Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Živopisna letna razstava Društva likovnikov Krško - OKO

Objavljeno: Sobota, 26.11.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0897

Raznovrstna umetniška dela so pritegnila poglede obiskovalcev.

V krški Dvorani v parku je v četrtek, 24. novembra, potekalo odprtje letne razstave slikarskih in kiparskih del članov Društva likovnikov Krško - OKO.

Kot je v svojem govoru dejala predsednica Društva likovnikov Krško - OKO Branka Benje, v okviru tokratne razstave predstavljajo dela članov slikarske in kiparske sekcije, ki so nastala v zadnjem letu in še niso bila predstavljena javnosti.

DSC_0893

Predsednici Društva likovnikov Krško – OKO Branki Benje (levo) je s šopkom čestitala vodja krške območne izpostave JSKD Tinka Vukič.

Na razstavi razstavljajo naslednji člani društva slikarske sekcije: Hermina Agrež, Darinka Asić, Adriana Bordaš, Branka Benje, Nada Bizjak, Roman Blatnik, Slobodanka Čekrlić, Martin Gjorgievski, Iva Gošek, Mitja Grum, Petra Kampl Petrin, Primož Lapuh, Milena Mraović, Sofija Novakov Gerdin, Jožica Petrišič, Mihaela Prevejšek, Tanja Radej, Milena Roštohar, Vilma Siter, Lidija Strle, Jože Šterk, Milena Volk, Darja Veljković, Jelka Zidarič, Suzana Zupančič ter Antonija Žener.

V okviru kiparske sekcije so svoja dela razstavili: Hermina Agrež, Branka Benje, Roman Blatnik, Iva Gošek, Milena Mraović, Jožica Petrišič, Mihaela Prevejšek, Lidija Strle, Darja Veljković, Milena Volk ter Suzana Zupančič.
DSC_0870

Učenka Glasbene šole Krško Sara Božnik (levo) pod mentorstvom Martine Horvat (desno) je pripravila lep nastop.Člani društva so na ogled postavili tako realistična kot tudi abstraktna dela. Slike so nastale v naslednjih tehnikah: akril, olje na platno, risali so s svinčnikom in ogljem ter ustvarjali s keramiko in juto.

»V letu 2022 smo bili zelo aktivni, društvo je organiziralo kar nekaj tečajev oziroma delavnic,« je izpostavila Benje in dodala, da so se spomladi člani društva udeležili tečaja slikanja pri akademskem slikarju Robertu Lozarju, ravno tako so ustvarjali z glino pri akademski kiparki Dragici Čadež, v maju pa so člani obiskovali tečaj abstrakcije pri slikarki Jerci Šantej.
DSC_0895

Dogodek je v celoti napolnil krško Dvorano v parku.


 
Benje je še povedala, da je tradicionalni ex-tempore, kamor povabijo tudi člane drugih društev, letos potekal v Podbočju, kjer je ustvarjalo kar 18 slikarjev – člani Društva likovnikov Krško - OKO, LD Dobova, LKD Mavrica iz Novega mesta in LD Brežice. Po besedah predsednice društva so v tem tednu končali s tečajem holističnega slikanja pri akademskem slikarju Alojzu Koncu, dela s tega projekta pa bodo na ogled postavljena konec decembra v avli Kulturnega doma Krško. Ravno tako pa v decembru načrtujejo tečaj kiparstva pri Andreju Štovičku.

»Naše društvo združuje ljubiteljske slikarje in kiparje, ustvarjamo iz želje, da naredimo nekaj lepega, da se izobražujemo in da se družimo,« je ob koncu govora dejala Branka Benje, ki se je ob dani priložnosti tudi zahvalila vsem, ki so si vzeli čas, da obiščejo odprtje razstave. »Vesela sem, če vam naši izdelki vzbudijo občutke lepega, nedorečenega, še ne videnega; če prebudijo v vas domišljijo, čustva, občutke, misli, spomine,« je bila zaključna misel predsednice društva.

Razstavo je uradno odprla vodja območne izpostave JSKD Krško Tinka Vukič, ki je med drugim dejala, da je tokratna razstava enajsta izmed dvanajstih, ki se bodo letos zvrstile v Dvorani v parku v Krškem. Vukič je še poudarila, da je društvo zelo aktivno in da po njenem mnenju sodi med enega najbolj kreativnih društev v celotni krški občini. »Velikokrat slišimo za vaše dosežke. Na JSKD organiziramo bienalna državna srečanja, državne pregledne razstave, kjer nikoli ne manjkajo člani Društva likovnikov Krško – OKO; tokrat sta se predstavila člana Milena Mraović in Roman Blatnik, kar si pri JSKD štejemo v izredno veselje in ponos.« Vukič je še izpostavila, da se predsednica in člani zelo lepo razumejo ter da imajo kot društvo tudi veliko strokovnih izobraževanj, ki so organizirana na visokem nivoju in imajo lepo udeležbo.

»Tokratna razstava predstavlja zelo raznolika dela, vsak član se je tako predstavil na svoj način. Zdi se mi dobro, da ste organizirali tudi razstavo, na kateri vsak lahko prispeva delček sebe,« je ob koncu govora dejala Vukič in se zahvalila vsem članom društva, ki so na ogled postavili svoja umetniška dela.

Za prijetno glasbeno popestritev je z igranjem na klavirsko harmoniko poskrbela učenka Glasbene šole Krško Sara Božnik pod mentorstvom Martine Horvat.

Razstavljena dela bodo v Dvorani v parku na ogled do 19. decembra 2022, odprtje razstave pa so ob podpori JSKD OI Krško in Mestne občine Krško organizirali člani Društva likovnikov Krško – OKO.

Razstavljena dela in nekaj utrinkov z odprtja razstave si lahko ogledate spodaj v fotogaleriji.

A. K.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte