Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Okrogla miza na temo športa v Brežicah

Objavljeno: Petek, 18.11.2022    Rubrika: Lokalne volitve Sporočilo
GIANNI-09838
V sredo, 16. novembra, je potekala okrogla miza na temo Športa v Brežicah. Sogovorniki okrogle mize so bili Ferdo Pinterič, direktor Zavoda za šport Brežice, Stane Tomše, predsednik Športne zveze, Goran Mohorko, podpredsednik Športne zveze Brežice, Gregor Vučajnk (tenis), Ivan Kostevc - Gianni (atletika), Tadej Škof (badminton, predsednik mednarodne Športne zveze ADA), Jure Pezdirc, podžupan Občine Brežice, Sandi Hervol, predsednik NK Brežice 1919, Igor Zorčič, kandidat za župana Občine Brežice.

Izhodišč za okroglo mizo je bilo veliko, vendar so se sogovorniki osredotočili na glavne teme, ki so strategija športa v Brežicah, infrastruktura, strokoven kader in dodatna sredstva za šport.

Ferdo Pinterič, direktor Zavoda za šport Brežice, pravi: »Interes za šport v Brežicah je zelo velik. Naš skupen cilj mora biti, da vsem športnicam in športnikom nudimo podporo na ustreznem nivoju, jim ugodimo pri njihovih potrebah in jim nudimo rešitve ob težavah, s katerimi se soočajo.«
GIANNI-09844

»Naj omenim nekaj ključnih projektov, katere izvajamo: športne počitnice, brežiški športni vikend, športne igre za zaposlene, športnik leta, športna srečanja preko meja, spoznavanje športa za najmlajše, svetovanje in pomoč društvom. Nujno potrebna je priprava celostne strategije športa v občini, ki vključuje tako programski kot tudi investicijski del, zaposlovanje splošnih kadrov v športu s strani Občina Brežice (fizioterapevt, PR, marketing, računovodstvo, trenerji za telesno pripravo, maser ...), razširitev projektov, povezovanje z ostalimi športnimi društvi in zvezami v regiji ter bolj aktivna vloga pri projektu Evropsko mesto športa,« nam je zaupal Stane Tomše, predsednik Športne zveze.

»V celotni občini imamo zelo veliko društev, ki imajo veliko vzponov in padcev. Nujno potrebna je strategija športa v občini in dodatna finančna sredstva, ki bodo pripomogla k razvoju na tem zelo pomembnem področju za celotno občino. Naj omenim tukaj še prostovoljce, ki svoje delo opravljajo s srcem in za to niso plačani, sem mnenj, da moramo tudi za njih narediti korak naprej,« je poudaril Goran Mohorko, podpredsednik Športne zveze Brežice.

Ivan Kostevc (atletika) pravi: »Sem aktiven atlet, tudi že predsednik in podpredsednik atletskega kluba. Želim si strateškega pristopa na področju atletike kot tudi dodatnih finančnih sredstev. Menim, da smo zamudili veliko sredstev, ki bi jih lahko pridobili zaradi Primoža Kozmusa. Trdim, da imamo v občini najboljše atlete, nimamo pa pravih pogojev, da jim zagotovimo možnosti za razvoj in delo.«

Jurij Pezdirc, podžupan Občine Brežice, nam je zaupal: »V zadnjem mandatu smo bili zelo aktivni na področju športa, vendar nas čaka še kar nekaj izzivov. Na področju nogometa smo naredili velik korak naprej, saj smo uredili kar nekaj zadev kot so igrišče, travnate površine, reflektorje, itd. Nujno potrebno pa je urediti še tribuno in parkirišča, da bomo dobili zaključeno celoto. Ključnega pomena bo priprava športne strategije, ki bo šla v smeri razvoja in tudi športnega turizma, kjer je velik potencial.

»Osebno si želim, da se stvari izboljšajo na vseh področjih, ne samo v nogometu. Potreben je strateški pristop, dodatna finančna sredstva, strokoven kader, nujno potrebna pa je športna vzgoja otrok že od malih nog,« pravi Sandi Hervol, predsednik NK Brežice 1919.

Tadej Škof, predsednik mednarodne Športne zveze ADA, pravi: »Veliko športnih društev je in še bo zaprlo svoja vrata, če občina ali država ne bosta začeli iskati pomoč za društva. V naši občini imamo sicer lepo število dvoran, a so v večini premajhne za normalno vadbo, kaj šele za kakšno tekmovanje (OŠ Globoko). Velik problem je strokovni kader, katerega klubi oziroma društva težko pridobijo oziroma obdržijo. Velik pomen bi dal tudi plačilu dodatne ure na dan za športno vzgojo, saj športna sposobnost otrok pada iz meseca v mesec.«

Gregor Vučanjk (tenis) nam je zaupal: »V tenisu sem aktiven že celo življenje. V klubu pa smo v isti situaciji kot pred 15 leti. Potreben je drugačen pristop. Povezovanje in sodelovanje z vsemi za izboljšanje pogojev na področju športa. V našem klubu si želimo koraka naprej s pridobitvijo strokovnega kadra, skrbnika in dvorane.«

»Pred nami so tudi izzivi na področju športa v Brežicah. Danes smo tukaj zbrani istomisleči, ki si želimo koraka naprej tudi v razvoju športa v Brežicah. Potrebno bo pripraviti strategijo, urediti infrastrukturo, kader in delati na področju pridobivanja finančnih sredstev,« nam je zaupal gospod Igor Zorčič, kandidat za župana Liste Igorja Zorčiča in Sonce.

V Brežicah je čas za novo energijo in korak naprej > >

Vir: Lista Igorja Zorčiča in Sonce
« Nazaj na seznam
»