Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Žive slike iz zgodovine mesta Krško

Objavljeno: Ponedeljek, 04.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
dan reformacije - slike nasega mesta (9)
30. oktobra so se na gradu Rajhenburg v počastitev dneva reformacije zvrstile Slike našega mesta. Tako je bil namreč naslovljen premierno uprizorjen dramolet, ki so ga odigrali amaterski igralci več kulturnih društev po občini Krško, združeni v projektu »Oblačilni videz znamenitih Krčanov«, ki poteka pod okriljem krške izpostave JSKD.

dan reformacije - slike nasega mesta (38)

Skozi zgodovino mesta so obiskovalce popeljali igralci OI JSKD Krško.

Pred krajšim dramskim delom je o pomenu reformacije zbranim spregovoril krški župan mag. Miran Stanko, ki je poudaril, da je bila reformacija revolucionarno gibanje, brez katerega bi bilo več manjših narodov, med njimi tudi slovenski, obsojenih na propad ali pripojitev k tujim deželam. Tedanje versko, kulturno in politično gibanje je namreč vlilo veliko poguma možem tistega časa, da so v obdobju protestantizma izdali prve slovenske knjige, v katerih so utemeljili slovenski jezik in s tem tlakovali pot v bodočnost slovenskega naroda.

dan reformacije - slike nasega mesta (50)

Restavrirano Dalmatinovo Biblijo je predstavila bibliotekarka Polona Brenčič.

Obiskovalce prireditve so z odigranim dramoletom Slike našega časa, ki ga je ob strokovnem sodelovanju Nika Škrleca spisala in režirala Mirjana Marinčič, skozi spomine Krčanov, ki so s svojimi deli prispevali k razvoju mesta in naroda, popeljali: Filip Černelč (Adam Bohorič), Aljaž Arh (Jurij Dalmatin), Anton Petrovič (Janez Vajkard Valvasor),Sonja Levičar (Ana Maksimila Valvasor), Ivanka Černelič Jurečič (Regina Konstanca Valvasor in Josipina Hočevar), poleg Černelič Jurečičeve sta Hočevarjevo v različnih starostnih obdobjih uprizorili tudi Manca Marinčič in Klavdija Mirt, Matej Žokalj (Janez Mencinger), Janez Kerin (dr. Tomaž Romih), Mirjana Marinčič (Ana Schmidinger Romih) ter Boštjan Arh (prižigalec luči po mestu Leopold Alba). Po uprizorjenem dramoletu je v romanski dvorani gradu bibliotekarka Valvasorjeve knjižnice Krško Polona Brenčič zainteresiranim obiskovalcem predstavila v letu 2016 restavrirano Dalmatinovo Biblijo iz leta 1584, hkrati pa je bil na ogled tudi posnet dokumentarni film o postopkih restavriranja tega najpomembnejšega dela slovenske protestantske književnosti, ki so ga izvedli restavratorji Centra za restavriranje in konserviranje Arhiva RS.

B. M.
« Nazaj na seznam