Časopis za pokrajino Posavje
28.05.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predsednik Gibanja Svoboda dr. Robert Golob v Brežicah podprl kandidatko za županjo Mojco Florjanič, v Krškem pa kandidata Aleša Zorka

Objavljeno: Petek, 28.10.2022    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
premier_golob_v_brezicah (16)

Mojca Florjanič, premier dr. Robert Golob, mag. Nataša Avšič Bogovič in Bojan Tičar

Predsednik Vlade RS dr. Robert Golob je v meglenem petkovem dopoldnevu na brežiškem grajskem dvorišču s svojo prisotnostjo izrazil podporo kandidatki za županjo Občine Brežice Mojci Florjanič. Na srečanju se je zbralo kar lepo število občank in občanov, med katerimi so bili tudi kandidatke in kandidati na letošnjih volitvah v občinski svet.

Ob prihodu ga je najprej na vhodu v grad sprejela poslanka v DZ mag. Nataša Avšič Bogovič, ki je nato na grajskem dvorišču nagovorila zbrane in izrazila veselje, da je premier za svoj obisk Brežic izbral ravno na današnji dan, ko občina praznuje svoj občinski praznik. Dejala je še: "Vesela sem, da smo danes tukaj zbrani ljudje podobnih vrednot, ki nam je svoboda pomembna, morda celo najpomembnejša."
premier_golob_v_brezicah (37)

Predsednik vlade je prišel osebno podpret kandidatko za županjo v Brežicah.

Besedo je predala kandidatki za županjo Mojci Florjanič, ki je poudarila, da je po 20 letih čas za spremembe tudi v Brežicah, ter med drugim navedla, da vstop Hrvaške v schengen, ki naj bi se zgodil z novim letom, prinaša izjemne priložnosti za razvoj gospodarstva, trgovine, vinarstva, turizma in kulture. Po njenem prepričanju je za to pomembno dvoje - nova energija in sprememba tudi v upravljanju Brežic. Dodala je, da če bo županja, bo pri svojem delu zagotovila popolno transparentnost pri porabi sredstev, "ki si jo občani naše občine želijo in si jo zaslužijo". Po njenih besedah je treba prisluhniti občanom v zgodbah, "ki so v občini trenutno akutne, v smislu sobivanja s pripadniki romske skupnosti, ter narediti vse, da jih pomirimo in najdemo pot rešitve in ureditve, kajti občani nas potrebujejo in naloga vsake skupnosti je, da prisluhnemo vsi skupaj". Obljubila je, da "bom kot prva županja v občini Brežice delovala v skladu s svojimi zastavljenimi programi socialne, napredne in zelene politike, z željo po spremembi našega mesta". Kot je še povedala, bo kot nov obraz v lokalni politiki, brez politične preteklosti, s svojimi najiskrenejšimi nameni in s podporo vseh štirih strank - Gibanja Svoboda, SD, Levice in DeSUS - obljublja "spremembo na boljši jutri in boljše Brežice". Nekaj besed je spregovoril tudi eden od kandidatov Gibanja Svoboda na volitvah v občinski svet Bojan Tičar.
premier_golob_v_brezicah (46)

Ob tej priložnosti se je tudi srečal z občankami in občani ter na kratko pokramljal z njimi.


Golob: Mojci Florjanič sta uspeli dve stvari

Premier Golob je poudaril, da sta kandidatki za županjo uspeli dve stvari, ki nista tako pogosti. "Najprej, da ima podporo ne samo cele koalicije, ampak lahko rečem kar cele leve sredine, kar žal sploh ni tako samoumevno, zato se mi to zdi za Brežice velik podvig in tudi sporočilo Sloveniji, da se da povezovati, če imaš za kandidata človeka, ki je spoštljiv, svobodomiseln in samostojen," je navedel in kot drugo stvar omenil tudi, da je Florjanič povrhu vsega še davčna uslužbenka na področju izterjav, kar po njegovem pomeni zanimivo kombinacijo. "Če je človek dejansko iskren, pošten in transparenten v tem, kar počne, lahko vsaka služba daje spoštovanje in ga ljudje tudi spoštujejo," je poudaril Golob. Navedel je še, da se bodo z vstopom južne sosede v schengen po njegovem mnenju v celem obmejnem prostoru zgodile velike spremembe in se bo na ta račun marsikaj olajšalo ter se bodo pokazale priložnosti za razvoj. Omenil je še dve glavni razliki, ki uspešne občine ločujeta od manj uspešnih. "Prva stvar so dobro plačana delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, druga stvar pa stanovanja, s katerimi lahko na ta delovna mesta pritegnete tudi ljudi, ki niso domačini," je izjavil predsednik vlade in izpostavil, da je občina tista, ki ustvarja pogoje za to.
premier_golob_v_brezicah (56)

Pretežno kandidati Gibanja Svoboda na volitvah za občinski svet v Brežicah s predsednikom vlade


