Časopis za pokrajino Posavje
5.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Okrogla miza na temo zdravstva v občini Brežice

Objavljeno: Torek, 15.11.2022    Rubrika: Lokalne volitve Sporočilo
okrogla miza

Z okrogle mize na temo zdravstva

V petek, 11. novembra, je v podjetju Psihološki center Plus Rešitve v Brežicah potekala okrogla miza na temo zdravstva. Sogovorniki okrogle mize so bili prim. dr. Rade Iljaž, dr. med., spec. spl. med., Anamarija Toth Kostevc, direktorica Psihološkega centra Plus Rešitve, mag. Vesna Smrekar, pomočnica direktorice Zdravstvenega centra Aristotel, in Igor Zorčič, kandidat za župana Občine
Brežice.

Zdravje je največja vrednota in ena izmed temeljnih človekovih pravic. Zato je nujno potrebno čim več aktivnih razprav o trenutni situaciji v zdravstvu in iskanju rešitev tudi v lokalnem okolju.

Prim. dr. Rade Iljaž, dr. med., spec. spl. med., pravi: »Trenutno stanje v zdravstvu je zaskrbljujoče, saj nam odhaja zdravstveni kader, prav tako je veliko bolniških odsotnosti, občanke in občani pa nimajo osebnega dostopa do svojih zdravnikov. Namesto nesramno dragih prizidkov, sredi najbolj prometnega dela mesta, je treba obnoviti zobozdravniške in zdravniške ambulante po krajevnih skupnostih in tako približati zdravstvo vsem občankam in občanom.«

»Kakovost dela v zdravstvu je treba dvigniti na višji nivo in narediti korak naprej. Predvsem na področju kakovosti dela. Tukaj gre za komunikacijo med zdravnikom, pacientom in svojci. V ospredju mora ostati pacient, dostopnost informacij o stanju pacienta do svojcev mora biti takojšna in komunicirana na pravilen način. Bolnišnica Brežice mora ostati v Brežicah, vendar je najprej potrebna odločitev, kakšen trend izbrati,«, nam je zaupala gospa mag. Vesna Smrekar, pomočnica direktorice Aristotel, zdravstvenega centra.

Potrebno bo več finančnega vložka, tudi evropskih nepovratnih sredstev. Na tem področju je nujno potrebno, da se prične delati tudi z otroki in pri zaposlenih v podjetju. Po navadi se o tej temi govori, ko nekdo zboli, vendar je ključnega pomena preventiva. V naši občini se na tem področju dela premalo, saj imamo premalo kadra in predolge čakalne vrste. Vsem skupaj nam mora biti cilj zdrava občina z zdravimi občankami in občani,« je poudarila gospa Anamarija Toth Kostevc, direktorica Psihološkega centra Plus Rešitve.

»Gre za zelo pomembno področje v lokalnem okolju. Zaradi covida-19 se je situacija na tem področju še dodatno poslabšala. Občanke in občani pravijo, da težje dostopajo do zdravstvenih storitev, ker večina komunikacije poteka po elektronski pošti in telefonu, in da si želijo več osebnega pristopa. Z novim, zelo dragim prizidkom Zdravstvenega doma v Brežicah še vedno ne rešujemo problematike na tistem delu Brežic, kot so recimo parkirišča. Tu je torej še veliko prostora za izboljšanje,« nam je zaupal gospod Igor Zorčič, kandidat za župana Liste Igorja Zorčiča in Sonce.

V Brežicah je čas za novo energijo in korak naprej > >

Vir: Lista Igorja Zorčiča in Sonce
« Nazaj na seznam
»