Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V ponedeljek se začenjajo volilna opravila za izvedbo lokalnih volitev

Objavljeno: Sreda, 31.08.2022    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
_DSC6439
Državna volilna komisija (DVK) je na 39. seji sprejela rokovnik volilnih opravil za izvedbo volitev v državni svet, ki bodo 23. in 24. novembra, ter rokovnik za izvedbo lokalnih volitev, ki bodo 20. novembra 2022. Poleg tega so člani DVK sprejeli tudi navodila volilnim komisijam volilnih enot za izvedbo volitev v državni svet in navodila občinskim volilnim komisijam za izvedbo lokalnih volitev.

Roki za volilna opravila za izvedbo volitev županov in občinskih svetnikov začnejo teči 5. septembra. Politične stranke lahko kandidate za lokalne volitve določajo do 20. oktobra, kar je tudi skrajni rok za zbiranje podpore skupin volivcev in vlaganje kandidatur. Lokalne volitve bodo 20. novembra, morebitni drugi krog volitev župana, kjer bo to potrebno, pa 4. decembra.   

Tega dne se bo začela volilna kampanja, ki se bo morala končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, to je v petek, 18. novembra, ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Predčasno glasovanje bo potekalo od 15. do 17. novembra. Volivci, ki bodo v priporu, zavodu za prestajanje kazni, bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo in bodo želeli glasovati po pošti, bodo morali to občinski volilni komisiji sporočiti najpozneje do 9. novembra, tisti, ki bodo želeli zaradi bolezni glasovati na domu, pa bodo to morali sporočiti do 16. novembra.

P. P./vir: DVK
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte