Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Zeliščni vrt privablja čebele

Objavljeno: Sreda, 12.05.2021    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
d2
Učenci OŠ Maksa Pleteršnika Pišece smo vključeni v evropski projekt Čebelarski mozaik, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

Namen projekta je vzpostavitev skupne mreže čebelarjev zaradi skupnega nastopa na trgu ponudbe medenih lokalnih izdelkov, povezati se z lokalnim in širšim čebelarskim izročilom, ustvarjati nova znanja in kompetence ter jih prenašati na čebelarski podmladek ter tako ohranjati čebelarjenje v Posavju in na ta način prispevati k ohranitvi čebelarjenja v Sloveniji in širše. Vodilni partner v projektu je Občina Krško, ostali partnerji pa so še: Čebelarska zveza Krško, Društvo Pleteršnikova domačija Pišece, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ Jurija Dalmatina Krško in Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško.
g6

 
V začetku maja so učenci 9. razreda z razredničarko Tanjo Culetto, ravnateljico Nuško Ogorevc in hišnikom Vladom osvežili in obogatili zeliščni vrt z okoli 30 zelišči. Hkrati bodo pripravili priročnik, v katerem bodo zapisali vsa zelišča, dodali njihove fotografije in za kaj se uporabljajo. Med zelišči je kar nekaj takih, ki privabljajo čebele. Med delom so učence obiskali tudi vrtčevski otroci, ki radovedno opazujejo, kaj se dogaja okoli njihovega vrtca. In gospa ravnateljica Nuška jim vedno pove kaj zanimivega. Da bo tudi šola zasijala v pomladni preobleki, so člani turističnega krožka z učiteljem Matjažem Vrešakom posadili rože v korita, petošolci z ekipo učiteljev pa poskrbeli za zeliščno gredico pri čebelnjaku ob Pleteršnikovi domačiji. V kratkem bomo izvedli še delavnice, na katerih bomo izdelovali mila, sveče … in pripravili medeno večerjo.
 
Ker projekt traja dve leti, nas čaka še veliko zanimivih dejavnosti, o katerih vas bomo obveščali.
 
Novinarski krožek OŠ Maksa Pleteršnika Pišece 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte