Časopis za pokrajino Posavje
28.05.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Igor Zorčič najavil kandidaturo za župana Občine Brežice

Objavljeno: Torek, 13.09.2022    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
igor_zorcic_najava_kandidature_za_zupana (5)

Igor Zorčič se po letu 2018 drugič podaja v boj za župana Občine Brežice.

Nekdanji predsednik Državnega zbora in brežiški občinski svetnik Igor Zorčič je danes zjutraj uradno najavil kandidaturo za župana Občine Brežice, s čimer se v boj za županski stolček podaja drugič zapored. Med prednostnimi nalogami, ki si jih bo zadal kot morebiten prvi mož občine, je izpostavil predvsem oživitev Brežic na več področjih.

Brežicam bi rad povrnil nekdanjo slavo

Kot je 44-letni pravnik Igor Zorčič, doma sicer z Velikih Malenc, ki je pred štirimi leti proti županu Ivanu Molanu izgubil v drugem krogu, predstavnikom sedme sile izjavil pred spomenikom kmečkim uporom oz. »kosami« v Brežicah, se je za vnovično kandidaturo odločil zato, ker »Brežice ne sledijo tistemu, čemur bi morale slediti«. Po njegovih besedah imata občina in mesto Brežice velik potencial tako na področju turizma in kmetijstva kot tudi gospodarstva, vendar po njegovem ti potenciali niso izkoriščeni, kot bi morali biti. »Brežice v primerjavi s podobnimi občinami zaostajajo,« je dejal in dodal, da je cilj njega in njegove ekipe, da ta trend spremenijo in Brežicam povrnejo nekdanjo slavo, ko so veljale za gospodarsko, trgovsko in urbano središče Posavja, ter s tem zaživijo »staro« življenje.
igor_zorcic_najava_kandidature_za_zupana (17)

Ob najavi kandidature so ga prišli podpret nekateri njegovi somišljeniki, med katerimi je bilo tudi nekaj občinskih svetnikov Liste Sonce in svetniške skupine Neodvisni.

Zorčič je povedal, da je primarni cilj njegove kampanje Brežicam vrniti življenje, saj je »mesto po tretji, četrti uri popoldne prazno, v njem bi lahko snemali filme«. Nadaljeval je, da so po drugi strani v občini številni kraji, ki so bili v času sedanjega župana nekoliko zapostavljeni, iščejo svoj razvojni preboj, a ga ne dočakajo. »Zadali smo si, da bomo te kraje, kot npr. Bukošek, Artiče, Pišece, Globoko itd., oživeli in jih bolj povezali z Brežicami, ne nazadnje so ostale še neizpolnjene obljube glede prehodov čez železniške proge, saj je treba te kraje veliko bolj povezati in navezati na Brežice,« je poudaril.

Za prioritete si je postavil tudi blažitev energetske krize, upokojence in gospodarstvo

Ena od prioritet kandidata za župana je poleg oživitve mestnega jedra in gradnje infrastrukture tudi energetska kriza. »Zagotovili bomo, da bodo položnice, katerih višina je odvisna od odločitev občinskega sveta, najnižje. Kot občinski svetniki nismo podpirali višjih cen položnic in k temu bomo stremeli tudi v teh najbolj zahtevnih časih. To bo zagotovo ena od prioritet takoj po prevzemu občinske oblasti, če se tako izrazim. Vsi občani naj vedo, da tega ne bomo pozabili,« je izjavil Zorčič. Dotaknil se je tudi staranja prebivalstva, pri čemer bodo na tem področju po njegovem dali več poudarka upokojencem in njihovim nastanitvam. »Ne glede na to, da imamo nov dom upokojencev, je ta za marsikoga nedosegljiv in tu so Brežice pod kapacitetami, zato je to tudi ena od prioritet v naslednjem mandatu,« je pristavil. Glede gospodarstva je menil naslednje: »Brežice imajo svojo obrtno cono, ki pa je praktično zasedena in občina nima več svojih zemljišč. Nekoliko so na razpolago zemljišča v t. i. gospodarskem središču Feniks, pa vendar se obljube, da se bo to kdaj napolnilo, niso izpolnile. Nasprotno, menim, da Brežice ta trenutek stagnirajo in morebitnim interesentom nimajo več kaj ponuditi v smislu zemljišč in katerih koli drugih kapacitet.«

Program in kandidatno listo bo predstavil naknadno

Zorčič je še navedel, da bo svoj program in kandidatno listo za lokalne volitve še posebej predstavil čez nekaj tednov, kandidiral pa bo kot neodvisni županski kandidat z zbiranjem podpisov, zato vse občanke in občane vabi, da oddajo svoj podpis njemu v podporo. »Naš vstop v volilno obdobje bo zaznamovalo to, da bomo nastopili s številnimi somišljeniki, ki so zelo aktivni v svojih krajih, nekateri so tudi občinski svetniki, nastopili bomo povezovalno in tudi oblikovali skupno listo,« je še dejal v krogu nekaterih svojih podpornikov, med katerimi so bili tudi brežiški svetniki Jure Pezdirc, Stane Tomše, Ferdo Pinterič, Darko Udovič in Mladen Strniša.

R. R.
« Nazaj na seznam
»