Časopis za pokrajino Posavje
28.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaključek projekta »Banova domačija – okusimo dediščino«

Objavljeno: Ponedeljek, 18.03.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
IMG_3515

Banova domačija je v celoti prekrita s slamo.

Na idilični lokaciji v Artičah je 14. marca potekala tiskovna konferenca ob zaključku projekta »Banova domačija – okusimo dediščino«, na kateri so bili predstavljeni dosežki znotraj projekta. Namen projekta je revitalizacija skupne etnološke dediščine, družbene infrastrukture – Banove domačije. Konferenco je koordiniral Klemen Mlakar iz ZPTM Brežice, ki je skrbel tudi za promocijo projekta. V prijetno izkušnjo oživljanja domačije so skupaj stopili naslednji partnerji: Občina Brežice kot nosilec projekta, Posavski muzej Brežice, Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, Invalidsko podjetje Lumia d.o.o., Turistično društvo Artiče in Sadjarsko društvo Artiče. Zadnja dva partnerja sta prevzela vsebinsko vlogo izvajanja projekta.

Občina Brežice si prizadeva za trajnostni turizem

Za popestritev so otroci iz artiške osnovne šole predstavili življenje na domačiji nekoč, vključno s tem, kako so bili v starih časih oblečeni, kakšni so bili dialekt in opravila, zaigrali pa so tudi na harmoniko. Kostumi, ki so jih oblekli učenci OŠ Artiče, so bili za namen pristnega doživetja domačije izdelani v teku projekta in so izviren pristop k doživetju utripa življenja nekoč.
IMG_3485

Artiški otroci so pripravili skeč o življenju na domačiji nekoč.


Občina Brežice je nosilka platinastega znaka najvišje odličnosti doseganja trajnostno naravnanih standardov in si prizadeva za trajnostni turizem. Tega narekuje tudi unikaten profil destinacije Banova domačija, ki temelji na bogastvu dediščine in daje edinstven pečat preteklosti. Kot turistično prepoznana občina išče možnosti za oplemenitenje ponudbe na obnovljenih objektih v lasti občine v želji po nadgradnji turistične ponudbe in eden takšnih je tudi Banova domačija.

Spregovoril je župan Občine Brežice Ivan Molan, ki pravi, da je to uspešen zaključek pomembnega projekta, ki je lep doprinos razvoju turizma v Artičah in v občini Brežice. Ena od ključnih strategij občine Brežice v prihodnosti je povezovanje turizma z naravo, kulturno dediščino, gastronomijo in ostalimi področji. »Že kar nekaj časa smo iskali načine, kako dati večjo pozornost Banovi domačiji, kar je že pred leti skušala storiti krajevna skupnost. Danes, po enem letu, je projekt Banova domačija – okusimo dediščino dokončno izveden. Projekt bo obogatil turistično ponudbo že z izgledom, saj takšnih stavb, ki so v celoti pokrite s slamo, ni veliko,« je dejal Molan. Občina pa v Artičah skrbi tudi za druge stvari. V okviru participativnega proračuna je bila narejena Artiška pot zdravja ter postavljene naprave za razgibavanje in telovadbo. Ob tej priložnosti se je župan z željo, da bi Banova domačija obdržala zagon, ki ga je dobila v preteklem letu, zahvalil vsem akterjem in partnerjem, ki so sodelovali pri projektu.
IMG_3482

Predstavniki partnerjev projekta


Projekt je zaključen le na papirju

Vodja projekta Matejka Gerjevič je povzela dosežke znotraj projekta in dejala, da je ta projekt zaključen le na papirju. »Vsekakor ne zaključujemo našega dogajanja na Banovi domačiji, saj so vsi naši rezultati, ki smo jih v teku projekta dosegli, trajnostno naravnani – izvajali jih bomo namreč tudi v prihodnje in ponujali obiskovalcem. Želimo si, da bi bili to turisti pa tudi domači obiskovalci, ki bi si ogledali življenje na domačiji nekoč in se udeleževali raznih delavnic,« pravi. Preko projekta zagotavljajo eno dodatno delovno mesto, tako da bodo odprti tudi v poletnem času in še naprej zagotavljali možnost ogleda domačije. Vzpostavili so tudi dva turistična produkta, prvi je »5-zvezdično kulinarično doživetje,« pri katerem so k sodelovanju povabili Ošterijo Debeluh in Penine Istenič. Drugi produkt pa je doživljajska domačija z delavnicami in vodenjem po domačiji. Ta produkt je dokaj inovativen, saj ga v posavskem okolju še niso zasledili. Sočasno so poskrbeli za promocijske aktivnosti, naredili kratek promocijski film, ki so ga objavili tudi na njihovi spletni strani. Film predstavlja življenje in vse aktivnosti, ki se dogajajo na domačiji in v njeni okolici. Pripravili so tudi kar nekaj strokovnega gradiva, ki služi kot didaktični pripomoček. V sklopu projekta so priskrbeli informacijski pult na vhodu v samo domačijo, kjer bodo predstavljeni izdelki iz kolektivne blagovne znamke Brežice Selection/Brežice Izbrano.
IMG_3504

Ob zaključku konference so simbolno posadili vinsko trto.


