Časopis za pokrajino Posavje
25.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prve izjave novoizvoljenih posavskih županov; Molan in Zorčič še enkrat v župansko bitko

Objavljeno: Nedelja, 18.11.2018    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
DSC_3147

V štabu Ivana Molana so cel večer nestrpno pričakovali končne rezultate. Na koncu, razumljivo, pravega veselja in zdravice ni bilo ...

Zbiramo prve izjave zmagovalcev županskih volitev v Posavju, kjer je dolgo kazalo, da ni prišlo do sprememb na županskih mestih, a je šele okoli polnoči postalo znano, da se v občini Brežice obeta drugi krog. Aktualni župan Ivan Molan je namreč na koncu dosegel 49,77 % glasov, kar pomeni, da se bo 2. decembra še enkrat pomeril z Igorjem Zorčičem, ki se je uvrstil na drugo mesto z 28,14 %.

Molan: Ni kaj, zmanjkalo je teh nekaj glasov, gremo naprej

DSC_3165

Igorju Zorčiču (na sredini) sta se pri spremljanju izida volitev pridružila tudi županska kandidata Peter Dirnbek (levo) in Matija Kolarič.

Molanovo prvo izjavo smo vzeli takrat, ko mu je še kazalo, da bo gladko zmagal že v prvem krogu, a je bil vseeno previden: "Mislim, da bo na koncu rezultat zelo tesen, lahko se celo zgodi, da bodo odločili glasovi po pošti." Zahvalil se je volivkam in volivcem, ki so ga podprli, ter izrazil zadovoljstvo, da je letos prišlo več občanov na volišča kot pred štirimi leti. V ponedeljek zjutraj smo ga prosili, da še enkrat pokomentira končni izid: "Rezultat ni tako slab, kot se morda zdi na prvi pogled, saj so mi volivci še vedno namenili veliko več glasov kot ostalim, v primerjavi z zadnjimi lokalnimi volitvami sem dobil celo več glasov. Ni kaj, zmanjkalo je teh nekaj glasov, gremo naprej. Čez 14 dni je drugi krog in upam, da bodo volivci še enkrat odšli na volitve ter bo prišlo do moje končne zmage." O tem, da je na koncu dobil manjši odstotek glasov, kot si ga je želel, je dodal, da so bili očitno njegovi volivci prepričani, da bo šlo tudi tokrat na lahko skozi in posledično niso bili tako motivirani kot volivci njegovih nasprotnikov, predvsem Zorčičevi seveda. "Pri tem ne vidim nič tako dramatičnega, res pa je, da bo naslednjih 14 dni še zelo napornih," je izjavil in dodal, da je treba čestitati vsem protikandidatom, saj je bila kampanja tudi z njihove strani "fer". Novo sestavo občinskega sveta je označil za zelo pestro, saj bo po novem svet sestavljalo devet svetniških skupin oz. list, se pravi še ena več kot do zdaj. "Mandat bo pester, ključno je, da brez sodelovanja ne bo šlo. Še naprej se bo treba povezovati in delovati konstruktivno," je še povedal.

Zorčič: V občini obstaja želja po spremembi

Tudi Zorčiča smo za izjavo prosili, ko še ni bilo čisto jasno, kako se bo razpletlo. Izjavil je, da pričakujejo drugi krog in upajo, da se bo to tudi zgodilo. Dodal je, da so njihova pričakovanja in uspeh vezani tudi na to, koliko svetnikov bodo imeli v naslednjem mandatu, njihova želja je bila, da bi obdržali število svetnikov, se pravi sedem. Kot je dan po volitvah navedel Zorčič, je uvrstitev v drugi krog pričakovana. »Večina ljudi se je odločila za druge kandidate in ne obstoječega župana, kar pomeni, da v občini obstaja želja po spremembi, saj so ljudje spoznali, da občina stagnira, zamuja in da se nekatere sosednje občine bolj razvijajo,« je izjavil in dodal, da se bodo že v roku nekaj dni usedli s predstavniki strank oz. liste, ki v drugem krogu ne bodo več sodelovale (SD, Levica, DeSUS in lista Sonce), ter se skušali dogovoriti za glasove podpore. »Od vseh naštetih pričakujem podporo,« je pristavil in še povedal, da gre 2. decembra na zmago: »Verjamem, da bo še vedno večina za spremembo, obenem tudi pričakujem, da bo udeležba vsaj tolikšna ali celo še boljša.« Zorčič v zvezi z novim občinskim svetom dodaja, da bo, če bo izvoljen za župana, s svetniki sodeloval in delal bistveno bolje kot pa aktualni župan.

Petretič: Zdaj bo lažje delati

_DSC0084

Slavje v taboru Ladka Petretiča

Stari-novi kostanjeviški župan Ladko Petretič je povedal, da je bilo ob sedmih kandidatih sicer težko pričakovati, da bo zmagal že v prvem krogu, vendar je glede na to, da je skoraj v celoti izpolnil predvolilni program izpred štirih let in ga še oplemenitil z dodatnimi 20 točkami, pričakoval zmago. Izvoljenih je tudi kar osem svetnikov z njegove liste. "Mislim, da bo zdaj lažje delati, da bo bolj veselje iti na sejo občinskega sveta, da bomo delali bolj složno. Vsekakor bo mnogo lažje kot v minulem mandatu, ko je bilo milijon problemov," je dejal.

