Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Za Ivana Molana je vodenje občine še vedno izziv

Objavljeno: Torek, 11.10.2022    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
ivan_molan_predstavitev_kandidature_za_zupana (13)

Župana Ivana Molana podpirajo Patricia Čular, Dražen Levojević in Katja Čanžar, ki že veliko let sodelujejo z njim.

Župan Občine Brežice Ivan Molan se je v torek dopoldne, ravno na dan, ko je tudi uradno vložil kandidaturo za župana s podporo več kot 640 volivk in volivcev, v Mestni hiši Brežice predstavil še predstavnikom medijev in opisal svoj program mandata 2022–2026 pod sloganom »ZA aktivne Brežice« v primeru, da bo ponovno izvoljen na čelo občine.

59-letni Molan, doma v Selah pri Dobovi, kandidira že za svoj peti polni mandat na mestu župana občine Brežice. O odločitvi za vnovično kandidaturo je povedal, da se je pokazalo, da je kontinuiteta pomembna za razvoj, saj je ta možen le s projekti in programi, zastavljenimi za daljše obdobje. »Zame predstavlja vodenje občine še vedno izziv, ki sem ga ob dobrem počutju pripravljen sprejeti tudi v novem mandatu,« je dejal in dodal, da občino po toliko letih vodenja – župan je že od leta 2005 – odlično pozna, zaveda se, katere projekte občanke in občani še pričakujejo, ter tudi ve, da jih bodo z njegovo ekipo uresničili. Molan je navedel, da tudi tokrat kandidira z zbranimi podpisi volivk in volivcev, saj je bil deležen njihove izjemne podpore in so ga tudi spodbujali k temu, da še enkrat kandidira za župana.
ivan_molan_predstavitev_kandidature_za_zupana (3)

Molan je na novinarski konferenci predstavil podrobnosti svoje kandidature za župana.

H kandidaturi ga tako zavezuje 647 podpisov občank in občanov različnih profilov, ki jih je zbral v enem dnevu, pri čemer je poudaril, da je med njimi tudi več kot 40 % občinskih svetnikov zadnjega mandata iz različnih strank in list. Omenil je, da so mu podporo že zagotovili v stranki SDS in samostojni listi ROK pa tudi v Društvu podeželske mladine Brežice. »Za uspešen razvoj občine ter dobro občank in občanov je nujno sodelovanje z vsemi, ki si to želijo, ne glede na ideološke razlike. To z dejanji izkazujem od prvega dne županovanja, ko sem opustil prakso delitve občinskega sveta na koalicijo in opozicijo. Predobro se zavedam, da se z ustvarjanjem koalicije ne povezuje, ampak izključuje del svetnikov opozicije in posledično tudi njihovih volivcev,« je izjavil in dodal, da je ponosen, da so v vseh njegovih mandatih vse ključne odločitve v občinskem svetu sprejemali soglasno oz. veliko večino svetnikov.

Še naprej bo krepil aktivno občinsko politiko

Ivan Molan (2)

Če bo na volitvah zmagal, bo na čelu občine že peti mandat.

Nov načrtovan mandat Molan označuje s sloganom »ZA aktivne Brežice«, kjer izpostavlja več področij: aktivni občanke in občani, aktivno družbeno življenje, aktiven trajnostni in okoljsko odgovoren razvoj, aktivno gospodarstvo, turizem in kmetijstvo, aktivna politika za mlade in starejše ter aktivna politika pri umeščanju državnih projektov v občino in regijo. Izpostavil je, da razvoj občine vidi v tesnem sodelovanju z občani, zato zagovarja sooblikovanje proračuna kot temeljnega akcijskega načrta lokalne skupnosti preko dobrega sodelovanja KS, z neposrednimi predlogi skozi proračunsko leto, rednim izvajanjem participativnega proračuna, kjer bodo tudi v prihodnje ločeno ohranili participativni proračun za mlade. Njegova želja je tudi, da nov mandat zaznamuje ponovna aktivna vključitev občanov v družbeno življenje, zato bo tudi v prihodnje zagovarjal in nadgradil sodelovanje s skoraj 300 nevladnimi organizacijami (društvi, zvezami). Krepili bodo aktivnosti v smeri oživljanja mestnega jedra, delovanje občinskih javnih zavodov in programov državnih institucij v občini. Glede investicij je dejal, da so v obdobju njegovega županovanja obseg le-teh povečali za desetkrat in bodo še naprej zagovarjali enakomerna vlaganja v vseh krajih občine. Na pogosto slišane očitke o tem, da se določeni deli občine hitreje razvijajo in je tam narejenih več investicij, je povedal, da nekateri v občinskem svetu želijo še več, kot jim pripada glede na kriterije velikosti KS. »Če bi se občina res neenakomerno razvijala, sem prepričan, da svetniki zagotovo ne bi soglasno podpirali občinskega proračuna, glede na to, da prihajajo iz vseh štirih volilnih enot v občini,« je dodal.

Še naprej bodo aktivno pridobivali nove vlagatelje za popolnitev industrijskih con, ki jih bodo nadalje razvijali in tudi širili (OC Dobova), veliko načrtov imajo tudi na področju turizma. S posebnimi ukrepi (npr. privabiti nove investitorje stanovanj, povečanje fonda občinskih stanovanj, prednostno namenjenim mladim, krepitev podpornih programov za čim daljše bivanje doma, cenovno ugodne stanovanjske enote, vzpostavitev dnevnega centra itd.) bodo poskrbeli tudi za starejše in mlade. Pri številnih pomembnih državnih projektih, ki potekajo na območju občine in regije, bo Molan še naprej zagovarjal pomembno pozicijo njihove občine, med drugim tudi pri izgradnji drugega bloka NEK ter aktivnem reševanju romskega vprašanja in vprašanja beguncev. Glede NEK je povedal, da v občini ne pristajajo samo na odškodnine, saj zanje pomenijo samo potuho in metanje peska v oči. »Če bo prišlo še do enega bloka, mora biti razvojni potencial. Boli me, ko slišim, da je NEK en najpomembnejših energetskih objektov, ki prinaša skoraj 5 % BDP-ja državi, Posavje pa je še stalno na repu. Zato mora biti ob še eni nuklearki narejen razvojni koncept, ki bo omogočal razvoj zdravstva, šolstva, visokotehnoloških podjetij, kmetijstva itd., kar bo privedlo do tega, da bo Posavje postalo ena bolj razvitih regij v Sloveniji,« je poudaril. O reševanju romskega vprašanja pa je dejal: »Stvar je ušla izpod nadzora. Zato se bo še enkrat pozvalo poslance iz Dolenjske in Posavja, da vložijo predlog za spremembo zakonodaje, če pa se to ne zgodi, bodo občine same začele zbirati podpise za spremembo zakonodaje, kajti to je katastrofa, kar se zdaj dogaja, in če se na tem področju ne bo naredilo reda, bomo čez leta imeli neobvladljivo situacijo oz. se bojim, da je že zdaj.« Sklenil je, da bodo občino Brežice še naprej krepili kot aktivno športno, kulturno in upravno središče regije Posavje ter obmejnega območja.

Podpora njegovih dolgoletnih sodelavcev

Na predstavitvi so bili prisotni še direktor ZD Brežice Dražen Levojević, sicer tudi prvopodpisani pod podporo občank in občanov Molanu, direktorica občinske uprave Patricia Čular in direktorica ZPTM Brežice Katja Čanžar. Vsi trije, ki po Molanovih besedah sodijo v ekipo, ki soustvarja razvoj občine Brežice, so v en glas zatrdili, da sedanjega župana, s katerim sodelujejo že vrsto let, podpirajo predvsem zato, ker je dokazal, da mu je mar za občane, njegovo delo temelji na sodelovanju, povezovanju in vključevanju ter je vedno podpiral dejavnosti javnih zavodov in drugih organizacij, prav tako je, kot je poudarila Čular, pod njegovim županovanjem nastala občinska uprava, ki je danes kos vodenju velikih investicijskih projektov.

R. R.
« Nazaj na seznam