Časopis za pokrajino Posavje
5.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zgodbe iz njihovega vsakdana

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
Zgodbe iz njihovega vsakdana

V sodelovanju z Valvasorjevo knjižnico so sinoči v krški Dvorani v parku svoj utrip življenja, razne aktivnosti v delavnicah, pri raznih projektih, pa tudi skupinsko in individualno ustvarjanje predstavili stanovalci Doma starejših občanov (DSO).

Kot je dejala direktorica Doma Ani Nuša Masnik, je lahko tudi tretje življenjsko obdobje lepo, če si za takšnega prizadeva in k njemu prispeva posameznik. Zato tudi selitev v dom starejših občanov ne pomeni konca poti, temveč lahko pomeni nova in drugačna doživetja, pa tudi nova znanstva in vezi: "V Domu starejših občanov se zato trudimo, da bi hišo, ki je postala našim stanovalcem dom, naredili prijetno, da bi se stanovalci počutili domače, vsi njihovi svojci in prijatelji pa vedno dobrodošli."

Za starejšega človeka je tudi pomembno, kot je v uvodu prireditve z naslovom "Zgodbe našega vsakdana" poudarila direktorica Knjižnice Urška Lobnikar Paunović, da o svojih življenjskih izkušnjah in spoznanjih spregovori mlajšim, za kar pa mora biti fizično in duhovno aktiven in sposoben sprejemati nova znanja: Slednje pa poleg raznovrstne literature z različnimi programi zagotavljajo tudi knjižnice: "S svojimi programi in dejavnostmi bogatimo ponudbo in širimo možnosti neformalnega učenja, tudi za ljudi v tretjem življenjskem obdobju. Pripravljamo kulturne prireditve, skrbimo za informacijsko pismenost, in kar je najpomembneje, svoje storitve gradimo na osebnih odnosih."

Kar je bilo lepo razvidno tudi iz omenjene prireditve, ki jo je v sodelovanju s stanovalci in zaposlenimi zasnovala knjižničarka Urška Šoštar, ki v DSO Krško enkrat mesečno vodi projekt Knjižne zmenkarije. Slednjega se stanovalci radi udeležujejo, saj lahko medsebojno in s Šoštarjevo razpravljajo o prebrani literaturi, se seznanjajo s knjižnimi novostmi in z domačimi in tujimi avtorji. Stanovalci pa tudi sami literarno ustvarjajo, kot denimo Anica Cvelbar, Lado Smrekar ter Alojzij Kramžar, ki so obiskovalcem prireditve prebrali svoje pesmi, ali pa Angela Moškon, ki kot nekdanja profesorica slovenščine ljubi materino besedo in je zbranim prebrala Cankarjevo Kurentovo pesem.

Poleg omenjenih stanovalcev sta glasbeni program izvedla domski pevski zbor Sonček ter vokalistka Daniela Meke ob harmonikarski spremljavi Mihaela Popeja, o vsakodnevnem utripu v domu, požrtvovalnem delu zaposlenih in raznih pripetljajih in anekdotah je spregovorila Milka Zagorc, Mihaela Kučič in Alojzij Kramžar pa sta v kostumih doživeto zrecitirala Železno cesto. Prireditev je spremljala tudi razstava ročnih del stanovalcev.

B. M.

« Nazaj na seznam