Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ivan Molan ob ponovni zmagi v županski tekmi: Verjetno je odločila moja ljudskost

Objavljeno: Nedelja, 04.12.2022    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
DSC_5296

Ivan Molan, ki ostaja na županskem položaju, obkrožen s svojimi dobro razpoloženimi podporniki

Po podatkih Državne volilne komisije (DVK) je po 100 % preštetih glasovnic aktualni župan Ivan Molan zbral 52,61 % oz. 4881 glasov, njegov protikandidat v 2. krogu Igor Zorčič pa jih je prejel 47,39 % oz. 4397 glasov. Na koncu je bila razlika torej 484 glasov v korist Molana.

Molan: Vedno sem bil župan vseh občanov

Že kmalu po preštevanju glasovnic je bilo jasno, da je zmagovalec 2. kroga Molan, kar pomeni, da bo na čelu brežiške občine že peti polni mandat. Občino namreč vodi že vse od leta 2005. Stari in novi župan je v gostilni Krulc na Mostecu, kjer je tudi tokrat v krogu svojih zvestih podpornikov pričakoval rezultate, ob zahvali vsem občankam in občanom, ki so mu namenili svoj glas, povedal, da smatra to podporo kot priznanje svojemu dosedanjemu delu, "kajti vemo, da se je poskušalo vse tisto, kar smo do zdaj s trudom naredili in prigarali, na nek način uničiti, vendar verjamem in se je tudi izkazalo, da so v naši občini še ljudje, ki cenijo poštenost in kvalitetno delo". Molan se zaveda, da je nova izvolitev tudi velika odgovornost za naprej, saj bo treba še naprej štiri leta trdo delati in nadaljevati s projekti, ki bodo v dobrobit občine Brežice ter vseh občank in občanov. Kot je še dejal, je njegova zmaga kar prepričljiva, kar mu daje še večjo moralno zavezo, da je treba delati v korist vseh občank in občanov ter še naprej povezovalno z vsemi ljudmi, ne glede na to, kdo in kaj predlaga. "Je pa verjetno na koncu odločila ta moja ljudskost, kajti vedno sem bil župan vseh občanov," je izjavil Molan.
DSC_5263

Ob zmagoslavju je zaigrala tudi harmonika.Podžupane bo še izbral, želi, da so tudi iz drugih opcij

Na vprašanje, česa se bo najprej lotil v novem mandatu, je odvrnil, da bo treba nadaljevati vse že zastavljene naloge in projekte, "ker vemo, da se izvajajo tudi še evropski projekti, ki jih je treba zaključiti, npr. 'kolesarko' in rekonstrukcijo državne ceste proti Dobovi ter proti Krški vasi, hidravlične izboljšave, dozidavo zdravstvenega doma, obnovo atletskega stadiona, pripravljamo tudi dokumentacijo za nove šole, podvoze, pločnike itd." Po njegovih besedah je njegova prioriteta tudi okrepitev ekipe, katere naloga bo po dveh koronskih letih čim bolj aktivirati in oživiti nazaj družbeno, kulturno, športno in drugo življenje v občini. "Želim, da občina nazaj postane aktivna na vseh področjih in to je moja prioriteta za ta mandat." Dodal je še, da trenutno še ne razmišlja, koga bo imel za podžupana, a bo vesel, če bodo med njimi kateri tudi iz ostalih opcij, kot je bilo že do zdaj. "Nikoli nisem želel, da so vsi podžupani samo iz moje opcije. Imam možnost treh podžupanov, enega bom izbral iz stranke SDS, za druga dva pa so vse možnosti še odprte," je poudaril in še dodal, da pa nikakor ne bo pristal na to, da bi mu druge stranke vsiljevale, katero ime želijo za podžupana. 

Glede sodelovanja z drugimi svetniškimi skupinami v novem mandatu je dejal, da se bo treba glede članov Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KVIAZ), ki jo sestavlja samo sedem članov, spet dogovoriti z drugimi skupinami oz. strankami, kateri kandidati bodo člani KVIAZ-a, "definitivno pa je moj način, da se omogoči vključevanje vsem, kajti res si želim, da se vsak predlog, ki je strokovno utemeljen in dober, tudi preuči in ni nobenega razloga, da bi se ga zavrnilo samo zato, ker je prišel s strani 'opozicijske' skupine".
DSC_5321

Igor Zorčič se je moral sprijazniti s porazom v 2. krogu. Kot je dejal, je kmalu po izidu Molana tudi poklical in mu čestital za zmago.


Zorčič: Imam občutek, da je v 2. krogu prevladalo to, da so nekateri molčali

Igor Zorčič, ki je na izide 2. kroga čakal v Bubka baru v Dečnem selu, se je najprej vsem volivkam in volivcem zahvalil za vso podporo, ki je bila po njegovem dobra, a priznava, da s tem rezultatom ne more biti zadovoljen, "ne nazadnje je bilo v kampanjo vloženega veliko napora, bila je zelo intenzivna". "Imam občutek, da je na teh volitvah prevladalo to, da so nekateri molčali, tisti, ki so se v 1. krogu zavzemali za določene spremembe, potem pa je očitno prevladala nekakšna druga računica," je izjavil in čestital Molanu za zmago ter pri tem omenil, da ga je tudi že poklical, mu čestital in zaželel uspešno delo v naslednjem mandatu. Po Zorčičevem mnenju je v določeni meri k volilni 'abstinenci' botrovalo tudi to, da je bila to že peta volilna nedelja v razmeroma kratkem času, "ampak še vedno mislim, da če bi bili tisti, ki so se zavzemali za spremembe, vsaj deklarativno, bolj aktivni in pozvali svoje volivke in volivce, da gremo na volitve, da nekaj spremenimo v Brežicah, bi bil rezultat lahko bistveno drugačen". Kampanjo pred 2. krogom je označil za bolj ostro, a v mejah pričakovanega. Na vprašanje, kako naprej, je dejal, da bodo v občinskem svetu, kjer bodo imeli sedem svojih svetnikov z Liste Igorja Zorčiča in Sonce, zelo aktivni ter se bodo zavzemali za vse tisto, za kar so se tekom volilne kampanje zavezali in obljubili.

Udeležba še nekoliko višja kot v 1. krogu

Volilna udeležba v občini Brežice je bila 46,36 % - v 2. krogu je glasovalo 9343 od 20.155 občank in občanov z volilno pravico (65 glasovnic je bilo neveljavnih) -, kar pomeni, da je bila na koncu celo nekoliko višja kot v 1. krogu, ko se je na volišča podalo 46,01 % volilnih upravičencev. 

R. R.
« Nazaj na seznam