Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Janja Starc na županske volitve kot glasnica obrti in podjetništva

Objavljeno: Sreda, 28.09.2022    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
Janja Starc-predstavitev kandidature za županjo MO Krško (18)

Janja Starc na predstavitvi županske kandidature

Na novinarski konferenci v klubu Kulturnega doma Krško se je predstavila neodvisna kandidatka za županjo Mestne občine Krško Janja Starc.

Leskovčanka Janja Starc, po izobrazbi dipl. uprav. org., že vso poklicno kariero deluje v Območni obrtno-podjetniški zbornici Krško. Kot je dejala, za prvo županjo v Mestni občini Krško kandidira na pobudo obrtnikov in podjetnikov, zlasti predsednika krške zbornice Dušana Arha. »Na politični parket vstopam nepolitično, saj nisem politično opredeljena in izpostavljam predvsem strokovnost, preudarnost, enakost, zakonitost in gospodarnost vodenja občine. Moja edina opredelitev je, da upoštevam in podpiram tisto, kar je dobro za celotno skupnost. Sem oseba, ki znam prisluhniti vsakomur, ne delam razlik med ljudmi in ljudi ne obravnavam glede na raso, veroizpoved, politično prepričanje ..., zame je vsak človek človek z dostojanstvom, ki je najpomembnejše, in mar mi je za moje sokrajane, soobčane,« je povedala.
Janja Starc-predstavitev kandidature za županjo MO Krško (10)

Podporo sta ji izrekla tudi predsednik OOPZ Krško Dušan Arh in donedavni predsednik Obrtne zbornice Slovenije Dušan Meh.


 
Mestna občina Krško je po njenem prepričanju občina z velikim razvojnim potencialom, ki ga je mogoče in treba
bolje izkoristiti. »Ne smem biti kritična do naših predhodnikov, delali so dobro, ampak marsikaj bi lahko naredili še bolje,« je dejala. Zanjo je gospodarstvo tisto, kar predstavlja največji razvojni potencial občine, zato ga postavlja na prvo mesto, predvsem obrt in malo gospodarstvo. »Ja, pomembni sta sociala in družbena dejavnost, sem prva v vrsti, ki zagovarjam, da je treba pomagati pomoči potrebnim, da je treba skrbeti za kulturno dediščino, da je treba pomagati mladim, starejšim, da je potreben dober izobraževalni sistem, vendar če želimo vse to imeti, je treba najprej to ustvariti in ravno gospodarstvo, podjetništvo in obrt so tisti, ki ustvarjajo,« je poudarila. K vodenju lokalne skupnosti bi pristopila podjetniško, racionalno, transparentno in preudarno.
Janja Starc-predstavitev kandidature za županjo MO Krško (29)

Zbrani na predstavitvi kandidature


 
Iz svojega obsežnega volilnega programa je izpostavila strokovno, gospodarno, transparentno, zakonito, premišljeno, pozitivno in strpno vodenje občine, s katerim bi obrtništvu in podjetništvu omogočila primerno gospodarsko okolje. Izkoristiti želi razvojni potencial, ki ga ponuja strateška pozicija naše lokalne skupnosti, podpira umeščanje JEK2 v naš prostor, vzporedno s tem pa pospešitev reševanje skladiščenja radioaktivnih odpadkov. »Želim, da je mestna občina Krško mladim prijazna občina s kariernimi priložnostmi, prijetnim bivalnim okoljem, primerno stanovanjsko politiko s primernejšim prostorskim planiranjem, pa tudi ranljivejšim skupinam prijazna občina,« je povedala. Zavzela bi se za učinkovitejše črpanje evropskih razvojnih sredstev in spodbujanje energetske samooskrbe občanov, skrb za čisto okolje in primerno krajinsko ureditev, ustrezno prometno infrastrukturo, ustrezno ureditev delovanja vseh gospodarskih javnih služb, vključno z vzpostavitvijo zavetišča za zapuščene živali, saj se ji zdi žalostno, da največja posavska občina tega nima. Mestna občina Krško bi morala biti središče pokrajine Posavje, je prepričana, podpira pa tudi povezovanje z ostalimi občinami v regiji in državi pa tudi mednarodno povezovanje s sosednjo Hrvaško, pri čemer ima iz delovanja na zbornici veliko izkušenj in povezav. »Bom 'ljudska' županja, ki bo prisluhnila in po najboljših močeh pomagala vsem občanom,« je še zagotovila.
 
Na volitve se podaja s podpisi podpore občank in občanov ter s podporo obrtno-podjetniške liste, ki bo imela v vseh volilnih enotah tudi kandidate za občinski svet, podpore političnih strank pa si ne obeta. Povedala je tudi, da je njen protikandidat Iztok Starc njen bratranec, s katerim sta v dobrih odnosih, a se doslej še nista pogovarjala o kakšnem povolilnem sodelovanju.
 
Janjo Starc so na predstavitvi podprli tudi donedavni predsednik Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh, dolgoletni predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Krško Dušan Arh in ravnatelj Obrtniške fakultete iz Zagreba Dražen Maksimović, navedla pa je tudi podporo SLO-CRO poslovnega kluba, v katerem je članica upravnega odbora.  
 
P. P.
 
« Nazaj na seznam
»