Časopis za pokrajino Posavje
26.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V župansko bitko tudi Igor Zorčič

Objavljeno: Torek, 09.10.2018    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
_DSC9298

Igor Zorčič

Kandidaturo za župana občine Brežice s podporo Stranke modernega centra (SMC) je najavil tudi poslanec v Državnem zboru in brežiški občinski svetnik Igor Zorčič.

40-letni pravnik Igor Zorčič, v Državnem zboru vodja poslanske skupine SMC, pravi, da je namen njegove kandidature »ponuditi občanom in občankam boljšo prihodnost, v kateri bodo lahko uživali svoje življenje v svojem kraju«. Statistika kaže, da se kar 4000 občanov vsak dan vozi na delo v druge občine, največ v Krško, Ljubljano in Novo mesto, ostali pa so v večini zaposleni v državnih ustanovah, kot so vojska, policija, šolstvu, sodstvu, finančni upravi.
_DSC9301

Ob njem še Stane Tomše, dr. Stanka Preskar in Darko Udovič

»Skratka, v inštitucijah, za katere vedno znova obstaja nek strah, da jih bo država zaradi racionalizacije zapirala. Brežice živijo v tem pogledu precej negotovo življenje,« pravi. Ocenjuje, da je takšna situacija slaba in posledica vodenja občine brez posebne vizije oz. stihijskega vodenja, po katerem je vodstvo občine izkoriščalo, kar sta mu ponudili Evropa in država, po drugi strani ni bilo vizije, kako narediti nek preboj, da bi se prebivalstvo občine povečevalo in življenje bogatilo. »Moj program je alternativen program, ki ima vizijo in se bo zavzemal za to, da bodo Brežice dobile kakšno novo delovno mesto,« je dodal. Glede na izkušnje iz občinskega sveta in Državnega zbora ocenjuje, da bi lahko tudi kot župan uspel pritegniti določene projekte v Brežice in realizirati to vizijo.
 
Med programskimi poudarki je izpostavil razvoj gospodarstva, spodbujanje podjetništva in pridobivanje investicij v nova delovna mesta. »Konkretno se bom zelo zavzel za razvoj poslovne cone Skopice, torej Feniksa, kjer bo potrebno tudi sodelovanje države,« je poudaril. Izseljevanje mladih bi zaustavil s spodbujanjem start-upov in razvojem novih poslovnih con. Turistična statistika občine je, opozarja, vezana na kvečjemu dve podjetji, zato turisti ne obiščejo ničesar drugega v občini, kar pripisuje nekoordinirani politiki na tem področju. »Moj cilj je, da povežemo vse turistične deležnike z mestom in preostalim delom občine oz. s ponudniki turističnih storitev, skratka, da Brežice na področju turizma doživijo nekakšen razcvet, podoben kot v Podčetrtku,« je ponazoril. Kot priložnosti je navedel tudi jezero ob hidroelektrarni Brežice in kulturno dediščino, npr. samevajoči grad Pišece. Izpostavil je tudi stanovanjsko problematiko, kjer je treba poskrbeti, da bodo imeli mladi možnost pridobitve novih stanovanj, ter problematiko starejših, saj jih vse več starost preživlja v domovih na Hrvaškem, rešitev pa bi lahko našli znotraj starega doma upokojencev. Brežice so tudi mesto kulture, zato si želi, da bi se uveljavljeni kulturniki, ki delujejo npr. v Ljubljani, večkrat vračali domov, več pozornosti bi namenil tudi festivalu Seviqc.
 
Na področju infrastrukture se bo zavzel za obnovo mostov čez reko Krko v Cerkljah ob Krki in Borštu, razvoj kolesarske infrastrukture, ki je nedodelana, za izgradnjo novega mostu čez Savo ter seveda za izgradnjo HE Mokrice s sočasno nadgradnjo lokalne infrastrukture.
 
Na kandidatni listi SMC bo vseh sedem sedanjih občinskih svetnikov (na predstavitvi so ga podprli Stane Tomše, dr. Stanka Preskar in Darko Udovič). Za podporo se dogovarja tudi z nekaterimi drugimi političnimi strankami, zlasti v primeru uvrstitve v drugi krog, kar je njegov osnovni cilj.

P. P.
 
« Nazaj na seznam