Časopis za pokrajino Posavje
28.05.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Melita Skušek želi kot županja doseči razvojni preboj občine

Objavljeno: Petek, 04.11.2022    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
DSC_6649

Kandidatka za kostanjeviško županjo Melita Skušek in predlagatelj njene kandidature Marjan Jelenič

Svoj program in vizijo razvoja občine Kostanjevica na Krki je v petek dopoldne predstavila kandidatka za županjo Melita Skušek, ob njej pa tudi nekaj kandidatov za kostanjeviške občinske svetnike.

Kot je uvodoma povedala letošnja občinska nagrajenka, dolgoletna ravnateljica tamkajšnje osnovne šole in občinska svetnica v vseh štirih mandatih samostojne občine Melita Skušek, za županjo kandidira, ker verjame v vizijo, »da naša občina lahko postane še prijaznejša do svojih prebivalcev in še privlačnejša za tiste, ki bi želeli postati del naše skupnosti, saj zmoremo obiskovalcem ponuditi bistveno več, kot jim nudimo trenutno«. Ker ima dolgoletne izkušnje vodenja, ve, kot je poudarila, »da je za načrtovanje in uresničevanje projektov potrebna odločna in zahtevnost, obenem pa je pomembno tudi znati poslušati, se dogovarjati in iskati kompromise med različnimi interesi«.
DSC_6652

Ob njej so se predstavili tudi kandidati za občinske svetnike Jasmina Bršec, Jakob Gašpir ...

Prepričana je, da jih različnost v skupnosti bogati, jim širi obzorja in prispeva k pestrosti življenja. Skupaj s podporniki in kandidati za svetnike, ki izhajajo iz različnih družbenih okolij in so strokovnjaki za različna družbena področja, so zasnovali vizijo razvoja in program, ki jih vodi k skupnemu cilju, to je narediti čim več za skupnost in napredek. »Kostanjevica na Krki je 16 let samostojna občina, v tem času na žalost nismo dosegli vsega tistega, kar smo si predstavljali takrat, ko smo se osamosvojili od občine Krško, zato želimo v petem mandatu narediti nek preboj,« je dejala Skušek, kot dolgoročno vizijo pa navedla: »Kostanjevica na Krki mora postati urbanistični, samooskrbni zeleni biser Evrope, prepoznan po kulturni dediščini in butičnem turizmu, predvsem pa prijazno okolje za bivanje vseh, ki tvorimo lokalno skupnost.«
DSC_6656

... Matjaž Krošl in Mitja Lisec (levo dosedanji občinski svetnik Blaž Zagorc).


 
ŠTEVILNE TOČKE PROGRAMA

Omenjeno vizijo bodo uresničevali s številnimi projekti. »S sredstvi kohezije in sredstvi za okrevanje po pandemiji moramo postati samooskrbna občina z električno energijo – v prvi fazi za pokrivanje potreb občinske infrastrukture in občinskih stavb, v drugi fazi pa za pokrivanje potreb celotne občine. Usmeriti se moramo v trajnostno in pametno mobilnost  ter digitalizacijo. Razvijati moramo turizem, ki ne bo obremenjeval okolja, ki bo prijazen do domačinov, hkrati pa bo prinašal visoko dodano vrednost. Vzpostaviti je potrebno pogoje in poiskati investitorje za inovativne in zelene investicijske projekte prihodnosti (npr. naravno termalno kopališče ...). Naša temeljna usmeritev mora postati tudi razvoj športa in rekreacije ter čezmejno povezovanje v okviru mednarodnih projektov,« je naštela županska kandidatka.
DSC_6686

Melita Skušek in njeni podporniki - kandidati za občinske svetnike


 
Melita Skušek in njej naklonjeni svetniki se bodo zavzemali za enakomeren razvoj vseh naselij v občini, saj menijo, da so bili nekateri deli občine do sedaj zanemarjeni, izboljšanje komunikacije med občinsko upravo in občani z občnimi zbori, rednim obveščanjem občanov, ureditvijo spletne strani občine s sprotnimi informacijami, gradivi, obrazci, vlogami), vključevanje občank in občanov pri sprejemanju odločitev ter več posluha za potrebe ljudi, vključno z uvedbo participativnega proračuna, na ravni celotne skupnosti pa želijo zagotoviti več sodelovanja in povezovanja ter krepitev medsebojnega dialoga (povezovanje društev, ponudnikov).
 
