Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Paralimpijski športni dan na OŠ Podbočje

Objavljeno: Ponedeljek, 03.04.2023    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
IMG-800ca11b7d8bf1ead2ccb01bdfd43a6d-V
Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (ŠIS-SPK) aktivno izvajajo program »Paralimpijski šolski dan«, ki je koncept promocije športa invalidov na osnovnih in srednjih šolah.

Koncept je plod zamisli Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem. V Sloveniji se izvaja  od šolskega leta 2014/15. Na vsaki šoli izvedejo predstavitev, ki vključuje predstavitev paralimpijskega športa, preizkus športov v telovadnici in predstavitev športno-življenjske zgodbe parašportnika.
DSC_0131

Tudi na naši šoli smo v sredo, 22. 3. 2023,  izvedli takšen dan. Učenci od 4. do 9. razreda so poslušali življenjsko zgodbo invalida Aleša Sečnika, si ogledali predstavitev paralimpijcev in paralimpijskih športov ter v telovadnici igrali sedečo odbojko, košarko na vozičkih, goalball in se poskusili v balinanju.

V predstavitvi parašportnikov so spoznali parasmučarja Jerneja Slivnika, parastrelca Frančka Gorazda Tirška. Spoznali so gibanje WeThe15, ki želi odpraviti diskriminacijo in poskrbeti, da so invalidi vključeni v družbo, saj so pomemben del nje. Na urah oddelčne skupnosti so pripravljali plakate, risali na temo paralimpijskega dne, se pogovarjali in razmišljali o dejavnostih in dogajanju ta dan. Vsi smo prišli do zaključka, da so predvsem mlajši invalidi zelo vztrajni tako v športu kot v vsakdanjem življenju in da so nam lahko za zgled.

Zapisala: Marjeta Škrbina Rozman
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

18.09.2023 | Mladi Posavci poročajo

Uvod v bralno sezono na OŠ Adama Bohoriča Brestanica

25.09.2023 | Mladi Posavci poročajo

Skrb za zdravje v Pišecah

22.09.2023 | Mladi Posavci poročajo

​Z Adijem Smolarjem v novo bralno leto