Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zasavske slikarke v Trubarjevem domu

Objavljeno: Torek, 26.09.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
Severina, Branka in Stanka3

V večnamenskem prostoru Trubarjevega doma v Loki se predstavljajo tri zasavske slikarke ...

Do 21. oktobra so v večnamenskem prostoru Trubarjevega doma v Loki pri Zidanem Mostu na ogled slikarska dela treh zasavskih slikark – Stanke Bantan, Branke Vizler in Severine Trošt Šprogar.

Slikarka Stanka Bantan, rojena leta 1951 v Hrastniku, ima prepoznaven likovni izraz in barvno skalo, s čimer na slikarskem platnu ustvari umirjenost in skladnost. Ta variira preko oranžnih tonov do številnih rjavo zelenih odtenkov, ki z odmerjenimi kontrasti nikoli ne izgubijo dinamike. Njene slike blagodejno delujejo v prostoru in opazovalca popeljejo v njegov lasten notranji svet. Njeni motivi so tihožitja, krajine in figuralika, posebno mesto v njenem ustvarjalnem umetniškem opusu pa imajo mandale.

Severina, Branka in Stanka

... Severina Trošt Šprogar, Branka Vizler in Stanka Bantan.

Slikarka Branka Vizler, rojena leta 1963 v Trbovljah, slika v akrilu in mešanih slikarskih tehnikah. Za njena slikarska dela so značilne močne, a mehke poteze čopiča, ki jih s temnimi ploskvami združuje v intenzivne barvne kontraste in harmonijo. Njeni slikarski motivi so najpogosteje portreti ljudi, ki jih sreča na trekingih pod gorami Himalaje, in pejsaži daljnega Nepala. Ponotranjena doživljanja in zaznave prenese v barve in oblike, ki so svežina v likovnem izrazu.

Severina Trošt Šprogar, rojena leta 1963 v Celju, je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer vizualne komunikacije in zaključila magistrski študij na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Je samozaposlena in v okviru Slikarske šole Severina, Severina Trošt Šprogar s.p., deluje kot mentorica izobraževanja, izpopolnjevanja ter usposabljanje na področju kulture in umetnosti. »Predstavljene slike so vizualizacija mojega razmišljanja in odsev moje duše,« pravi zasavska umetnica, ki živi v Trbovljah.

Slikarska dela v večnamenski dvorani Trubarjevega doma v Loki pri Zidanem Mostu si je mogoče ogledati do 21. oktobra vsak dan od 8. do 20. ure.

S. R., foto: S. Bantan

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»