Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Likovni dan dijakov programa predšolska vzgoja v Galeriji Božidarja Jakca

Objavljeno: Sobota, 23.10.2021    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
20210928_120502
V torek, 28. 9. 2021, smo se dijakinje in dijaka 2. Av programa predšolska vzgoja skupaj s profesoricama Tanjo Plevnik in Mojco Ogorelc odpravili na strokovno ekskurzijo v Kostanjevico na Krki, kjer smo obiskali galerijo Božidarja Jakca. 

Ob 8.00 smo odšli z glavne avtobusne postaje v Brežicah in v slabe pol ure prispeli v Kostanjevico. Najprej smo si ogledali lesene skulpture Forma vive, ki so večinoma iz hrastovega lesa. Navdušeni smo si izdelke seveda tudi fotografirali. Z ogledom razstave smo nahranili naše oči, nato pa smo z malico na dvorišču galerije poskrbeli še za želodčke.
20210928_100409

Po malici smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je najprej odšla na delavnico, druga pa na najprej na ogled stalne razstave v galeriji, nato smo se še zamenjali. Na delavnici nam je gospa Alja predstavila tehnike grafičnega tiska ter tehniko suha igla. Po odlični razlagi smo pričeli z ustvarjanjem tudi sami. Najprej smo s svinčnikom izdelali matrico, nato s suho iglo ustvarili podobo, za tem pa smo s pomočjo stare bančne kartice na matrico vtrli barvo. Na koncu smo morali barvo z mrežico in s krožnimi gibi še lepo razmazati, da je barva malo zbledela, nato smo s papirjem nežno podrsali po matrici in obrisali robove. Tako je bila matrica je pripravljena na odtis.
3a


V drugi skupini nam je gospa kustosinja predstavila zanimivo zgodovino galerije, potem pa smo si ogledali stalno razstavo slikarja in kiparja Franceta Kralja ter njegovega mlajšega brata Toneta Kralja. Ugotovili smo, da sta oba brata ustvarila veliko del posvetila svojim družinskim članom, veliko del pa je prikazovalo tudi vojno in povojno življenje.

Po skupinskem delu so nas presenetili še s kratkim ogledom cerkve. Naša dekleta so bila navdušena nad akustiko, zato so jo kar takoj preizkusile. Zapele so pesem Ena ptička priletela in vsi smo bili očarani nad njihovo izvedbo.

Dan smo zaključili s skupinsko fotografijo, ki nas bo spominjala na naše kreativno druženje v Kostanjevici. Od vseh stvari se nam je najbolj vtisnila v spomin delavnica, kjer smo se lahko svobodno, kreativno izražali ter preizkusili naše spretnosti. V Brežice smo se vrnili polni lepih vtisov in doživetij.
 
»Cilj umetnosti je, da ne predstavlja zunanji videz stvari,
ampak njihov notranji pomen.«

- Aristotel
 
Zapis: BARBARA CVETKO, 2. Av
Fotografije: Tanja Plevnik in Mojca Ogorelc
Strokovno izobraževalni center Brežice
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

27.06.2021 | Redakcija

Ribe v prehrani

09.01.2020 | Redakcija

Edini ohranjen uskoški stolp