Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zaprta vrata v gledališki predstavi Gimnazije Brežice

Objavljeno: Petek, 12.04.2024    Rubrika: KULTURA Redakcija
Zaprta vrata1
Gledališka skupina Gimnazije Brežice je za odrsko uprizoritev pripravila po knjižni predlogi francoskega dramatika in pisatelja Jeana-Paula Sartra vsebino njegove eksistencialistične drame Zaprta vrata, ki je letos obvezno čtivo za esej iz slovenščine na maturi.

Osrednji liki so trije – strahopetec Garcine, detomorilka Estelle ter morilka in samomorilka Ines. Vsi trije se po smrti znajdejo v sobi, v katero jih pospremi sobar in za njimi zapre vrata. Omenjeni trije liki živijo zaprti v skupnem prostoru in ne morejo spati; čas si krajšajo z razkrivanjem vsak svoje življenjske zgodbe. Najslavnejši stavek je: »Pekel so ljudje okoli nas.« Skozi živahne dialoge treh protagonistov gledalec/gledalka kmalu ugotovi, da je dogajalni prostor, minimalistično opremljen – pekel.

Drama Zaprta vrata je bila napisana in prvič uprizorjena med drugo svetovno vojno, ko so se oblastiželjnost, koristolovstvo, sadizem, strahopetnost ter izdajstvo skrivali za lepo donečimi, a puhlimi domoljubnimi frazami kot razlog in opravičilo za zločine.

Dijakinje in dijaki gledališkega kluba brežiške gimnazije se bodo na velikem odru Doma kulture Brežice predstavili jutri, 13. aprila, ob 17. uri.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»