Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Gozdna dogodivščina v vrtcu Najdihojca Dobova

Objavljeno: Petek, 16.06.2023    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Redakcija
IMG_20220913_094254 (1)
Tudi v šolskem letu 2022/2023 smo v vrtcu Najdihojca Dobova izvajali projekt, ki smo ga poimenovali Gozdna dogodivščina. Projekt smo na nivoju vrtca izvajali v sodelovanju z Mrežo gozdnih vrtcev in šol Slovenije.

Z otroki smo kljub dežnemu in mrzlemu vremenu, večkrat bivali v naravi, na bližnjem travniku in v gozdu. Del dejavnosti smo izvedli tudi v igralnici. To je bilo slikanje, ustvarjanje iz odpadnih materialov, spoznavanje življenjskih ciklov živali in razvrščanje ter prirejanje iz sklopa gozdne matematike.  V gozdu smo izvedli »gozdno tombolo«, vaje čuječnosti, gibalne igre, ustvarjanje z naravnimi materiali … Dejavnosti so temeljile na igri in izkustvenem učenju.
IMG_20221024_093927 (1)

V načrtovanje in izvedbo smo vključili tudi lokalno skupnost, Lovsko družino Dobova, Turistično društvo Dobova, učence in zaposlene OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova.

Otroci so v naravi pridobili samozaupanje, samostojnost in iznajdljivost. Skozi igro so se učili, spoznavali bližnjo okolico in pridobivali izkušnjo bivanja v naravi. Postajali so bolj senzibilni do vsega, kar nas obkroža: razgiban teren gozda, vremenski pojavi, spremembe, ki jih prinesejo letni časi, občutenje vetra, dežja, drevesa, rastline, živali, zvoki, vonjave. Skozi izkušenje so lahko ponotranjili različne življenjske cikle živali in rastlin ter pogoje, ki so za te cikel potrebni (menjava letnih časov, vreme, toplota, svetloba, voda, hrana). Otroke smo strokovne delavke in drugi vključeni v projekt ozaveščali o skrbi za naravo, o ekoloških smernicah, predvsem pa smo se vsi skupaj učili odgovornega ter spošljivega bivanja v naravi in z naravo.
 
Petra Čančer, dipl. vzgojiteljica
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

17.11.2023 | Mladi Posavci poročajo

Leskovški kino pod zvezdami

24.11.2023 | Mladi Posavci poročajo

​Obisk policijske postaje Brežice

27.11.2023 | Mladi Posavci poročajo

Sodelovali smo s Komunalo Brežice

20.11.2023 | Mladi Posavci poročajo

​Otroci za varnost v prometu v artiškem vrtcu

ne spreglejte