Časopis za pokrajino Posavje
25.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Žan Colarič za suvereno občino, ki gre v korak s časom

Objavljeno: Torek, 30.10.2018    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
DSC_0426

Neodvisni kandidat za župana občine Kostanjevica na Krki Žan Colarič

V knjižnici kostanjeviškega gradu se je danes kot neodvisni kandidat za župana občine Kostanjevica na Krki predstavil 36-letni univ. dipl. ekonomist, podjetnik Žan Colarič. Po desetih letih službovanja in vodenja različnih podjetij s finančnega področja, gradbeništva, kinematografije, iger na srečo pa tudi pridobivanja EU sredstev se je odločil posvetiti družini, delu, delovanju in življenju v rodni Kostanjevici na Krki, zanj najlepši občini, kot jo je opisal. Svoje znanje in izkušnje na poslovnem področju je pripravljen prenesti na delovanje občine, ki jo bo v primeru izvolitve, kot je dejal, vodil s srcem in deloval v dobro vseh občanov.

Do sedaj se ni politično opredeljeval oziroma, kot je poudaril, je mnenja, da je potrebno preteklost pustiti za sabo in neobremenjeno stopiti v korak s časom. V dosedanjih vodenjih občine je pogrešal predvsem vizijo razvoja: »Dosti imam propadlih hiš, cest in okolice. Želim si razvojno usmerjenih projektov, ki bodo iz Kostanjevice na Krki naredili biser, kar si tudi zasluži. Želim si večjo blaginjo za vse občane. Želim si Kostanjevico v drugi luči; nasmejano, veselo, prijateljsko, povezano, brez interesnih skupin. Premalo nas je, da bi se razdvajali in le skupaj nam lahko uspe!«

Kostanjevico je potrebno glede na njene danosti, zgodovinske, kulturne in turistične, dvigniti na nivo, kot ji pripada: »Sosedi nas delajo majhne, okolje nas dela majhne, sami sebe delamo majhne. Mi nismo majhni. Mogoče res ne bomo nikoli največji, lahko pa smo najboljši. Najboljši v smislu kvalitete življenja, tako odraščanja, kot tudi staranja. Potrebno je zagotoviti blaginjo vsem občanom. Mislim, da je bilo dovolj in da moramo dokazati vsem okoli nas, v prvi vrsti pa nam samim, da hočemo, zmoremo in da gremo od besed k dejanjem in tudi za to nekaj naredimo.« Vzpostaviti želi občinsko upravo, kateri bodo občani ponovno zaupali, ki bo razvojno naravnana, delovala transparentno in produktivno: »Potrebno bo veliko trdega dela, da na eni strani dvignemo prihodkovno stran proračuna, na drugi pa da zmanjšamo stroškovno stran. Zavedam se, da je potrebno zmanjšati tudi operativne stroške, pregledati aktualne pogodbe z izvajalci in pripraviti nove. K sreči se z novim letom izteče tudi 8-letna pogodba s komunalnim podjetjem Kostak, kjer sem prepričan, da si bomo izpogajali dosti ugodnejše, oziroma konkurenčnejše pogoje. Vseeno pa moramo delovati proaktivno in biti projektno usmerjeni. Zavedam se, da čez noč ne bo mogoče vse postoriti, in tega tudi ne trdim, saj bi bilo to norčevanje in podcenjevanje vseh občanov. Doma bomo navadnega občana dali v ospredje in naredili njegovo življenje lažje. Navzven, pred ostalimi partnerji in institucijami, pa bomo delovali odgovorno. Regionalno se bomo povezovali in sodelovali z ostalimi občinami, regijami in tudi preko meje,« je dejal.

Žan Colarič je svoj program strnil v več prioritetnih področij, in sicer v prizadevanja za vrnitev zaupanja občanov v delovanje občinske uprave preko reorganizacije delovnih procesov na Občini, dostopnih informacijah; povečanje blaginje občanov, med prvimi ukrepi z znižanjem cene komunalnih storitev, ureditvijo in sprejemom Občinskega prostorskega načrta, ki bo omogočil podjetnikom in investitorjem prostor za nove investicije, posledično pa nova delovna mesta, z urejanjem prostora v občini, ki bo prijazen domačinom in privabljal obiskovalce iz drugih krajev in tujine, tudi preko državnega projekta e-mobilnost, e-kolesa, e-čolnarjenje, e-avtobusi prijateljstva ipd.; vzpostavitev mladinskega centra kot prostora za druženja in interesno delovanje mladih, mladim družinam zagotoviti stanovanja po subvencioniranih cenah ali ugoden najem; ureditev igral za najmlajše in fitnesa na prostem; po vzoru Sopotnika nakup vozila, s katerim bodo upokojeni prostovoljci skrbeli za prevoz starejših občanov, na daljši rok pa ureditev varovanih stanovanj ali doma za starejše občane; ureditev infrastrukture in javne razsvetljave po vaseh, zagotoviti brezplačen wi-fi v mestu Kostanjevica na Krki in izgradnja optičnega omrežja po vaseh, kot pomembno področje pa je izpostavil izkoriščanje izvira termalne vode za ogrevanje celotnega mesta, po možnostih pa tudi širše.

»Živimo v letu 2018, a zdi se mi, je naša občina ostala daleč zadaj. Čas je za novo generacijo, novo energijo, ki je razvojno naravnana in usmerjena v prihodnost. Želimo si suverene občine, ki gre v korak s časom in se za svoje cilje zna tudi povezovati z drugimi občinami. Zavedamo se, da brez trdnega dela ne gre. Imamo voljo in veliko izkušenj pri vodenju, da stvari obrnemo v prid naše občine in njenih občanov. Dovolj imamo izgovorov, mi smo za rešitve. Gremo na zmago. Prepričan sem, da bo Kostanjevici uspelo!« je še med drugim v svoji predstavitvi dejal Žan Colarič.

B. M.


 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte