Časopis za pokrajino Posavje
22.07.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zdravica novi vodji krške izpostave JSKD

Objavljeno: Četrtek, 31.01.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSCF2085

Zdravica za uspešno sodelovanje

Na tradicionalnem ponovoletnem srečanju predsednikov in mentorjev kulturnih društev, ki ga je v torek, 29. januarja, pripravila krška Območna izpostava JSKD, so prisotni nazdravili novi vodji Tinki Vukič.

DSCF2071

Tinka Vukič

Tinka Vukič je 6. januarja prevzela vodenje Območne izpostave Krško. Po poklicu je profesorica glasbe, ki se je po zaključku študija v Nemčiji zaposlila kot učiteljica citer na Glasbeni šoli v Sevnici in Krškem. »Že v študijskem času me je zanimalo področje upravljanja s kulturnimi dejavnostmi, zato sem leta 2015 magistrirala na temo managementa v kulturi. Novo leto mi je prineslo nov izziv, novo delovno mesto in sprejela sem ga z odprtimi rokami,« je med drugim dejala Vukičeva in izrazila prepričanje, »da ljubiteljstvo razvija in viša kakovost vsakdanjega življenja in daje dodano vrednost družbi. Društvene dejavnosti omogočajo medgeneracijsko povezovanje in vsakemu posamezniku omogočajo kulturno izražanje, hkrati pa krepijo posameznikovo ustvarjalnost.«

Območna izpostava pokriva delovanje društev v krški in kostanjeviški občini, kjer je trenutno registriranih 61 društev, nekaj manj kot 30 društev je aktivnih. Znotraj njih deluje 60 sekcij oz. skupin. »Prenekatera društva imajo ambicije po izobraževanju in profesionalizaciji, spet druga društva so manj aktivna in jim same aktivnosti predstavljajo predvsem obliko preživljanja prostega časa. Ponosni smo, da v našem okolju delujejo društva, ki presegajo lokalni in celo državni nivo, se lotevajo odmevnih projektov, zato menim, da je prav, da so s strani lokalne skupnosti tudi drugače obravnavana,« je še povedala Vukičeva in dodala, da pokrivajo večino vej kulturnih dejavnosti. »Med bolj razvitimi so instrumentalna, gledališka in vokalna, manj pa literarna. Tega se na izpostavi zavedamo, zato bomo skušali prebuditi in okrepiti to dejavnost tudi v našem okolju. V sodelovanju s krško knjižnico in lokalnimi literati načrtujemo v mesecu decembru ob dnevu kulture literarne delavnice,« je pojasnila prisotnim.

V lanskem letu se je zvrstilo 52 dogodkov, na njih je sodelovalo z 2100 nastopajočimi več kot 116 skupin. Dogodke je obiskalo nekaj manj kot 3000 obiskovalcev. »Na območni in regijski ravni je bilo izvedenih 29 dogodkov, program pa so bogatili koprodukcijski projekti z ZKD Krško, šolami, vrtci, Valvasorjevo knjižnico ter drugimi javnimi zavodi in društvi,« je še povedala Vukičeva in nanizala vidnejše dosežke minulega leta. Osem plesnih skupin iz Baletnih uric Izaja, sodobnega plesa GŠ Krško, Plesne skupine Harlekin in Anike – sveta plesa in zabave se je udeležilo regijskega srečanja. Regijskega srečanja gledaliških skupin se je udeležila ena skupina z gledališko predstavo Roka Sande Skiner, ki se je uvrstila tudi na državni nivo Linhartovega srečanja. Otroški pevski zbor OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki je dosegel regijsko raven in na regijsko tekmovanje se je udeležil tudi ŽePZ Prepelice KD Žarek Dolenja vas. Štiri skupine so bile izbrane na državni festival plesnih skupin Pika miga, dve plesni skupini na Živo 2018 – festival plesne ustvarjalnosti mladih, in sicer z oddelka za sodobni ples GŠ Krško in iz Harlekina Kostanjevica na Krki. Branka Pirc in Roman Blatnik sta razstavljala na Državni tematski razstavi Velika črta. Podeljenih je bilo nekaj jubilejnih priznanj in značk, Pihalni orkester DKD Svoboda Senovo je ob 90-letnici delovanja prejel zlato priznanje sklada, zlati znak za izjemne dosežke na področju gledališke dejavnosti pa Rok Sanda. »Sama si želim večje vidnosti dogodkov, zato si bom prizadevala, da bomo zainteresirano javnost nagovarjali tudi na skladovi internetni strani, socialnih omrežjih, v dogodkovniku lokalnih časopisov. Tudi letošnje leto bo pestro in obsega številna srečanja, revije in izobraževanja. Kot dodatni program bomo še naprej izvajali razstavni program v Dvorani v parku, Poletne večere v parku in projekt Oblačilni videz krških prebivalcev,« je ob zaključku dejala Vukičeva.

Zbrane pa so ob tej priložnosti pozdravili tudi predsednik sveta Območne izpostave Janez Kerin, predsednik ZKD Krško Uroš Brezovšek in predstavnica Občine Krško Bernardka Zorko.  Za prijetno popestritev večera sta v duetu s citrami poskrbeli Zala Jakhel in Julija Laznik.

M. H.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

11.07.2019 | KULTURA

Dvorana v parku v znamenju oči

17.07.2019 | KULTURA

Forma viva v polnem zamahu

15.07.2019 | KULTURA

16. Telška žetev