Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zgodbe vesolja na Petrinem slikarskem platnu

Objavljeno: Ponedeljek, 18.09.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
P. Pozderec, razstava, Kruhek1

Petra Pozderec (desno) v družbi predsednice KUD Budna vas Tadeje Dobriha, ki je povezovala odprtje slikarske razstave.

Stene sevniške kavarne Kruhek krasijo slikarska dela domačinke Petre Pozderec, ki je pred kratkim postala članica likovne sekcije Art Lipa KUD Budna vas.

Petra Pozderec goji ljubezen do likovne umetnosti že od zgodnjega otroštva, ki je ni nikoli zapustila, čeprav se je odločila za študij prava. Doslej se je udeležila številnih mednarodnih likovnih shodov na sevniškem gradu, se s svojimi slikami predstavila na dveh samostojnih razstavah ter s svojimi stenskimi poslikavami in slikami okrasila več lokalov v Sevnici, Radečah in Trebnjem. Svojo tretjo samostojno razstavo je poimenovala Zgodbe vesolja.

IMG_8371

Razstavljena slikarska dela je predstavila Elena Sigmund.

»Razstavljene slike na razstavi Zgodbe vesolja so posvečene čudovitemu svetu barv. So okno v neznane, neodkrite planete, kjer cvetijo neverjetni odtenki in nianse barv. Raznolikost oblik in konfiguracij, predstavljenih na platnih, odraža globino in vsestranskost kozmičnega sveta. Vsaka slika je edinstveno potovanje v nevidna obzorja in vabi gledalca, da se presenečeno začudi in popolnoma izgubi v neskončnem morju navdiha in sijaja, ki leži onkraj našega majhnega kotička vesolja. Ko pogledamo sliko, si lahko s pomočjo naše domišljije odpremo vrata v neznane galaksije, kjer utripajo nove oblike življenja, kjer svetli planeti krožijo v svojih orbitah okoli neznanih zvezd. Fantazija nas osvobodi meja in omejitev, zidovi se skrivnostno razblinijo, kar pomaga oživeti pravljične lokacije, ki se popolnoma predajo opojni lepoti medzvezdnih pokrajin. In na neki točki bomo ob pogledu na sliko začutili to večno povezanost z neskončnostjo vesolja, čeprav je naše življenje v primerjavi z večnostjo le izmuzljiv trenutek,« je na odprtju razstave poudarila prof. likovne pedagogike in vodja likovne sekcije Art Lipa KUD Budna vas Elena Sigmund.

Odprtje razstave je z zaigranima skladbama na kitari popestrila 14-letna Patricija Lisec, ki rada poje in pleše, učenje kitare pa »pili« pri sevniškem glasbeniku Alenu Zabasuju. Po odprtju razstave je sledilo druženje ob okusnih dobrotah pekarne in slaščičarne Kruhek, za dober ritem pa je skrbel DJ Manuel Dark.

S. R., foto: L. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»