Časopis za pokrajino Posavje
25.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Andrej Božič za občino, prijazno do vseh generacij

Objavljeno: Torek, 06.11.2018    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
Andrej Božič-predstavitev kandidature (1)

Andrej Božič

Za kostanjeviškega župana s podporo volivcev kandidira tudi 57-letni podjetnik na področju nepremičnin in turizma Andrej Božič, ki je v preteklosti delal v javni upravi in bil tudi podžupan občine Krško.

Božič je bil med zagovorniki in snovalci samostojne kostanjeviške občine, vendar je tako kot številni drugi razočaran nad dogajanjem v zadnjih 12 letih, zato se je odločil za župansko kandidaturo, saj lahko s svojimi izkušnjami in delom lahko pripomore k ustvarjanju prave vizije in uresničevanju pravih ciljev. »Občina mora postati enakovreden partner in spodbujevalec energij v kulturi, gospodarstvu, sociali, postati moramo prostor medgeneracijskega sožitja, priložnosti, turizma, športa in ostalih prostočasnih dejavnosti. Postati moramo prostor, v katerem bodo vsi videli svojo možnost in priložnost za življenje,« je poudaril.

Svoj program je zasnoval na treh ključnih stebrih. Prvi delovanje lokalne samouprave, ki po njegovem mnenju ne deluje, kot bi morala. »Nameravam dati bistveno večjo vlogo občanom pri načrtovanju proračunske porabe,« je napovedal, uvedel bo tudi letne sestanke pred pripravo proračuna, občanom namenil tedensko županovo informativno uro in poskrbel, da bo občinska uprava do občanov prijazna, strokovna in dostopna ter zamenjal vodstvo občinske uprave.

Drugi steber je namenjen oživitvi turizma, gospodarstva in obrti. Pri turizmu so njegovi cilji zagotoviti izboljšanje turistične infrastrukture, nadgraditi tematske poti, spodbujati prenovo starih stavb v mestnem jedru in okoliških naseljih v dodatne prenočitvene kapacitete, ustvariti pogojev za povečanje turistične ponudbe z vključevanjem naravnih vrednot in kulturne dediščine vanjo, povezati turistične ponudnike in okrepiti njihovo promocijo ter ustvariti lastno blagovno znamko. Kot pomembno prednost Kostanjevice izpostavlja termalno vodo, ki bi jo s toplovodom pripeljal do mesta in tako omogočil njeno celovito izrabo tako za ogrevanje kot za turistične namene, pri čemer bi zgradil bazen pri osnovni šoli ter ustvaril pogoj za manjše, sonaravne terme, kakršnih ni v tem prostoru. Zavzel bi se za novo turistično strategijo na podlagi nacionalne turistične strategije. Na področju gospodarstva in obrti daje poudarek mlajši generaciji, ki začenja svojo podjetniško pot. »Zagotoviti je treba prostore za podjetniški inkubator mladih, ki bo omogočil, da lahko mladi z izobrazbo doma ustvarijo svoje sanje,« je dejal. Ustvaril bo tudi pogoje za razvoj malega gospodarstva, obrti in kmetijstva, zlasti manjših kmetij. V načrtu ima ureditev območja za poslovno dejavnost na Prekopi, saj ima ta primerno prometno lego ob regionalni cesti in povezavo z avtocesto.

S tretjim stebrom se zavzema za bogatejše in kvalitetnejše življenje vseh generacij, pri čemer misli na višjo kvaliteto bivanja v tem prostoru, od tega, da mora imeti vsako naselje otroško igrišče in manjši javni prostor, v katerem se lahko ljudje zbirajo in srečujejo. Pri tem je treba zagotoviti urejeno in čisto bivalno okolje z obnovo vodovodnega in kanalizacijskega sistema ipd. Ker se občina demografsko stara, bi se z DSO Krško dogovoril za izpostavo v Kostanjevici, v vsakem primeru pa vzpostavil dnevni center za starejše občane. Vzpostaviti je treba, pravi Božič, tudi mladinsko točko in okrepiti medgeneracijsko sodelovanje. »V tem trenutku vsakdo živi po svoje, kar ni v redu. Delati moramo na tem, da se bomo ljudje začeli pogovarjati in ustvarjati skupne točke, ki nas bodo povezovale in ne razdruževale.« Šibka točka občine je, da nima večnamenske dvorane oz. kulturnega centra, ki mora biti po njegovem prepričanju v javni lasti. »V prvi fazi bo treba to vzpostaviti s prenovo kakšne večje stavbe, morda pa najti večnamenski prostor v sami galeriji,« je predlagal. Zavzel se je tudi za ustavitev postopka ukinitve pošte v mestu.

»Verjamem v hitrejši, intenzivnejši razvoj občine, da bomo lahko postali enakovreden partner v širši regiji, prepoznavna turistična destinacija z dobrimi turističnimi produkti in bivalno prijetna občina, prijazna do vseh generacij,« je zaključil Andrej Božič in pozval k udeležbi na volitvah, kjer pričakuje, da se bo uvrstil v drugi krog.

P. P.
« Nazaj na seznam
»