Ocvirk razočaran nad udeležbo

DSCN0042

Občino Sevnica bo vodil Srečko Ocvirk, to bo njegov tretji polni županski mandat.

Dosedanji sevniški župan Srečko Ocvirk (SLS), ki funkcijo župana opravlja poklicno, bo še naslednja štiri leta na čelu občine. To bo njegov tretji polni županski mandat (vodenje občine je prevzel leta 2008, po nesreči na HE Blanca, in jo vodil dve leti, potem sta sledila dva polna mandata). Letošnjo predvolilno kampanijo je ocenil kot korektno in nekoliko bolj mirno, a z odzivom volivk in volivcev ni najbolj zadovoljen. »Mislim, da slaba volilna udeležba ni dobra za demokratične procese, ki potekajo. Volitve so za to, da vsak posameznik izrazi svoje mnenje in zato bi bilo prav, da bi bila udeležba čim večja, kar pa žal ni. Morda je vzrok za slabo udeležbo v nekem relativnem strinjanju s politiko, ki teče,« je dejal. Jutrišnji dan bo za sevniškega župana enak kot vsi dosedanji delovni dnevi, čas za zdravico pa bo, ko bo vse pripravljeno za nastop novega štiriletnega mandata. »V predvolilni kampanji sem zapisal nekatere načrte, ki so bistveni za prihodnja štiri leta in sledil jim bom,« je zaključil.

Režun za nadaljevanje razvoja

Tomaz Rezun, zupan obcine Radece

Občino Radeče bo še naprej vodil Tomaž Režun.

Tomaž Režun (SD), ki je vodil radeško občino dosedanja štiri leta in jo bo vodil tudi naslednje mandatno obdobje, je predvolilno dogajanje označil kot korektno in pošteno. »Čeprav sem bil edini kandidat, sem šel med občanke in občane, kot bi bilo kandidatov za župana več. Želel sem jim povedati, kaj smo v preteklih štirih letih uspeli skupaj narediti in kaj želimo s skupnimi močmi v naslednjih štirih. Še naprej se bom trudil za nadaljnji razvoj občine, v kateri so določeni rezultati že vidni in upam, da jih bo še več,« je povedal in dodal, da bo zanj jutrišnji ponedeljek tak kot običajno – okoli sedme ure bo prispel v radeško papirnico, kjer je zaposlen, župansko funkcijo pa bo tudi ta mandat opravljal kot nepoklicni župan.

O številu svetniških mest v občinskem svetu tako Tomaž Režun kot Srečko Ocvirk nista želeli podati mnenja, oba sta dejala, da bosta raje počakala na uradne rezultate, nato bosta opravila razgovore svetniškimi skupinami in izbrala tudi podžupane.

Stanko osebno zadovoljen, še posebej s sestavo občinskega sveta

sls (5)

Mag. Miran Stanko s predsednikom OO SLS Krško Goranom Udovčem

Četudi je bila zmaga mag. Mirana Stanka za župana občine Krško že v prvem krogu volitev pričakovana, je v gostišču pri brestaniškem ribniku, kjer se je zbral štab OO SLS Krško in podporniki, povsem mirno vzdušje. Kot je za Posavski obzornik povedal stari novi župan Stanko, je bil osebno v tovrsten izid prepričan: » Moja pričakovanja so bila med 50 in 60 % glasov. Glede na kampanjo, ki se je vodila, čeprav so mi prve meritve kazale na okoli 70 % glasov, je bilo težje oceniti natančnejši rezultat, in očitno je bil z negativno kampanjo določen uspeh dosežen tudi na drugi strani. Kakor koli, moram reči, da sem s tem rezultatom zelo zadovoljen, še posebej pa s sestavo občinskega sveta oz. s tem, kakor kaže, da bomo v SLS stranki imeli v sestavu občinskega sveta 11 svetnic in svetnikov. Trenutno je sicer še okoli 600 glasov nepreštetih, lahko se še kaj spremeni, a bistveno ne. Skratka, z obema rezultatoma sem zadovoljen!«

Debelak: Veselim se sodelovanja

Franjo Debelak, župan občine Bistrica ob Sotli (3)

Franjo Debelak

Stari novi bistriški župan Franjo Debelak je na družbenem omrežju zapisal: "Hvala vsem kandidatkam in kandidatom na volitvah. Hvala tudi moji proti kandidatki, Petri. Volitve so za nami. V športnem žargonu povedano, je bilo v žaru igre izrečenih in napisanih veliko besed, ki jih sedaj puščamo za sabo in obračamo nov list. Pri meni ste vedno dobrodošli in se veselim sodelovanja z vsemi vami v korist naše občine. Hvala vsem občankam in občanom za izkazano zaupanje. Z vašim zaupanjem pa prihaja tudi naša odgovornost, ki se je dobro zavedam. Vsem skupaj želim dobro počutje v svoji občini."

S. R., P. P., B. M., R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

04.09.2020 | Sporočilo

Evrosad - zakaj k nam?

06.11.2020 | Redakcija

Namaz iz dimljene postrvi