Časopis za pokrajino Posavje
26.11.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zgodba angleškega kralja Leara na posavskih odrskih deskah

Objavljeno: Torek, 29.09.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Kralj Lear 9

Dolgoletna želja Emila Stoparja, člana gledališke skupine Društva Trg Sevnica, se je uresničila z uprizoritvijo tragedije Kralj Lear.

Minulo soboto se je v Kulturni dvorani Sevnica odvijala premiera in v nedeljo prva ponovitev gledališke predstave Kralj Lear, ki jo je gledališka skupina Društva Trg Sevnica uprizorila po literarni predlogi angleškega dramatika Williama Shakespearea. Prirejena in skrajšana zgodba tragedije, ki izvira iz legende o Leirju, mitološkem predrimskem keltskem kralju, je bila prvič uprizorjena leta 1606.

ZGODBA O OSTARELEM AGLEŠKEM KRALJU LEARU IN NJEGOVIH TREH HČERAH

Kralj Lear 8

V gledališki predstavi nastopajo posavski gledališčniki, od Radeč do Brežic.

Gledališka predstava se začne se s kraljevo odločitvijo za odstop od prestola, ki ga namerava prepustiti hčeram. Najstarejši hčerki Goneril in Regan sta že poročeni, najmlajšo Cordelio pa snubi francoski kralj. Ostareli kralj predlaga delitev kraljestva na način, da vsaka hči prejme toliko, kolikor ljubezni mu bo izkazala. Cordelia noče slediti neiskrenemu zgledu sester, kar zaslepljeni Lear napačno presodi in jo izžene z dvora, kraljestvo pa razdeli med starejši hčeri. Kraljev zaupnik, grof Kent protestira, zato Lear izžene tudi njega. Francoski kralj se poroči z razdedinjeno Cordelio, kar kasneje uporabi kot izgovor za napad na Britanijo. Lear kmalu odkrije, da sta se starejši hčerki, ki imata zdaj bogastvo in moč, do njega ohladili in ko spozna, da ga obravnavata nespoštljivo, nori od besa, v trpljenje in smrt pa potegne tudi tiste, ki ga imajo najraje. Kent ostane zvest kralju in da bi ga zaščitil, se preoblečen vrne na dvor. Med sestrama Goneril in Regan izbruhne sovraštvo zaradi moškega, v katerega sta obe zaljubljeni, braniti pa se morata tudi pred francosko vojsko pod vodstvom Cordelie, ki želi vrniti, v svojih blodnjah vse bolj izgubljenega Leara, na prestol. Poleg spopada s Francozi pride tudi do vojne med pristaši ene in druge strani in Lear je tik pred francosko-britanskim spopadom zaprt. Ker zmagajo Britanci, Cordelio zaprejo in izdan je ukaz o njeni usmrtitvi. Cordelia in Lear se v zaporu spet srečata. Medtem Goneril zastrupi Regan in naredi samomor, ukaz o preklicu odločitve o usmrtitvi Cordelie pa pride prepozno. Lear s truplom hčere v rokah umre tudi sam.

Uprizoritev na odrskih deskah sevniške kulturne dvorane je bila scensko minimalistična in osnovana predvsem na izrazni moči dramskega dogajanja, igralski interpretaciji ter navdihu avtentičnega grajskega okolja, ki ga je dopolnjevala izrazita glasbena kulisa predstave. V presečišče vsega je postavljen človek, razpet med svoje obsesije, želje in iluzije, zaradi razpok v lastni osebnosti in gona po smrti pa pognan v skrajne, a že dolgo znane in žal vsakdanje položaje - norost, samomor in umor.

IGRALSKA ZASEDBA

V vlogi kralje Leara se je predstavil Emil Stopar, njegovo hčer Goneril je upodobila Katja Čeč, Regen je bila Diana Kosar in Kordelia Natalija Hočevar. Mirko Ratej je bil vojvoda Albany, Gonerilin mož. Anej Bogolin se je predstavil v vlogi vojvode Cornwalla, poročenega z Regen. Rok Britovšek je imel dvojno vlogo, bil je francoski kralj in rabelj. Vlogo viteza je odigral Borut Gradišnik, Gonerilina dvorjanka Oswalda je bila Ivana Krajnc, glasnik in birič pa Anton Šibilja. Grajskega norčka je odigrala Marjanca Pečar. Robert Keše se je predstavil v vlogi Learovega zaupnika grofa Kenta, hkrati je bil tudi režiser predstave. Matej Maver je poskrbel za tehnični del predstave, ki je obiskovalke in obiskovalce navdušila.

Predstavo si bo mogoče ogledati 3. oktobra na gradu Raka in 4. oktobra na gradu Brežice. Rezervacije na 031 278 486 ali kase.sevnica@gmail.com. Predstavi bosta ob 19. uri.

S. R., foto: J. Teraž

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Mavzoleju povrnili sijaj

29.06.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih