Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Učenci Osnovne šole XIV. divizije na tekmovanju iz angleščine v Azerbajdžanu

Objavljeno: Ponedeljek, 24.06.2024    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Sporočilo
1
Tri osmošolke Ula Šporar, Lena Lapuh in Ajna Tursić z Osnovne šole XIV. divizije Senovo so se skupaj z mentorico Leo Opravž Ostrelič odpravile na nadaljnji krog mednarodnega tekmovanja World Scholar`s Cup (t. i. Global round) v glavno mesto Azerbajdžana - Baku. 9. junija 2024 smo vse skupaj iz Zagreba poletele novim doživetjem naproti.

Tekmovanje je potekalo več dni. Na njem so se pomerili učenci in dijaki iz več kot 20 držav. Okoli 1000 tekmovalcev se je preizkusilo v znanju iz umetnosti in glasbe, naravoslovja, zgodovine, književnosti in sociologije. Potekalo je v angleškem jeziku. Sestavljeno je bilo iz ekipne debate (Team Debate), kreativnega skupnega pisanja esejev (Collaborative Writing), preizkusa znanja s šestih področij (Scholar's Challenge) in kviza (Team's Bowl).
2

Punce so se na tekmovanju odlično odrezale in osvojile 5 medalj (2 zlati in 3 srebrne) in se kvalificirale na zadnji del tekmovanja, ki bo novembra na univerzi Yale v ZDA. Še posebej smo ponosni na Leno, ki je zbrala pogum in s samostojno plesno točko navdušila nabito polno dvorano. Ula pa je bila, kot najuspešnejša učenka iz Slovenije, izbrana za nosilko slovenske zastave na zaključni prireditvi. Prejele so tudi maskote tekmovanja - alpake, ki so jih posvojile in obljubile, da bodo za njih lepo skrbele. V tem času so stkale nova prijateljstva, odkrivale skrivne kotičke Bakuja, spoznavale bogato kulturo Azerbajdžancev in še izboljšale znanje angleščine. Ponosne smo, da smo na sejmu kultur, kjer je imela vsaka država svojo stojnico, množici obiskovalcev lahko predstavile našo Slovenijo, Mestno občino Krško in seveda našo šolo.
9

V času med tekmovanji smo kljub visokim temperaturam tudi malo raziskale Baku. Ogledale smo si nekaj muzejev, obalo Kaspijskega jezera, staro mestno jedro iz 11. stoletja, tržnico, mošejo ... Zanimivo je videti drugačno pokrajino, čisto in urejeno mesto, kjer se preteklost stika s prihodnostjo, videti drug način oblačenja, poizkušati lokalno hrano, in poklepetati z zelo prijaznimi in radovednimi trgovci lokalnih trgovinic.

Za nami je čudovita izkušnja. Hvala vsem donatorjem, ki ste nam pomagali, da smo se lahko udeležili tega mednarodnega tekmovanja. Hvala naši šoli ter staršem za vso podporo.

Zapisala mentorica: Lea Opravž Ostrelič

Udeležbo na tekmovanju so nam omogočili: Zavarovalnica Triglav, CRD d.o.o., Tanin Sevnica, Stilles d.o.o. Sevnica, Hafele Adriatic d.o.o., Delta Team Krško d.o.o., Logos.si d.o.o., SOP International d.o.o., M. Sintić, Acryform d.o.o., Ekamant Miren d.o.o., Silvaapis d.o.o., Numip Krško d.o.o., Protalus d.o.o., Lastinski Pak d.o.o., HESS d.o.o., Žarn Krško d.o.o., Benles d.o.o., Q Tehna d.o.o., Lekarna Sevnica, DD Elmont d.o.o., Kostak Krško d.d.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

12.07.2024 | Mladi Posavci poročajo

Hellcats se gredo hladit na Finsko