Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Sodelovanje dijakov na razpravi Če bi jaz odločal/a o boju proti revščini

Objavljeno: Četrtek, 31.03.2022    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
20220330_150732
V sredo, 30. marca 2022, so dijaki Strokovno izobraževalnega centra Brežice Lara Rupar, Nika Per in Sebastijan Lašič predstavili svoje predloge na razpravi "Če bi jaz odločal/a o boju proti revščini", na kateri je sodeloval in z dijaki razpravljal evropski poslanec dr. Milan Brglez.

Revščina je družben problem, ki je prisoten v vseh delih sveta, tudi v bogatih in visokih razvitih družbah. Sami pa smo se osredotočili na temo revščina med otroki. V EU je revščini ali socialni izključenosti izpostavljen skoraj eden od štirih otrok, kar pomeni 19 milijonov otrok v EU, od tega v Sloveniji 45.000 otrok.
20220330_150849


PREDLOGI DIJAKOV SIC BREŽICE ZA ZMANJŠANJE REVŠČINE MED OTROKI:
  1. V zakonodaji EU financiranje ni neposredno usmerjeno v boj proti revščini otrok. Menimo, da je to napaka. Bolje bi bilo, da bi bila finančna sredstva nakazana direktno v organizacije. Na ta način je izločeno večje število posrednikov. Tako bi preprečili zlorabo denarja, ki je namenjen otrokom. Evropskim poslancem in parlamentu predlagamo sprejetje Evropske strategije boja proti revščini v EU ter tudi na ravni Slovenije.
    20220330_150704
  2. Problem revščine med otroki se zelo navezuje na problem brezposelnosti njihovih staršev, ki prejemajo le socialno podporo. Tukaj naletimo na problem, da je višina socialne podpore skoraj enaka minimalni plači, zato marsikdo ne vidi smisla v tem, da si poišče delo. Predlagamo zvišanje minimalne plače, kar bi spodbudilo ljudi k delu.
  3. Problem revščine izhaja iz nepravilnega razpolaganja z denarjem, zato predlagamo, da bi že v osnovni šoli otroci preko interesnih dejavnosti spoznali pravilno ravnanje z denarjem in lastnimi financami. Predlagamo, da bi v srednje šole uvedli predmet finančnega opismenjevanja, v katerem bi še posebej obravnavali osebne finance. Naučiti bi jih bilo potrebno, da stroški njihove nastanitve ne smejo presegati 30 % njihovega prihodka,  hkrati pa jih ozavestiti o nujnosti prihrankov.
S skupnimi močmi v boju proti revščini.
 
Strokovno izobraževalni center Brežice
Sodelujoči: Lara Rupar, Nika Per, Sebastjan Lašič
Mentorica: Mojca Ogorelc
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki