Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Mobilnost v Turčijo v okviru projekta Erasmus+ - OŠ RAKA

Objavljeno: Petek, 15.04.2022    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
Image-1 (2)
Učenke in zaposlene iz OŠ Raka smo se v času od 27. 3. do 2. 4. 2022 udeležile druge mobilnosti v okviru projekta Erasmus+, tokrat v Turčijo. Večerni nedeljski let z brniškega na istanbulsko letališče je bil miren in prijeten. Letališče, ki ga tako turški kot tuji mediji opisujejo kot čudež tehnologije, nas je osupnilo in nas kljub pozni večerni uri prijazno sprejelo. Gostitelji, ki so nas pričakali na letališču, so nas pospremili do nastanitve.

Prvi delovni dan se je pričel v gostujoči partnerski šoli, kjer so gostitelji pripravili prijetno dobrodošlico za vse sodelujoče; iz Estonije, Poljske in Slovenije. Predstavili so svojo šolo. Opazili smo, da so standardi v Sloveniji precej višji, in tudi, da imamo na Raki čudovito šolo. Našo vzgojno-izobraževalno ustanovo je na tej mobilnosti zastopalo 6 učenk in 5 zaposlenih. Učenci so po uvodnih dejavnostih pričeli z zahtevnim raziskovalnim delom. Rdeča nit številnih delavnic v času naše mobilnosti je povezovala področja trajnostne energije, zmanjševanje onesnaževanja zraka in okolja, učinkovite rabe sončne in vetrne energije, recikliranja in ponovne uporabe embalaže ter odpadkov, varčevanje z vodo in njeno čiščenje. Učenci so na delavnicah izmenjali svoje znanje, izkušnje in poglede ter spoznali veliko različnih spletnih orodij, kot so Padlet, Canva, Kahoot …

Učitelji smo v času, ko so učenci raziskovali, spoznavali sistem turške šole, ogledali smo si njihove učbenike in delovne zvezke ter si s kolegi iz partnerskih šol izmenjali izkušnje ter načrtovali bodoče projektno delo.
Image-1 (9)


Popoldnevi so bili rezervirani za raziskovanje mesta in obiske številnih znamenitosti. Istanbul nas je s svojim utripom, velikostjo, prijaznostjo, množico ljudi, prometom, hrano, številnimi znamenitostmi in bogato zgodovino preprosto navdušil. Sprehodili smo se po eni najznamenitejših ulic Istaiklal Street, ki jo dnevno obišče tudi do 3 milijone obiskovalcev. Ob ogledu Istanbula jo enostavno morate obiskati. Ogledali smo si tudi znameniti Galata Tower, trg Taksim, mošejo Hagija Sofija, Modro mošejo, cerkev Sv. Antonija in še mnogo drugih znamenitosti. Seveda pa ogleda Grand Bazarja nismo mogli izpustiti. Veliki bazar je ena največjih in najlepših tržnic na svetu, saj ima kar 61 pokritih ulic in več kot 4000 trgovin. Navdušili pa so nas tudi ogledi številnih muzejev, ki so bolj dosegljivi od naših, saj so vstopnine za slovenske razmere precej nizke. V muzeju znanosti in zgodovine tehnologije smo se sprehodili skozi oddelke astronomije, matematike, geometrije, arhitekture, pobliže pa smo spoznali tudi načrte za most, ki ga je zasnoval Leonardo da Vinci. Preizkusili smo se lahko tudi v gradnji mostu. Navdušil nas je še Muzej Rahmi M. Koç, zasebni industrijski muzej, ki je posvečen zgodovini prometa, industrije in komunikacij. Ob obisku muzeja o lokostrelstvu smo se lahko v omenjeni veščini tudi preizkusili in številni med nami so uspešno usvojili osnove. Sprehod skozi park miniatur Miniaturk pa nam je približal zgodovino turških znamenitosti.

Obiskali smo tudi dve lokalni podjetji, in sicer podjetje, ki se ukvarja z zbiranjem in recikliranjem odpadkov, ter čistilno napravo, ki zbira in čisti meteorno vodo za celotni Istanbul z 20 milijoni prebivalcev. Po predstavitvi delovanja podjetja, ki ga je pripravila direktorica v angleškem jeziku, smo si del tehnologije čiščenja vode lahko tudi ogledali.

Turška kulinarika s slastnimi turškimi sladicami, vožnja z ladjo pod znamenitim bosporskim mostom, prijaznost domačinov, predvsem do otrok, neverjetne množice ljudi, ustrežljivost gostiteljev nam bodo za vedno ostali v spominu. Številne izkušnje in usvojena znanja bomo zagotovo uporabili pri našem delu tudi v prihodnje. Zaposlene in učenke smo se domov vrnile s svežimi idejami in načrti, ki bodo pripomogli še h kakovostnejšemu programu življenja in dela na naši šoli in v vrtcu. Učenke naše šole, ki so našo ustanovo in Slovenijo vzorno predstavile, pa bodo za sošolce in ostale učence šole pripravile povzetke delavnic in z njimi delile nova znanja.

Naslednja mobilnost bo potekala v mesecu maju, in sicer v Estonijo.
 
Zapisala članica tima za Erasmus+ Polona Baznik Dvojmoč 
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki