Časopis za pokrajino Posavje
10.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaključek projekta Posavci beremo skupaj z dr. Izarjem Lunačkom

Objavljeno: Sobota, 30.11.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
1) PBS
V četrtek, 28. novembra 2019 smo v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice zaključili že deveto sezono projekta Posavci beremo skupaj.

Ta je v preteklih mesecih potekal v Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Sevnica in naši domači brežiški knjižnici. Bralci so si štirideset naslovov predlaganih knjig letos izposodili čez 1.000-krat, bralo je več kot 150 Posavcev in jih 86 prejelo knjižno nagrado, od tega 12 v Knjižnici Brežice. Letos z izbranim romanom, ki ga je podarila Knjižnica Sevnica.
 
8) PBS

Ob tednu slovenskih splošnih knjižnic in dnevu filozofije, oboje smo obeležili prejšnji teden, smo letošnjo zaključno prireditev projekta Posavci beremo skupaj organizirali v znamenju pisane besede, ki se prepleta s filozofsko mislijo, ter gostili dr. Izarja Lunačka.
 
Kot smo videli, pri njem beseda ni le pisana, temveč upodobljena tudi z risano podobo. Ta prepletenost ga spremlja že celo življenje, saj se je že z izbiro študija odločil za slikarstvo ter dvopredmetni študij filozofije in primerjalne književnosti. V svoji doktorski disertaciji se je osredotočil na povezavo humorja in religije, danes pa nadaljuje svoje stripovsko ustvarjanje v smeri humorja. Pri tem želi dosegati obliko duhovitosti, ki je sicer značilna za stand up komike in jo je nekoliko težje upodobiti s stripom.
 
Predstavljena knjiga je nastala kot zbirka prispevkov bloga, ki ga je pisal za spletno obliko časnika Delo. V njej se dotakne veliko raznolikih tematik, tako družbenih in političnih kot tudi povsem življenjskih in vsakdanjih. Ob vsaki zgodbi pa nas nasmeji z večplastno duhovitostjo, ob kateri postanejo še tako težke teme bolj vsakdanje in lahkotne.
 
Ela Gaborovič, Knjižnica Brežice
« Nazaj na seznam