršić odpirajo vpoglede v izrazno sfero pod lupino zunanje predstavnosti in odkrivajo občutljivo umetniško naravo, ki nas bo v prihodnosti zagotovo presenetila z novimi in izvirnimi likovnimi deli.«

S. R.

 
« Nazaj na seznam