Časopis za pokrajino Posavje
27.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zasaditev lipe in predaja namenu prve knjigobežnice

Objavljeno: Sreda, 02.10.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Hisica Knjigobeznica (2)

Lesena hiška je pripravljena za izposojo knjig na prostem, stala bo v parku pri sevniški občinski stavbi.

Knjižnica Sevnica v letošnjem letu obeležuje 60 let delovanja in z izposojevališčem v Loki pri Zidanem Mostu ter Krmelju predstavlja pomembno stičišče kulturnega dogajanja v občini.

V jubilejnem letu Knjižnica Sevnica pripravlja z Občino Sevnica v petek, 4. oktobra, ob 10. uri v parku pri občinski zgradbi v starem mestnem jedru zasaditev lipe kot simbola slovenstva. Ob tem bo namenu predana tudi prva knjigobežnica v občini. To je neke vrste bukvarna na prostem, namenjena bralcem, ki si bodo lahko knjige, ki se bodo nahajale v majhni leseni hiški, brezplačno izposodili za nedoločen čas in kdor bo želel, bo lahko v leseno hišico postavil katero izmed svojih že prebranih knjig. Pobuda z imenom »Knjigobežnice« se je začela v letu 2011 na enem izmed družbenih omrežij in z njo je želela njena ustanoviteljica Nina Kožar sprožiti podarjanje knjig neznancem na javnih mestih.

»S postavitvijo knjigobežnice, hiške s knjigami, ki deluje po principu odnesi – prinesi, želimo spodbujati k branju, izposoji in izmenjavi knjig. Vsak, ki bo vzel knjigo iz hiške, naj v zameno zanjo podari svojo. Torej knjigo, ki je doma ne potrebuje več, naj prinese v knjigobežnico in jo tako ponovno vrne med bralce,« pove direktorica sevniške knjižnice Anita Šiško pred petkovim slovesnim dogodkom in doda, da so leseno hišico za postavitev prve knjigobežnice v sevniški občini izdelali dijaki SŠ Sevnica v izobraževalnem programu mizar.

S. R., foto: Srednja šola Sevnica


 
« Nazaj na seznam