Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Največja izbira županskih kandidatov bo očitno v Krškem

Objavljeno: Petek, 16.09.2022    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
volilna skrinjica (1)

Zaenkrat je znanih (le) dober ducat županskih kandidatov v posavskih občinah.

Do lokalnih volitev, na katerih bomo izbirali nove župane, občinske in krajevne svetnike, sta (le) še dobra dva meseca in volilna vročica se tudi v Posavju stopnjuje. Znanih je tudi že kar nekaj imen, ki se bodo potegovala za županske stolčke.

Krško: Šiško, Kerin, Starc, Zorko ...

Še največja 'gneča' se obeta v največji posavski občini – mestni občini Krško. Kandidaturo za naslednika mag. Mirana Stanka, ki se po desetih letih poslavlja s čela občine, so doslej najavili nekdanji poslanec v Državnem zboru Dušan Šiško kot neodvisni kandidat, višji kriminalistični inšpektor Janez Kerin kot prav tako neodvisni kandidat Društva Modra smer, s podpisi podpore volivk in volivcev bo kandidirala tudi vodja Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško Janja Starc, kandidat stranke SLS in s podporo stranke N.Si pa bo odvetnik Iztok Starc. V javnost je prišla informacija (ki uradno še ni potrjena), da bo kandidat Gibanja Svoboda za krškega župana bančnik Aleš Zorko, medtem ko se še vedno čaka, ali in s katerim kandidatom se bosta na volitve podali stranki SDS in SD.
 
Brežice: Molan vs. Zorčič, Florjanič ...

V brežiški občini bo imel Ivan Molan, ki je na čelu občine že od leta 2005 in se bo na županske volitve (kot neodvisni kandidat s podporo SDS) podal že šestič, za konkurenta nekdanjega predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča, ki bo prav tako kandidiral z neodvisno listo. Tako kot v Krškem se tudi v Brežicah (neuradno) ve, da bo imelo kandidatko Gibanje Svoboda, in sicer Mojco Florjanič, zaposleno na Finančnem uradu Brežice.
 
Sevnica: Ocvirka izziva Žibert

V Sevnici bo župana Srečka Ocvirka (SLS), ki občino vodi od leta 2008, kot neodvisni kandidat izzval mladi inženir gradbeništva Aleš Žibert, ki ga bo zelo verjetno podprla tudi stranka SDS. Ostalih kandidatov zaenkrat ni na vidiku oz. se še niso javno naznanili.
 
V manjših občinah le dosedanji župani?

V manjših občinah očitno ne bo pretirane gneče na županskih volitvah. V radeški občini se bo za svoj tretji zaporedni mandat na mestu župana kot kandidat stranke SD potegoval Tomaž Režun, znanih protikandidatov (zaenkrat) nima. Za župansko mesto v kostanjeviški občini se bo po smrti Ladka Petretiča potegoval podžupan v funkciji župana Robert Zagorc, tudi tam glede morebitnih ostalih kandidatov ni še nič znanega. Da se bo potegoval za svoj četrti zaporedni mandat bistriškega župana, je potrdil Franjo Debelak, tudi on znanih protikandidatov nima.
 
P. P.

Članek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»