Usposobili tudi prostovoljce, ki se aktivno vključujejo v dejavnosti na domačiji

Mladi, starejši in druge ranljive skupine so večkrat izključeni iz razvojnih projektov v skupnosti. Mateja iz Invalidskega podjetja Lumia je povedala, da je bil njihov prispevek k projektu izbor, priprava in usposabljanje prostovoljcev za vključevanje v aktivnosti ohranjanja kulturne dediščine na Banovi domačiji. »K sodelovanju smo z javnim povabilom pritegnili 15 prostovoljcev in jih ob uvodnih modulih pripravili na izvajanje podpornih aktivnosti projekta za sprejem turistov in domačih obiskovalcev dogodkov na Banovi domačiji. Skozi celotno izvajanje projekta smo jim nudili tudi podporne vsebine, refleksijo in koordinirali oblikovanje komunikacijske strategije za doseganje trajnostnih rezultatov projekta. Verjamemo, da so s pestrim poletnim in jesenskim dogajanjem usvojili ne le nova znanja, ampak tudi kompetence, s katerimi se bodo lažje vključevali na trg dela in v širšo družbo ter se ne nazadnje radi vračali na domačo Banovo domačijo,« je povedala predstavnica podjetja Lumia.

V teku projekta je bilo usposobljenih več kot 22 prostovoljcev, ki se bodo tudi v prihodnje vključevali v delo domačije. V aktivnosti na domačiji so vključili več kot 19 neprofitnih organizacij in društev iz lokalnega okolja in k sodelovanju povabili sedem profitnih organizacij. V sklopu projekta so izvedli več kot 37 aktivnosti, med katerimi so bili tudi delavnica šivanja, kvačkanja in prikaz ostalih opravil, ki so bila nekoč del vsakdana. Na ta način so v delavnice vključili več kot 300 oseb.

Še vedno so v prvih korakih

Direktorica PMB Alenka Černelič Krošelj je predstavila, kako so v projektu pristopili k ohranjanju dediščine ter kakšni so učinki projekta in načrti za prihodnost. Pravi, da je prisotnost Posavskega muzeja na tej domačiji že večletna in da PMB uspešno sodeluje s KS Artiče, OŠ Artiče in različnim društvi – turističnim, sadjarskim, kulturnim. Še posebej je vesela, da je eden izmed produktov tudi doživljanje tega obdobja, življenje v preteklosti na način, kjer udeleženci fizično prevzamejo vloge in interaktivno delujejo v okolju domačije z uporabo kostumov. Želi si, da bi tovrstne delavnice obiskovali ljudje od tukaj, od blizu in od daleč. »Naš muzej je že sodeloval pri stalni razstavi Posavje - sadjarski raj, po kateri vodstva opravljamo še danes, hvaležna sem naši etnologinji Stanki Glogovič, ki je zaslužna za to. Še naprej bi radi zagotavljali odpiralni čas, za katerega je odlično, da je kontinuiran. Še vedno pa smo v prvih korakih, šele čez nekaj let bomo lahko rekli, da smo naredili veliko,« je zaključila.

Banova domačija kot trajnostna destinacija

Banova domačija je neločljivo povezana z zelenimi površinami in ponuja možnost kakovostnega preživljanja prostega časa ter ob tem ne ogroža naravnih in kulturnih danosti. Vse to je za trajnostno destinacijo pomembno. Direktorica ZPTM Brežice Katja Čanžar si želi, da bi sem prihajali ljudje od blizu in daleč. »Domačija zelo dobro sovpada s strategijo našega zavoda, ki je: na vsakem koraku zagovarjati in uresničevati zeleno, trajnostno, okolju prijazno in ne nazadnje tudi butično. Našo destinacijo moramo predstaviti kot nekaj posebnega in narediti vse, da se bodo gosti še kdaj vračali,« pravi Čanžar.

Ob zaključku posadili vinsko trto

»V TD Artiče smo bili zelo veseli povabila k projektu Banova domačija – okusimo dediščino. Z vodjo projekta in ostalimi partnerji smo se dogovorili, da na Banovi domačiji pokažemo, kako so včasih naše babice pekle kruh z drožmi, jabolčni zavitek in še veliko drugih stvari,« pravi predsednik TD Artiče Primož Mlakar. Organizirani so bili tudi pohodi po tematskih poteh, v septembru so obiskovalce Banove domačije peljali po sadjarski in po vodni poti. Tudi predsednik Sadjarskega društva Artiče Mitja Molan meni, da so potencial tega objekta in ugodnosti, ki jih ponuja, presegli zmožnosti tako turističnega kot sadjarskega društva. »Vesel sem, da so se vključili partnerji in nam pomagali uresničiti ta projekt. Potrebna je potrpežljivost, stvari se ne bodo spremenile čez noč,« pravi predsednik društva.

Ob zaključku novinarske konference so posadili vinsko trto, ki je simbol povezovanja, prijateljstva in promocije vinske kulture. Skupaj z županom sta jo posadila vinska kraljica leta 2016 Sara Stadler in najstarejši član TD Artiče.

H. Z.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam