Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Življenje brežiške ulice skozi pogled Davorja Lipeja

Objavljeno: Sreda, 30.10.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
drustvo_1824_odprtje_razstave_davorja_lipeja (10)

Navzoči na odprtju razstave, z desne: Davor Lipej, Alenka Černelič Krošelj, mag. Mojca Strašek Dodig in Mila Levec

Zadnji oktobrski torkov večer je v Slomškovem domu v Brežicah minil v znamenju odprtja razstave z naslovom Življenje brežiške ulice, iz arhiva Davorja Lipeja 5. Gre za že peto razstavo snemalca in fotografa Davorja Lipeja v sodelovanju z brežiškim Društvom 1824.

Lipej, ki je že skoraj 30 let kronist dogajanja v občini Brežice, se je skupaj z Alenko Černelič Krošelj odločil, da iz svojega bogatega arhiva fotografij izbere tiste, ki predstavljajo življenje in dogajanje glavne brežiške ulice, Ceste prvih borcev. Kot je na odprtju povedala predsednica Društva 1824 mag. Mojca Strašek Dodig, Lipej dogajanje v občini Brežice že dolga leta spremlja za objektivom. »Z razstavo in prikazom svojih del na dogodkih, kot je današnji, v nas obudi različne spomine in doživete zgodbe v naši občini Brežice,« je dejala. Prvo razstavo njegovih del so v društvu pripravili decembra 2015 z naslovom Spremljevalec utripa mesta in občine Brežice, v letu 2016 so bila Lipejeva dela prikazana na temo Življenje v občini Brežice, leta 2017 je razstava nosila naslov Brežice po letu 2000, lansko leto pa je prikazovala življenje Slomškovega doma iz časa stare šole, na kateri so bile poleg Lipejevih fotografij in posnetkov predstavljene tudi fotografije, zbrane od Brežičanov, o šolskem življenju zdajšnjega Slomškovega doma. Razstava je že tradicionalni oktobrski dogodek Društva 1824, za njeno pripravo se je še posebej zahvalila Černelič Krošljevi, ki je v ta projekt ravno tako vložila svoj trud in čas ter ga skupaj z Lipejem sooblikovala in soustvarila, tako da razstava vsako leto ponuja novo vsebino z različnimi fotografijami in posnetki.

Razstava prvič postavljena na prostem

drustvo_1824_odprtje_razstave_davorja_lipeja (16)

Kljub deževnemu vremenu so si šli kasneje udeleženci odprtja razstavo tudi pogledat, še kako prav so jim prišle svetilke na telefonih.

»Dogodkov na brežiški ulici je bilo do danes preveč, da bi jih lahko čisto vse prikazali na razstavi, zato sva bila primorana narediti izbor, kamor sva vključila tudi dogajanje v atrijih oz. prostorih neposredno ob ulici,« je za naš medij pojasnil Lipej. Razstava zajema skupno pet obojestranskih panojev, ki so tematsko razdeljeni. Posebnost razstave je ta, da je prvič doslej postavljena na prostem, na zelenici pri župnijski cerkvi sv. Lovrenca oz. od Slomškovega doma do same glavne ulice. Po besedah Černelič Krošljeve, je še vsaka razstava do zdaj nastala tako, da sta z Lipejem izbrala nekaj ključnih tem, potem pa je on moral pobrskati po svojem obsežnem gradivu. »S pričujočo razstavo želimo Brežičanom malo več povedati tudi izven tega prostora ter jih vabimo, da so bolj aktivni tako v mestu, društvu kot Slomškovem domu, ki smo mu nadeli ime 'srce Brežic'. Ko sva razmišljala, koliko tem lahko razpreva, se jih je spet nabralo štiri ali pet,« je opisala in dodala, da so dodatek fotografijam njena besedila oz. krajši komentarji, ki niso samo pogled v fotografije, ampak tudi v mesto in ulico. Kot je še povedala, sta z Lipejem želela pokazati, kakšna je bila glavna brežiška ulica prej, kako se je obnavljala, tudi določene sosednje ulice, ter pestro dogajanje na ulici, ki je bila v preteklosti prizorišče odličnih prireditev, dogodkov in srečevanj. S fotografijami so opozorili tudi na pihalni godbi iz občine, ki sta velikokrat del mestnega utripa, in sicer Pihalni orkester Kapele, ki bo naslednje leto obeležil 170-letnico, in Gasilski pihalni orkester Loče, ki bo drugo leto praznoval stoletni jubilej.

Kšela: Razstava na prostem pomeni izziv

Nekaj pozdravnih besed je zbranim namenil brežiški župnik Milan Kšela, letošnji zlatomašnik in častni občan Brežic od leta 2017. Da je letošnja razstava postavljena zunaj, je označil kot »izziv«, rekoč, da bo razstava stalno na očeh mimoidočih vse do marca 2020 in zelo vesel bo, če bo ta razstava do konca ohranjena takšna, kot je, »kajti v Brežicah nas je vseh sort, zato upam in sem prepričan, da se bomo znali tudi primerno obnašati, ko bomo šli mimo nje«.

Na odprtju so prikazali tudi desetminutni Lipejev film, ki poudarja nostalgijo mesta, ki se spreminja, ter vsebuje tudi že minljive posnetke. Razstavo je odprla brežiška podžupanja Mila Levec. Za kulturno popestritev sta poskrbela Elizabeta in Dragutin Križanić.

R. R.
« Nazaj na seznam