Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zadnja sevniška grofica se je vrnila na grad

Objavljeno: Nedelja, 03.01.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Jerca 3

Sevniška slikarka Jerca Šantej se je s posebnim zanosom posvetila izdelavi lika zadnje sevniške grofice v skladu z letnim zimskim časom.

Ustvarjalna energija in domišljija sta sevniško slikarko Jerco Šantej postavili pred nov izziv, kako se v času epidemije širjenja koronavirusa predstaviti javnosti, pa četudi samo z enourno razstavo na prostem, ki bi ji sledila še virtualna upodobitev.

Idejo po predstavitvi svojih novih slikarskih del, ki jih je naslikala v času epidemije, je udejanila 23. decembra s postavitvijo slik v atriju sevniškega gradu, kjer so bile na ogled samo eno uro, kolikor je bilo potrebno, da je bil dogodek zabeležen skozi fotoobjektiv in filmsko kamero. V ospredju tokratnih Jerčinih slikarskih del so bili krogi različnih velikosti, med barvami pa je bila tudi nepogrešljiva rdeča. S krogi je umetnica želela sporočiti, da se svet vrti in naše celotno življenje je kroženje po različnih življenjskih poteh.

Poseben dodatek razstavi je bil domišljijski lik zadnje sevniške grofice: krojaško lutko je oblekla v zelene veje smreke, ki jih je požagala na domači smreki, ter jih okrasila z zimsko dekoracijo. Tako je nastal prekrasen lik, ob katerem bi lahko potekal tudi zanimiv pripovedovalski večer v spomin na grofico Mathilde Arco Zinneberg, poročene Traenkel, ki je zaznamovala tridesetletno zgodovino gradu in starega trškega jedra pod njim v času do druge svetovne vojne.

Razstavni dogodek je nastal v sodelovanju KŠTM Sevnica in zavoda QRA, virtualno je ogled mogoč na povezavi: https://www.facebook.com/zkstm.sevnica/videos/730633704226757.

S. R., foto: L. Motore

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam