Časopis za pokrajino Posavje
5.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Kmetijska ministrica in kandidat Zorko na obisku dveh kmetij

Objavljeno: Nedelja, 30.10.2022    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
DSC_6582

Gostitelj Igor Jarkovič (levo) med predstavitvijo kmetije ministrici

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je v petek zvečer skupaj s kandidatom Gibanja Svoboda Krško za župana Mestne občine Krško Alešem Zorkom obiskala kmetiji Kuntarič in Jarkovič.

Ministrica je skupaj s člani lokalnega odbora Gibanja Svoboda najprej obiskala prašičerejsko kmetijo Kuntarič v Kalce-Naklu, nato pa še zelenjadarsko-sadjarsko in vinogradniško kmetijo Jarkovič na Brodu. Kot je poudarila po obiskih, sta to zelo pomembni panogi kmetijstva, saj Slovenija na obeh ni samooskrbna, zato je prav, da se takšne kmetije širijo. »Lahko povem, da smo danes z Evropske komisije dobili potrditev strateškega načrta skupne kmetijske politike in sedaj pripravljamo še spremembo zakona o kmetijstvu in podzakonske akte, da bomo lahko v naslednjem programskem obdobju dejansko začeli izvajati omenjeno kmetijsko politiko,« je povedala.
DSC_6605

Kandidat za župana Aleš Zorko in ministrica Irena Šinko

V strateškem načrtu je na razpolago 1,8 milijarde evrov sredstev za kmete, od tega v prvem stebru okoli 700 milijonov za neposredna plačila ter vinarstvo, vinogradništvo in čebelarstvo, v drugem stebru pa 1,1 milijarde. »Upam, da bodo tudi male kmetije, ki so pomembne za ohranjanje okolja in samooskrbo našle tržne niše in da se bodo perspektivno razvijale,« je še dodala. Kot je povedal Zorko, bodo v lokalnem odboru Gibanja Svoboda na podlagi teh obiskov, pa tudi posveta na to temo, na ministrstvo poslali določena vprašanja.

Na kmetiji Jarkovič obdelujejo 32 ha površin, od tega 8 ha jagod in 2,5 malin, s čimer so eni večjih jagodičarjev v Sloveniji, ostalo pa je pridelava zelenjave, od solate do fižola, je povedal gostitelj Igor Jarkovič. Drugi del kmetije predstavlja vinogradništvo, obdelujejo 20 tisoč trt, veliko grozdja tudi odkupijo, tako da letno pridelajo do 140 tisoč steklenic vina. Med težavami je Jarkovič izpostavil predvsem problem delovne sile, ki jo v zelenjadarstvu in sadjarstvu potrebujejo precej, saj gre za veliko ročnega dela, jo je pa čedalje težje dobiti tudi v tujini. Druga težava je zastarela kmetijska mehanizacija, saj za nakup traktorjev na področju sadjarstva in zelenjadarstva že dolgo ni razpisov za subvencioniranje. Glede težav, s katerimi so jo seznanili, je ministrica dejala, da je treba vsako preučiti in na podlagi tega ugotoviti, kaj je treba spremeniti, morda včasih le kakšen podzakonski akt, s čimer se lahko prisluhne pridelovalcem.

P. P.
« Nazaj na seznam
»