Časopis za pokrajino Posavje
20.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Mladi parlamentarci na učni uri s predsednikom Državnega zbora na OŠ Jurija Dalmatina Krško

Objavljeno: Petek, 12.11.2021    Rubrika: Mladi Posavci poročajo Bralci pišejo
IMG_20211110_115844
V sredo, 10. 11. 2021, sta se naša člana Otroškega parlamenta udeležila učne ure s predsednikom Državnega zbora Igorjem Zorčičem. Sodelovalo je še pet drugih osnovnih šol. Dogodek je moderiral Uroš Brezovšek, podpredsednik Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Gospod Zorčič je najprej predstavil Državni zbor in delo, ki tam poteka. Nato so mu mladi parlamentarci postavljali različna vprašanja. In kaj so izvedeli?
IMG_20211110_115918

Gospod Zorčič se je pred politiko ukvarjal s pravom in se tja po svoji politični zgodbi namerava tudi vrniti. Njegova naloga kot predsednika Državnega zbora je, da sklicuje in vodi seje ter miri strasti ob razvnetih debatah. Razložil jim je, da Državni zbor predstavlja glas ljudstva in da so vse odločitve sprejete z večino glasov, da pa bi si sam želel, da se mladi bolj vključujejo v politiko in zato tudi podpira znižanje starostne meje pri aktivni volilni pravici. Tudi sam je imel nekaj vprašanj za učence. Zanimal ga je predvsem njihov vidik na ukrepe, ki jih morajo spoštovati in kaj bi še v družbi spremenili.

Na koncu je povedal še, da je zelo pozoren na zadeve, ki se tičejo Posavja, ker od tu prihaja, a da se mora kot predsednik enako zanimati za vse kraje v Sloveniji in s svojim glasom zastopati vse državljane. Omenil je, da imajo ravno po tej uri glasovanje o predlogu, da Krško postane mestna občina. Kot smo kasneje izvedeli, je bi le-ta izglasovan z veliko večino »ZA«.
 
Našo šolo sta zastopala Lana Zoja Rožman in Marko Šiško.
Udeležila sva se sestanka s predsednikom DZ. Potekal je preko videokonference ZOOM (na daljavo). Učiteljica naju je spremljala v istem prostoru na drugem računalniku. Pogovor je potekal med 6.-timi šolami in predsednikom. Govorili smo o tem, kako stvari v DZ potekajo in kakšno delo opravljajo. Pogovarjali smo se tudi o volilni pravici pri 16. letih in o tem, kako ukrepi za zajezitev korona virusa vplivajo na naša življenja. Povedali smo svoja mnenja, nato pa smo se poslovili in odjavili z ZOOM-a.
 
Lana Zoja Rožman in Marko Šiško ter mentorici Barbara Lapuh in Marija Meh
« Nazaj na seznam
»