Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Molan: Dosedanje delo je več vredno kot prazne obljube; Zorčič: Vsak obstoječi župan je v bistveno večji prednosti

Objavljeno: Nedelja, 02.12.2018    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
molan-slavje (4)

Ivan Molan in njegov najožji štab: Dražen Levojević, Patricia Čular, Irena Rudman in Katja Čanžar

Stari in novi brežiški župan Ivan Molan je bučno proslavil volilno zmago v krogu svojih privržencev v Stari gostilni Krulc na Mostecu. Deževale so čestitke, odpirali so se šampanjci, ni manjkalo žive glasbe, petja in plesa.

Na koncu dokaj prepričljivo zmago – svojega tekmeca Igorja Zorčiča je premagal za več kot 900 glasov – za naš medij pokomentiral takole: »Glede na to, kaj vse sem doživljal v tej kampanji, zelo močne nizke udarce, vsi so se združili proti meni, poleg tega so imeli močno pomoč tudi v medijih, predvsem v državnih, ne toliko lokalnih, sem te zmage še toliko bolj vesel. Ljudje so na koncu  le ocenili, da je moje dosedanje delo več vredno kot prazne obljube o nekih boljših časih.«
molan-slavje (20)

Zmagovalni ples s soprogoMolan, ki občino Brežice vodi že od leta 2005, ocenjuje, da so bile tokratne županske volitve, sicer že njegove pete, zanj najtežje doslej: »Definitivno so bile najtežje, morda so bile prve, ko sem bil še novinec, tudi precej težke. Glede na to, da mi je toliko ljudi, ki sem jim v življenju pomagal, obrnilo hrbet in da sem imel protikandidata celo znotraj občinske uprave, sem imel res z vseh strani precej neugodno ozračje. Vendar moram reči, da je zmaga tukaj ter da je treba zdaj umiriti glave in razmišljati o delu vnaprej.« Volilno kampanjo protikandidata Zorčiča je ocenil kot izjemno nesramno, zlasti preko družbenih omrežij. »Na koncu štejejo glasovi in mislim, da je 10-odstotna razlika prepričljiva. Po mojem so ljudje povedali poslancu, da je zdaj čas, da začne opravljati svoje delo in pomagati občini, ne pa jo rušiti in škodovati lokalni oblasti.«

Meni, da je pred njim zelo težak mandat, saj se bo to, kar se je začelo v predvolilni kampanji, najbrž nadaljevalo tudi naprej. »Vendar glede na svoje izkušnje verjamem, da bom tudi to zdržal in da bodo na koncu ljudje zadovoljni, da so se tako odločili.« V občinskem svetu sicer ne vidi težav in da bodo svetniki podprli projekte, ki bodo v dobrobit občanov.

Zorčič zadovoljen z visoko podporo, kot svetnik bo še bolj kritičen do dela župana in občinske uprave

DSC_4820

Zorčiča sta podprla tudi županska kandidata Gerjevič in Kolarič.

Odšli smo tudi v štab njegovega protikandidata Igorja Zorčiča, ki je rezultate drugega kroga v družbi svojih svetniških kolegov in članov LO SMC Brežice pa tudi županskih kandidatov Matije Kolariča in Andreja Gerjeviča pričakal v enem od brežiških lokalov. Kot je izjavil za naš medij, je zadovoljen, da je bil v Brežicah po dolgem času drugi krog županskih volitev, ravno tako je zadovoljen z visoko podporo volivk in volivcev – ti so mu po trenutnih podatkih namenili 4712 glasov –, po njegovem pa žal to ni bilo dovolj za izvolitev za župana. »Volilna kampanja je bila polna nizkih udarcev, predvsem na spletu, vendar ne glede na to čestitam protikandidatu in upam, da bova v prihodnje sodelovala tako, kot se spodobi,« je poudaril. Zanj to niti pod razno ni osebni poraz, saj je bil po lastnih navedbah med vsemi županskimi kandidati iz poslanskih vrst stranke SMC najuspešnejši, edini je tudi prišel v drugi krog. »Glede na to, da prvič kandidiram, je rezultat izjemen,« je dodal. Glavni razlog za poraz vidi v tem, da je vsak obstoječi župan v bistveno večji prednosti, ko gre za volilno bitko. »Tako je povsod po Sloveniji. Enostavno so župani tisti, ki imajo preko svojega dela in, bom rekel, institucionalnih zvez občine vse povezave do raznih društev, ki jim župan izrazi naklonjenost tik pred volitvami in posledično le-ta odreagirajo njemu v prid, skratka, ima določeno prednost na terenu, ki je nekdo, ki teh povezav nima, ne more imeti,« je povedal.

Kot občinski svetnik bo v tem mandatu še bolj kritičen do oblasti, saj se je »v tej volilni kampanji izkazalo, da je treba kar nekaj stvari na občini prevetriti. Kot svetniki bomo bdeli nad tem, da se te zadeve ne bodo kar pometle pod preprogo.« Obljubil je, da bo kot poslanec poskrbel za realizacijo velikih državnih projektov v občini, ki so jih pripravili v preteklem mandatu, npr. izgradnja HE Mokrice in novega mostu čez Savo.

P. P., R. R.
« Nazaj na seznam
»