Na regijskem področju pa je dejal, da so bila verjetno že obdobja, ko je bilo Posavje bolj enotno, kot je danes, in zaradi tega tudi bolj uspešno na nivoju države, "a denarja si je v preteklosti dovolj nabralo, tako da ni treba skrbeti". Ključna dilema je po njegovem, ali so občine povezane tudi na nivoju projektov, ki so regionalnega značaja, npr. sistemi namakanja, urejanja protipoplavne zaščite itd., in ključni prav v dialogu z državo, poleg tega ima Posavje po njegovem kar nekaj razvojnih priložnosti, in to ne samo v energetiki, ampak tudi še kje drugje. "V dialogu z državo se da marsikaj narediti," je poudaril in pohvalil tudi delo brežiške poslanke Avšič Bogovič, ki jo je označil za eno aktivnejših v parlamentu "in tudi spoštovanih poslank, ker je predsednica odbora za infrastrukturo in zelo dobro sodeluje z resornim ministrom". Nato je predstavil še nekaj aktualnih zadev v zvezi z Vlado RS, predvsem kakšne ukrepe pripravljajo in sprejemajo za lajšanje energetske draginje in visokih cen hrane (npr. uskladitev pokojnin, dvig minimalne plače).

Golob tudi na srečanju s kandidatom za župana Alešem Zorkom

DSC_6483

Kandidat za župana MO Krško Aleš Zorko in predsednik Gibanja Svoboda dr. Robert Golob

Po delovnem obisku v NEK se je predsednik Vlade RS in Gibanja Svoboda dr. Robert Golob udeležil še srečanja v Dvorani v parku s kandidatom za župana Mestne občine Krško Alešem Zorkom, poslanko v Državnem zboru Tamara Vonta, člani in podporniki stranke. Zorko se je Golobu zahvalil za obisk v Krškem. »V Gibanju Svoboda dokazujemo, da bomo imeli na Vladi odprta vrata tudi po volitvah. V lokalni skupnosti se vse začne, tudi demokracija,« je dejal in dodal, da to dokazuje zvišanje povprečnine za občine, ki je bila nedavno sprejeta na Vladi. Dotaknil se je tudi energetike, konkretno odmevne menjave na čelu GEN energije. »Zame osebno in za Mestno občino Krško je v tem trenutku pomembno to, da pridobimo spet nazaj zaupanje ljudi, ki vodijo posavsko energetiko. Tukaj je treba poudariti, da teh stvari ni zrušila trenutna, ampak prejšnja vlada, ki je umaknila ljudi, ki smo jim dolgo časa zaupali. Tudi ta obisk predsednika Vlade je prvi korak v to smer,« je dejal Zorko. Po njegovih besedah so se z Vlado tudi že pogovarjali o tem, kako bi se lokalna skupnost bolj vključila v soodločanje, prav tako ob umeščanju JEK2 v prostor.
 
DSC_6506

Kandidati Gibanja Svoboda za občinske svetnike z dr. Golobom

Golob je poudaril, da je simbol pomembnosti Posavja v Sloveniji zagotovo jedrska elektrarna Krško, česar se zavedamo že desetletja, še zlasti pa v času energetske krize. Pomembno se mu zdi, da imajo v Krškem županskega kandidata, ki ima tudi podporo koalicijskih Socialnih demokratov, »saj s tem izkazujemo to, kar govorimo, da smo za povezovanje, saj tako lahko naredimo boljše rešitve«. Po njegovem sta v lokalni skupnosti dve najpomembnejši točki razvoj gospodarstva in stanovanjska politika: »Pri obeh točkah je pomen lokalne skupnosti neizmeren, ker samo lokalna skupnost lahko zagotovi zemljišča in jih opremi in samo lokalna skupnost lahko zagotovi namembnost ali za stanovanja ali za gospodarski razvoj.« Pomembno je, je še dejal, da so na županskem nivoju ljudje, ki razumejo, kako delujejo gospodarski, bančni in finančni sistemi.
 
Krškemu dati priložnost za še več uspehov

Županskemu kandidatu Alešu Zorku in listi kandidatov za občinski svet je zaželel, da se dobro odreže na volitvah, na vprašanje, zakaj je Zorko najboljši med šestimi kandidati za župana, pa je odgovoril: »Nikoli se ne ukvarjam z drugimi, če hočeš zmagati, moraš verjeti vase. Izbirali smo ljudi, ki imajo zgodovino osebnega uspeha, to so ljudje, ki imajo moralno integriteto, in to dokazujejo skozi svoja dejanja in svojo življenjsko pot. Ne bom skrival: Krškemu želimo dati priložnost, da tudi preko lokalne oblasti, v kateri bo imelo Gibanje Svoboda pomembno vlogo, doseže še več uspehov v sodelovanju z državo.«


 
R. R., P. P.
« Nazaj na seznam
»