Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Življenju je pomembno dati smisel

Objavljeno: Petek, 19.04.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Življenju je pomembno dati smisel

Črt Kranjc najraje ustvarja v nočnem času (foto: osebni arhiv).

18-letni dijak Črt Kranjc razkriva del svojega notranjega sveta skozi pesmi in misli, ki jih objavlja na svojem blogu, namerava pa izdati tudi svoj prvi roman. Skozi mnogotera razmišljanja razkriva lasten notranji svet, ki je odraz zaznav iz okolja, v katerem odrašča.

Življenju je pomembno dati smisel

Idejo za poimenovanje svoje spletne strani, na kateri objavlja svoje pesmi in osebna razmišljanja, je dobil ob pogledu na pralni stroj (foto: osebni arhiv).

Ko se v sončnem februarskem dopoldnevu peljem proti Spodnjemu Staremu Gradu v bližini Libne v občini Krško, ne vem, kdo me bo pričakal. Vem samo, da gre za mladeniča z imenom Črt, ki se ukvarja s pesništvom in pisateljevanjem. Tako se namreč predstavi v svojem elektronskem sporočilu, v katerem me prijazno sprašuje, če bi bila morda njegova zgodba zanimiva za bralke in bralce našega časopisa. Dogovoriva se za uro in kraj srečanja. Občutek ob prvem stisku roke in pogledu na vitkega fanta je prijeten in ko sedeva v lokal ob športnem igrišču, pogovor steče kot med starima znancema.

Črt Kranjc prijazno in potrpežljivo odgovarja na vprašanja ter s svojimi odgovori »riše« sliko svojega otroštva. Njegovi najzgodnejši in tudi najprijetnejši spomini so povezani z družino – z očetom, materjo in sedem let starejšim bratom. »Veliko smo potovali, predvsem v času šolskih počitnic. Lahko rečem, da sem videl več kot 20 tujih držav. Morda so ta potovanja tudi vplivala name in na moja razmišljanja ter na moj pogled na svet, v katerem odraščam in se o marsičem sprašujem,« pove in nadaljuje z zgodbo o bridki izkušnji, ki je sledila, ko je dopolnil 12 let. Takrat sta se njegova starša ločila. To je močno vplivalo na odraščajočega in živahnega najstnika s težavo koncentracije, ki mu je bila mati v najtežjih trenutkih v največjo oporo. Takrat se je naučil opazovati in analizirati ljudi okoli sebe. »Ni potrebno veliko, da si dober človek: poberi olupek banane s tal, obriši prijateljici solzo, bodi dober sosed, kajti ko ti zmanjka soli in si je nimaš kje sposoditi, postane tvoje kosilo tako neokusno kot tvoje življenje. Marsikaj je odvisno od truda in pričakovanj, a najbolj pomembno je, da ostajamo zvesti sebi. Sam skušam ne veliko pričakovati, a kljub temu veliko dati. Zmaga je moj moto življenja,« niza misel za mislijo.

Pred štirimi leti, ko je dopolnil 14 let, je začel pisati tudi roman. »Nisem ga še končal, to je cilj za letošnje leto. V njem bo del moje osebne zgodbe, ki jo bom razkril skozi glavni lik. Ime sem mu dal Miha, star je 15 let in odrašča v premožni družini. Zelo razvajen fant se mora nenadoma soočiti s smrtjo očeta in zgodba se bo razvijala tako, da bom skušal opisati, kako je ta izguba vplivala na Mihčevo prihodnost, na njegovo šolanje, odnose ...« preplete osebno pripoved z začetki literarnega ustvarjanja, ki so vodili tudi k pisanju pesmi in osebnih razmišljanj. »V poeziji se lahko malo bolj igraš z besedami, vendar nisem poet, pač pa sem najprej človek, oseba, v kateri bije močno srce. Vedno sem malo drugače razmišljal in to skušam izraziti ne samo s pogovorom, ampak tudi skozi zapisane besede. Svoje misli sem najprej pisal na papir, potem na telefon, nato sem pomislil, da bi vse zapisano nekje objavljal in tako sem ustvaril lastno spletno stran, na kateri objavljam svoja pesniška dela in krajša razmišljanja. Vrstnikom in tudi vsem ostalim želim skozi različne zapise prikazati, kako vidim stvari v svetu,« pripoveduje in nadaljuje, da najraje piše v nočnem času, ko vladata mir in tišina. Ob tem pogosto posluša ambientalno glasbo, ki mu daje dodaten navdih.

ČRTOVA SPRALNICA

Mladi besedni snovalec je spletno stran, na kateri objavlja svoja literarna snovanja, poimenoval Spralnica. Idejo za ime je dobil ob pogledu na pralni stroj, v katerem se vedno znova pere perilo, ki z vsakim pranjem postaja vedno bolj obledelo. Sprane majice so postale zanj simbol različnih življenjskih preizkušenj in novih izkušenj, kar skuša pojasniti: »Tako kot je lahko sprana majica, ker gre skozi več ciklov pranja v pralnem stroju, so lahko sprani tudi ljudje, ker gredo skozi več ciklov življenjskih preizkušenj. Gre za izpeljanko besede spran – spranost; za obledel, spran svet, v katerem manjka ljubezni, pristnih odnosov, razumevanja ...« V nadaljevanju pogovora poudari, da je svet lahko zelo lep, lahko pa je zelo temačen, a takšen je zaradi naših lastnih odločitev. »Vsaki situaciji lahko daš slab ali dober priokus,« razmišlja. V svet temačnih misli bi se lahko ujel tudi sam in bi samo nemočno gledal, kaj se dogaja v njegovem življenju, a odločil se je, da bo žalost skušal spremeniti v radost. »Pomembno je, da daš življenju smisel,« doda in nadaljuje, da hiter tempo našega vsakdana ter vse možne informacije, ki smo jim vsakodnevno izpostavljeni, povzročijo, da pozabimo, kam smo namenjeni, kaj moramo narediti in kdo sploh smo.

Na poti skozi različna vprašanja o smislu in nesmislu bivanja nastajajo Črtovi zapisi, za katere si želi, da bi jih videlo in prebralo čim več ljudi. »Iščem svojo pot in želel bi pomagati tudi drugim, zato želim postati psihoterapevt,« zaključi.

Smilja Radi

Zgodba je objavljena v časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 18. aprila.
« Nazaj na seznam