Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Mobilnost na Poljsko v okviru projekta Erasmus+ »In the flow«

Objavljeno: Ponedeljek, 07.02.2022    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
IMG-3288
Osnovna šola Raka se je na pobudo učiteljice angleščine ge. Barbare Šešet in učiteljice naravoslovja ge. Marijane Pavlovič v letu 2019 pridružila mednarodnemu projektu Erasmus + »In the Flow«. 

Pri projektu so se odločile sodelovati tudi tri partnerske šole iz Estonije, Poljske in Turčije. V oktobru se je projekt začel na naši šoli na Raki, in sicer z delovnim obiskom dveh učiteljev iz Estonije. V mesecu novembru pa so se nato pri nas na ponovnem delovnem obisku zbrali učitelji vseh partnerskih šol. Naši učenci so pripravili sprejem s prireditvijo v angleškem jeziku. V nadaljevanju so predstavili šolo, krajevno skupnost, občino ter znamenitosti ožje in širše okolice.
IMG-3424
Članice projektnega tima smo nato s tujimi učitelji načrtovale nadaljnje aktivnosti v okviru naravoslovja in aktivnega državljanstva. Vsebine so potekale po metodi CLIL (poučevanje učnega predmeta v povezavi s tujim jezikom). Načrtovali smo tudi prvo mobilnost z učenci, ki pa je sovpadala z začetkom epidemije covid-19, zato je bila prestavljena. Zaprosili smo za enoletni odlog izvajanja sicer dvoletnega projekta. V tekočem šolskem letu smo lahko s projektom ponovno nadaljevali, in sicer sta se naši koordinatorici projekta udeležili delovnega obiska v Estoniji. Tam so poleg ostalih aktivnosti načrtovali 1. mobilnost na Poljsko.
IMG-3764


Te mobilnosti se nas je v času od 16. 1. do 22. 1. 2022 udeležilo tudi šest učiteljic OŠ Raka. Zaradi zahtevne epidemiološke situacije se nismo odločili za mobilnost z učenci. Razmeram navkljub pa so učence pripeljali učitelji iz Poljske, Estonije in Turčije. Učenci so se že prvi delovni dan medsebojno spoznavali, predstavljali svojo šolo, kraj, državo.
IMG-3765
Vse predstavitve so potekale v angleškem jeziku. Ker epidemiološke razmere niso dopuščale aktivnosti na gostujoči šoli, smo učitelji v popoldanskem času šolo zgolj obiskali. V nadaljevanju bivanja smo si ogledali številne muzeje tehnične in industrijske dediščine (sobo eksperimentov, muzej pivovarstva, muzej kruha, mesto Krakov in podzemni muzej v Krakovu, rudnik kamene soli, rudnik srebra). Še posebej nas je zaznamoval obisk koncentracijskega taborišča v Auschwitzu, v kraju, za katerega pravijo, da se je tam smrt utrudila do smrti.

Medtem ko so učenci v hotelski dvorani predstavljali delovanje šolske in lokalne skupnosti svoje šole, smo učitelji načrtovali in usklajevali nadaljnje mobilnosti in aktivnosti v Estonijo, Turčijo in Slovenijo.

Vsi sodelujoči na mobilnosti na Poljskem smo se srečno vrnili domov, obogateni s številnimi novimi vedenji in znanji, z izpopolnjenim razumevanjem in sporazumevanjem v angleškem jeziku ter upanjem, da bodo prihajajoče mobilnosti nudile nove učne priložnosti tako za učitelje kot za učence, ki jih bomo v prihodnje, v kolikor bodo razmere dopuščale, vključili v aktivnosti omenjenega projekta. Ta se bo zaključil 30. septembra 2022.
 
Udeleženka mobilnosti na Poljsko:  Slavica Tomažin
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

12.07.2024 | Mladi Posavci poročajo

Hellcats se gredo hladit na Finsko