Na področju gospodarstva in kmetijstva se bodo zavzemali za razširitev obrtne cone in njeno ureditev na dodatni lokaciji, podporo drobnemu gospodarstvu oz. obrti tudi po vaseh, spodbujanje dopolnilnih dejavnosti na kmetiji in podporo kmetijstvu ter podporo mladim podjetnikom s podjetniškim inkubatorjem. V programu imajo številne infrastrukturne projekte, med njimi po 20 letih ponovno ureditev starega mestnega jedra, pa tudi priključitev vasi na vodovarstvenih območjih na centralno čistilno napravo. Poskušali bodo zagotoviti prostor za gradnjo varovanih stanovanj oz. doma za starejše, umestiti v prostor projekt javne kulturne dvorane in novega gasilskega doma ter začeti obnovo Mestnega dvorca, v katerega bi umestili vsebine višje vrednosti. povečati želijo število zazidljivih parcel za individualno gradnjo in manjši stanovanjskih enot, pospešiti možnost legalizacije obstoječih objektov, spodbuditi ureditev vaških središč za druženje in celovito urediti prometno varnost v občini. Na področju turizma se Skušek zavzema za razmislek o kritični masi turizma, ki ga njihovo okolje še prenese, ohranitev blagovne znamke Slovenia Green, vzpostavitev kakovostne osnovne turistične infrastrukture, večje sodelovanje v okviru združenja zgodovinskih mest, ureditev javnega kopališča (Gmajna in/ali otok) in športnih površin v naravi ter čezmejno povezovanje in sodelovanje pri mednarodnih projektih.
 
OKREPITEV OBČINSKE UPRAVE

Kar se tiče lokalne samouprave se bo Melita Skušek zavzemala za prijazno, dostopno in k občanu naravnano občinsko upravo, pripravo projektov »na zalogo«, zbore občanov, participativni proračun, okrepitev občinske uprave (dodatna zaposlitev) za namen pridobivanja evropskih sredstev. Če se bo z občinsko upravo kot županja ujela, velikih sprememb v njej sicer ne načrtuje. »Ustanovila bom posvetovalni strateški svet strokovnjakov različnih področij za razvoj in preboj občine ter imenovala mladinski svet za reševanje problematik in izzivov mladih. Funkcijo županje bom opravljala profesionalno,« je še zatrdila.
 
V prihodnosti si želi med drugim zagotoviti pogoje za prenovo zapuščenih, neuporabljenih objektov na otoku in Kostanjevico vsaj do leta 2027 pripraviti do tega, da se bo lahko ponovno prijavila na evropsko tekmovanje najlepših krajev Entente florale, na katerem so leta 2002 osvojili srebrno priznanje.
 
TUDI SEDEM KANDIDATOV ZA SVETNIKE
 
Njeno kandidaturo podpira tudi sedem kandidatov za občinske svetnike, s katerimi je skupaj pripravila program, to so: Marjan Jelenič (tudi predlagatelj njene kandidature), Jasmina Bršec, Mitja Lisec, Matjaž Krošl, Jakob Gašpir ter manjkajoča Renata Kus Pisek in Anton Jarkovič. Čeprav ne kandidirajo na enotni listi, se bodo skupaj promovirali in predstavljali po volilnih enotah v občini.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

09.03.2021 | Redakcija

Epidemija in hišni ljubljenčki

30.12.2021 | Redakcija

Iskanje skritega zaklada