Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krška SLS na županske volitve z Iztokom Starcem

Objavljeno: Četrtek, 08.09.2022    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
DSC_4971

Predstavitev je potekala v obliki pogovora Bernarde Žarn z Iztokom Starcem in županom mag. Miranom Stankom.

V mestnem parku se je sinoči javno predstavil kandidat Slovenske ljudske stranke za župana Mestne občine Krško Iztok Starc.

Navdih mu je tudi stari oče
 
Kot je na predstavitvi, ki je potekala v obliki pogovora Bernarde Žarn z njim in aktualnim krškim županom mag. Miranom Stankom, povedal 49-letni Starc, se je za kandidaturo za župana odločil v prvi vrsti zaradi izziva: »Vodenje tako velike občine s takšnim neizmernim razvojnim potencialom je že samo po sebi izziv. Da kandidiram, sem se odločil tudi zato, ker menim, da bi bil s svojim znanjem, izkušnjami in dosedanjim delom, tako v javnem kot zasebnem sektorju, kos spopasti se z izzivi prihodnosti, ki so pred občino.
DSC_5016

Iztok Starc in mag. Miran Stanko

In ne nazadnje, da kandidiram, sem se odločil tudi zato, ker sem odprt za povezovanje, za sprejemanje novih in svežih idej.« H kandidaturi ga je, kot je povedal, spodbudila tudi družinska zgodba, saj je bil njegov stari oče po očetovi strani, Franc Starc iz Leskovca, trikratni predvojni župan takratne občine Krško – okolica, leta 1943 kot talec ustreljen na Šentjernejskem polju. »Da sem se odločil za kandidaturo, me je spodbudil prav njegov pogum. Če je zmogel on pred skoraj 100 leti, zmorem danes tudi jaz,« je dejal.
DSC_5009

Zbrani na predstavitvi


Vizija: Krško kot središče pokrajine in privlačno okolje
 
Njegov program izhaja iz izzivov prihodnosti, ki so pred Mestno občino Krško. Med njimi izpostavlja predvideno umeščanje in izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne Krško, utrditev in krepitev položaja Mestne občine Krško kot središča samostojne pokrajine Posavje ter ustvariti privlačno bivalno in delovno okolje za vse kategorije prebivalstva ter za gospodarstvo. »Skozi program se kot rdeča nit pojavlja vizija prihodnosti Mestne občine Krško, ki temelji na dveh izhodiščih. Prvič: postati upravno, gospodarsko, izobraževalno, kulturno in športno središče v samostojni pokrajini Posavje; in drugič: ustvariti privlačno bivalno in delovno okolje, v katerega se bodo mladi radi vračali, tu živeli, delali, si ustvarili in si ustvarili družino, okolje, v katerem se bo varno in udobno postarati in preživeti jesen svojega življenja, ter okolje, ki bo spodbudno za razvoj obrti, podjetništva, gospodarstva, kmetijstva in turizma,« je svoj program strnil Starc.
 
Kot je povedal o sebi, že vse življenje živi na območju Spodnjega Griča v Krškem, po izobrazbi je univerzitetni diplomirani pravnik s pravosodnim izpitom in licenco za odvetnika. Po zaključku študija se je kot štipendist Občine Krško zaposlil v občinski upravi, kjer je dve leti delal v kabinetu župana, poklicno pot je nadaljeval na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Območni enoti Krško, kjer je delal enajst let, od tega pet let kot direktor, leta 2012 pa je soustanovil prvo odvetniško družbo s sedežem v Posavju, Odvetniško družbo Grilc, Starc & partnerji. Z delovanjem občine je bil v preteklosti povezan tudi kot član Nadzornega odbora Občine Krško in kot zunanji član normativno-pravne komisije občinskega sveta.
 
Podpora N.Si, Bogoviča in Stanka
 
Njegovo kandidaturo podpira tudi Nova Slovenija, evropski poslanec in nekdanji župan Franc Bogovič ter aktualni župan mag. Miran Stanko, ki se po desetih letih poslavlja s čela občine. Kot je dejal slednji, Starčevo kandidaturo podpira, ker je pred občino čas, »ki bo zahteval človeka, ki je razgledan, sposoben pogajalec, se zna gibati v okviru zakonodaje, skratka, človeka, ki ni sanjač in ve, kako priti do cilja«. Obdobje naslednjih 12 ali več let bo za krško občino ključno, predvsem zaradi umeščanja JEK2 v prostor. »Mislim, da je Iztok pravi človek, ki bo znal na te izzive odgovoriti in jih uresničiti,« je dejal. Predstavitve se je udeležilo tudi dobrih dvajset kandidatovih podpornikov, med njimi nekaj predsednikov krajevnih skupnosti.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»