Časopis za pokrajino Posavje
25.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zorčič: Naša želja je, da Brežice popeljemo v boljšo prihodnost

Objavljeno: Petek, 23.11.2018    Rubrika: Lokalne volitve Redakcija
DSC_3286

Kandidat za brežiškega župana in poslanec SMC Igor Zorčič (na sredini) lahko v drugem krogu volitev računa na podporo tako Matije Kolariča (levo) oz. OO SD Brežice kot Petra Dirnbeka oz. OO Levica Brežice.

Kandidat za župana občine Brežice Igor Zorčič (SMC) je v petek popoldne v svoji poslanski pisarni v avli UE Brežice pripravil tiskovno konferenco z namenom, kot je dejal, da predstavi zavezništvo za drugi krog županskih volitev v Brežicah. Podporo Zorčiču sta namreč v imenu strank SD in Levica izrazila Matija Kolarič in Peter Dirnbek, oba županska kandidata v prvem krogu lokalnih volitev.

Zorčič se je najprej zahvalil vsem volivkam in volivcem, ki so po njegovem v prvem krogu pokazali, da so željni sprememb. »Volilni rezultat namreč kaže, da je več kot polovica volivcev izkazala voljo, da se podpre ena od alternativ aktualnemu županu oz. da slednji ne uživa podpore večine. Z ostalima strankama, SD in Levico, smo našli skupni jezik in smo si enotni, da so spremembe na brežiškem političnem parketu potrebne, kako naj te spremembe izpeljemo, da so Brežice v preteklosti zamudile veliko razvojnih možnosti, da se je razvoj na območju občine odvijal neenakomerno, ne samo po posameznih družbenih skupinah, ampak tudi geografsko, ne nazadnje tudi volilni rezultat kaže na to, da so v določenem delu občine prebivalci bolj apatični in prepričan sem, da se bodo tudi ti deli občine v drugem krogu bolj aktivirali in izrazili podporo naši želji, da Brežice popeljemo v boljšo prihodnost,« je izjavil Zorčič in dodal, da so se pogovarjali tudi z drugimi strankami, pri čemer se »nekatere sicer ne želijo opredeljevati za enega ali drugega kandidata, nas bodo pa podprle na terenu, nekatere pa bodo o podpori še razmislile in upam, da bodo v to privolile in me podprle«.

Na naše vprašanje, kako komentira zapise na portalu Moje Posavje, da kot poslanec v štirih letih ni naredil nič za občino, je odvrnil: »Portal Moje Posavje je portal stranke SDS, vsebine, ki nastajajo tam, nastajajo v ožjem kabinetu župana Ivana Molana, predlagal bi, da se bolj ukvarjajo z delom v korist občanov kot pa s svojimi partikularnimi interesi. Dejstvo je, da je bila moja funkcija poslanca na prepihu, kolikor je sploh bila na prepihu, na državnozborskih volitvah in tam sem dobil zaupanje potrebnega števila volivk in volivcev. Ne glede na to, da je to nastalo na SDS-ovem zelniku, pa menim, da ne bo odigralo nobene vloge glede prihodnjega sodelovanja z občino, je pa res, da sem kandidat za župana občine Brežice zato, ker mislim, da lahko nekatere stvari kot župan oddelam bolje kot pa jih trenutni župan.«

Na nekatere pomisleke, da bi z njegovo izvolitvijo za župana občina in regija hkrati izgubili poslanca, Zorčič odgovarja, da kot poslanec vseh stvari, ki bi jih lahko opravil v korist občine v povezavi z Ljubljano, ne more opraviti. »Na nekaterih področjih bi potreboval nekoga na občinski ravni, ki ima določeno razumevanje, poznavanje problematike in način komuniciranja, a tega pri aktualnem županu ne vidim,« je povedal in dodal, da kot poslanec sicer lahko lobira in pomaga pripeljati v občino investitorja z novimi delovnimi mesti – to je po njegovem tudi ena glavnih točk njihovega programa –, a pri tem najprej potrebuje kredibilnega sogovornika na občini in na splošno v Brežicah. »Tudi če bom župan in ne več poslanec, se ta moj manko ne bo poznal, saj prihajam iz stranke, ki sestavlja koalicijo ter bom lahko tudi s pomočjo SD in Levice vplival na delovanje vlade.« Zorčič je nato pokomentiral še, kako bi se kot župan lotil reševanja nekaterih zadev v občini, tako se je dotaknil problematike prehoda za pešce pri Lidlu, preozko načrtovanega novega brežiškega mostu v sklopu gradnje HE Mokrice, (ne)pritekanja denarja po pogodbi med občino in MORS, Komunale Brežice in ustanavljanja njenih hčerinskih družb, usode festivala Seviqc ter (ne)smiselnosti bodeče žice na meji in morebitne vzpostavitve registracijskega centra za migrante na Obrežju.

Predsednik OO SD Brežice Matija Kolarič je dejal, da so v drugem krogu prepoznali kandidata, »ki lahko vzporedno z nami razvija neko novo zgodbo v Brežicah, in to je Igor Zorčič. Vsi ugotavljamo, da so spremembe potrebne, kajti trenutno apatično stanje v Brežicah ne koristi nikomur.« Pozval je vse svoje in strankine volivce, da v drugem krogu podprejo Zorčiča. Občinski svetnik Levice Peter Dirnbek pa je pristavil: »Spoznali smo, da vizija odprte, tolerantne, demokratične družbe in takšne, ki temelji na medsebojnem spoštovanju različnih, vendar enakopravnih deležnikov, ki soustvarjajo ta prostor, s takšnim vodstvom, kot je zdaj, ni mogoča. Vrednote, ki se poudarjajo z vrha navzdol, so napačne, temeljijo na klientelizmu, ki sem ga izkusil tudi na lastni koži, SDS-ovi pripadnosti, to je tudi edini model zaposlovanja mladih, katerega posledice so odhajanje iz občine za boljšim življenjem, najprej v Ljubljano, nato pa po svetu.« Dodal je še: »V Brežicah smo zadnja leta začeli šepetati, kar je posledica preveč dolgotrajne oblasti SDS, ki se tako kot vsaka oblast slej ko prej skorumpira in spridi. S kandidatom Igorjem Zorčičem lahko naredimo korak od vulgarne, nesramne desne proti sredini. Upam, da bomo to 'dolino šentmolansko' spremenili v bolj odprto, prijaznejšo družbo in prvi korak je ta, da gremo drugo nedeljo na volišča in obkrožimo spremembo, ki jo pooseblja Igor Zorčič.«

R. R.
« Nazaj na seznam
»